Advertentie

Geluk moet prominente rol in gemeentebeleid

De studiegroep Positieve Psychologie en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) willen geluk steeds meer als uitgangspunt voor het gemeentebeleid laten gelden.

21 november 2011

Geluk zou meer het uitgangspunt moeten worden van gemeentelijk beleid. Aan die vernieuwing proberen de studiegroep Positieve Psychologie en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) donderdag tijdens een werkconferentie vorm te geven.

Positief

Geluk krijgt volgens de organisatoren steeds meer aandacht in het overheidsbeleid. ´Soms is dat positief, zoals in Engeland en Frankrijk, waar regeringen bezig zijn om te bekijken hoe geluk als beleidsdoel kan worden meegenomen’, aldus een woordvoerder maandag.

Belemmeringen

De vraag op de conferentie is of het overheidsbeleid iets aan moet met geluk en of gemeenten daarbij een rol kunnen spelen. Op de conferentie worden verschillende praktijkvoorbeelden besproken, maar worden ook belemmeringen zichtbaar om geluk als uitgangspunt van beleid te nemen. Het geluksgericht werken wordt behandeld bij thema’s als de arbeidsmarkt, geestelijke gezondheid en het onderwijs.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. Bekkers / strategisch adviseur Wmo
Dit onderwerp krijgt wereldwijd steeds meer aandacht. Lees ook het boek van Leo Bervoets 'Geluk', of beluister de inspirerende radio-interviews met hem. Ook EU-voorzitter Herman van Rompuy heeft het thema Geluk omarmd. Hij stuurde bovenstaand boek naar alle wereldleiders met de oproep om geluk en welzijn bovenaan de politieke agenda te plaatsen.

In Almere hebben we dit ook gedaan bij het werken aan de drie decentralisaties op het sociale domein.
Paul Engel / Bewoner - met een professionele achtergrond
Op Ijburg Amsterdam zijn wij zijn alvast begonnen. Als bewoners creëren wij een Learning Lab - gesteund door medewerkers van het Stadsdeel, enkele woningbouwcorporaties, de HvA en het Erasmus. De grootste aarzeling zit nog bij bestuurders en de politiek. Een interessant dilemma: aan de ene kant worden mensen aangespoord tot participatie, het werken met eigen kracht en goed burgerschap, en anderzijds worden initiatieven als het onze niet gehoord of niet begrepen. Mochten jullie de conferentie uit 2011 voorzetten, dan zou ik graag een uitnodiging ontvangen!
Erwin van de Kolk / medewerker kwaliteit
Uit recente onderzoeken bleek dat de jeugd in Engeland tot de meeste ongelukkige van heel Europa behoorden. De oorzaak was dat er zoveel nadruk wordt gelegd op presteren en het moeten winnen. Door geluk als prestatie op te nemen in overheidsbeleid zit het falen al ingebakken in de aanpak. Beetje vreemd....
g.kragting / projectleider Thuisbegeleiding
Geheel eens met de stelling dat geluk meer uitgangspunt zou moeten zijn van gemeentelijk beleid. Bovendien kan het met minder kosten. Meer geluk én minder kosten is de titel van het onderzoek dat ActiZ liet doen naar de kosten en baten van Thuisbegeleiding aan gezinnen. Gemeenten worden daar straks verantwoordelijk voor. Kinderen zijn gelukkiger thuis, zelfs onder mindere omstandigheden. Geinteresseerd in de (samenvatting van) het rapport, laat het weten.
bert hümmels / raadslid oa
eindelijk....GELUKKIG!
bert hümmels / raadslid oa
geluk is een ultiem gezamenlijk doel...geen prestatie...maar meer een anders en beter nadenken over wat we wallemaal lijken te moeten en willen, soms zelfs zonder dat we t kunnen, en dat maakt ongelukkiger...relativeren is dan ook een belangrijk aspect volgens mij...als vb de groei die noodzakelijk wordt geacht op economisch gebied....denk daar maar eens over na... mijns inziens zou krimp op doordachte wijze meer en beter kunnen leiden tot geluk
annelies looijenga / gemeentelijk beleidsambtenaar
Tja, geluk als doelstelling voor beleid.... het klinkt mooi, maar ook zeer vaag. Heeft overigens niet elk overheidsbeleid tot doel burgers gelukkig(er) te maken voor zover dat mogelijk is binnen bestaande financiele kaders en het algemeen belang?

Ik zou graag het rapport waarover g.kragting spreekt willen bekijken.
Advertentie