Advertentie

Catshuisoverleg mislukt

Het coalitieoverleg dat de afgelopen 7 weken heeft plaatsgevonden in het Catshuis is mislukt.

21 april 2012

Het coalitieoverleg over aanvullende bezuinigingen van zo'n 14 miljard euro is zaterdag stukgelopen. PVV-leider Geert Wilders verliet zaterdagmiddag het Catshuis. Volgens ingewijden kan hij na overleg met zijn fractie de afspraken niet voor zijn rekening nemen.

Planbureau
Vrijdag ontvingen de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV berekeningen van het Centraal Planbureau over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregelen voor onder meer koopkracht en werkgelegenheid. Zaterdagmiddag rond 1 uur zetten ze hun gesprek voort, maar niet lang daarna uur verliet Wilders het beraad. De andere onderhandelaars bleven in het Catshuis achter.

Berekeningen vielen mee
Een ingewijde noemt de gang van zaken ,,verrassend''. Volgens hem vielen de CPB-berekeningen ,,erg mee'' en waren de koopkrachteffecten beperkt. En voor zover er uitschieters waren voor bepaalde koopkrachtgroepen, zouden die goed te repareren zijn geweest.

Bezuinigingspakket
VVD, CDA en PVV waren het voordat PVV-leider Geert Wilders de finale onderhandelingen staakte, in principe eens over een bezuinigingspakket van 14,2 miljard euro. Dat had het begrotingstekort van Nederland in 2013 teruggebracht naar 2,8 procent, zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok zaterdag.

Btw
Er was besloten om het lage btw-tarief van 6 naar 7 procent te brengen en het hoge tarief van 19 naar 21 procent. Dat had 4,7 miljard euro opgeleverd, maar zou later weer zijn teruggeven via een verlaging van de inkomstenbelasting.

Verhoging AOW-leeftijd 

Ook waren de partijen het vorige week eens over een snellere verhoging van de AOW-leeftijd. Die zou al in 2015 naar 66 zijn gegaan. Verder zou een bevriezing van de ambtenarensalarissen 4 miljard euro opbrengen. Bezuinigingen in de zorg zouden 1,8 miljard euro opbrengen, onder meer door per recept een eigen bijdrage van 9 euro te vragen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Verkiezingen, daarna fris verder zonder het labiele CDA.
Boris
Het is allemaal bal, bestuurlijk NL is zo langzamerhand echt niks meer. Neem nou de Cie. De Wit die feitelijk heeft bewezen dat de Tweede Kamer niets kan, Gedoe over een poldertje in een uithoek van NL (moet overigens mi gewoon droog blijven), gebral in Brussel of was het nu in Straatsburg, de euro-problemen die we met de gulden nimmer zouden hebben, bankjes redden waar ze eigenlijk hadden moeten vallen, COA-zonnekoningin en dito Cooperatie-koningen. Kortom: ik zie al die loze verkiezingbeloftes in die hersenloze tv-programma's vol van ego's alweer met plezier tegemoet: stemmen doe ik niet meer, want surrogaat politiek heb ik mijn buik van vol.
Van Leeuwen
Nieuwe verkiezingen in een verdeeld land, zullen we het record van onze zuiderburen verbeteren als het om de formatie gaat?
Arnold / gemeentemabtenaar
Dat record gaat er komen. Verkiezingen lossen niks op. De machtsverhoudingen zullen niet wezenlijk veranderen zodat er weer geen regering gevormd kan worden. Alle noodzakelijke veranderingen kunnen zo niet worden doorgevoerd en zo raken we nog ver achterop in Europa en de wereld. Ik hou mijn hart vast voor de giga-bezuinigingen die nu in een later stadium zullen moeten worden doorgevoerd. We hebben ons over laten leveren aan Europa door Balkenende en co. Hierdoor zijn we met handen en voeten gebonden en dat zal de komende tijd pijnlijk duidelijk worden. In wat voor land gaan mijn kinderen opgroeien? Kunnen ze straks nog een opleiding volgen zonder dat ik failliet ga, kunnen ze nog woonruimte betalen in een normale wijk, worden ze niet gek gemaakt van de hoeveelheid werk en belastingen die ze voor hun kiezen krijgen, worden de belastingen nog meer verhoogd als het aardgas op is, kunnen we nog autorijden?>>
Advertentie