Advertentie

Co Verdaas declareert kosten coaching. Of niet?

Gedeputeerde Co Verdaas van de provincie Gelderland, en PvdA-lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten, heeft besloten zijn kostendeclaratie voor het inhuren van een coach niet alsnog formeel te regelen. Onbekend is of hij de reeds vergoede kosten terugbetaalt aan de provincie. Toine van Bergen van De Groep Van Bergen overweegt schriftelijke vragen te stellen.

25 november 2010

Coaching
Verdaas praat met enige regelmaat met een coach  - à 350 euro per gesprek - over zijn functioneren als gedeputeerde. De kosten hiervoor kunnen volgens een provinciale verordening onder voorwaarden worden vergoed, aangezien coaching is te beschouwen als een cursus. Kosten voor een cursus hoeven niet betaald te worden uit de vaste onkostenvergoeding die een gedeputeerde maandelijks ontvangt.

GS-besluit
De kosten van Verdaas’ coachingsproject zijn maximaal 2500 euro per jaar en worden ‘op basis van de bij het aantreden van de gedeputeerde met de Algemeen Directeur gemaakte afspraken reeds sinds zijn aantreden vergoed’, zo schrijven Gedeputeerde Staten in een toelichting die uiteindelijk niet is verstuurd aan Provinciale Staten. ‘Om aan de (…) voorwaarden te voldoen, wordt met terugwerkende kracht een GS-besluit genomen. Hiermee is het toekennen van de vergoeding formeel en op de juiste wijze geregeld.’

Brief
In een begeleidende brief aan GS schrijft Verdaas: ‘Ik heb mijn voornemen destijds overlegd met de toenmalige Algemeen Directeur, de heer Brouwer. Hij gaf daarbij aan dat dit (declareren; red.) geen enkel probleem was en de rekening naar de provincie kon worden gestuurd. In het kader van het onderzoek naar onze declaraties, bleek echter dat dit door middel van een GS-besluit had moeten gebeuren.’

Afgevoerd
De agenda voor de GS-vergadering van 23 november bevatte het GS-besluit om Verdaas met terugwerkende kracht tot 1 april 2007 een vergoeding van 2500 te geven voor zijn ‘feedbackadviseur’. Toen Van Bergen de griffie vroeg om het daarbij horende – maar ontbrekende – stuk, kreeg hij als antwoord dat het betreffende punt was afgevoerd van de agenda. ‘Er is daardoor geen stuk meer dan kan worden vertrekt.’ Een dag later kreeg Van Bergen het stuk alsnog per post.

Smet
Van Bergen is hoogst verbaasd over de gang van zaken. Hij zegt dat hij een en ander niet anders kan zien dan als een poging van Verdaas ‘achteraf zijn declaraties te legaliseren. Verdaas wil als lijsttrekker geen smet op zijn blazoen.’ Van Bergen wijst er ook op dat Verdaas kennelijk al kosten vergoed heeft gekregen. Hij wil graag weten om welk bedrag het gaat. Uit het feit dat GS het agendastuk heeft teruggetrokken, maakt Van Bergen op dat Verdaas de reeds ontvangen onkostenvergoeding terugstort.

Verdaas zelf wil niet reageren. Zijn woordvoerder stelt dat het declaratieverzoek is ingetrokken, dus dat er geen reactie nodig is.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L. Koopman / Coördinator ICT
Goh.... Toch niet alweer een verhaal over een PvdA-bestuurder en declaraties?
Eelke B. / burger
Dit bericht is er één van de categorie stemmingmakerij. Alsof een jonge gedeputeerde voor zijn eigen gewin een coach inhuurt. Natuurlijk niet!
Advertentie