Advertentie

Burgemeester weigert zesde couplet Wilhelmus te zingen

De Zutphense burgemeester Arnold Gerritsen (D66) weigert uit persoonlijke overwegingen het zesde couplet van het Wilhelmus mee te zingen, maar hij wil discussie hierover niet aanjagen.

14 maart 2012

De Zutphense burgemeester Arnold Gerritsen (D66) weigert bij de Koninginnedagviering het zesde couplet van het Wilhelmus te zingen.

Persoonlijk
Het zesde couplet heeft een religieuze inslag en wordt in Zutphen traditiegetrouw op Koninginnedag na de opening gezongen na het eerste couplet. De burgemeester weigert dit couplet uit persoonlijke overwegingen sinds jaar en dag mee te zingen en zou dit ook bij de komende Koninginnedag niet willen doen.

Protocol
Voorzitter Sjaak Meijer van de Stichting Koninginnedag Zutphen wil weten of dat volgens het protocol zomaar mag, laat hij weten in De Stentor. Protocollair is er echter geen plicht voor burgemeesters om mee te zingen, zo kreeg hij te horen van het bestuur van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Meijer wil weten waarom voor het zesde couplet wordt gekozen en de discussie hierover landelijk voeren.

Overwaaien
Burgemeester Gerritsen geeft geen commentaar, zegt een gemeentewoordvoerder. ‘We hebben afgesproken dat we niet reageren. Dat is onze keuze. We willen dat het overwaait en het niet groter maken dan het is. U weet hoe het werkt in de media. Voor je het weet zit je bij Pauw & Witteman. De burgemeester gaat wel in gesprek met de heer Meijer.’

Aanjager
Na een nieuw verzoek aan de burgemeester om toch te reageren belt de woordvoerder even later terug. ‘De burgemeester kiest ervoor de media niet te woord te staan. Hij wil niet de aanjager zijn in de discussie. Hij blijft wel vasthouden aan zijn standpunt om het zesde couplet niet mee te zingen, maar dat is persoonlijk. Hij geeft hierover geen nader commentaar. Ik hoop dat u dit respecteert.’

Opgeblazen
Wel heeft de burgemeester inmiddels contact met de heer Meijer, die vooralsnog ook niet reageert op een verzoek om commentaar. ‘Volgens de heer Meijer heeft De Stentor zijn woorden uit zijn verband gerukt en de zaak opgeblazen’, aldus de gemeentewoordvoerder. ‘Hij wilde weten of het protocollair verplicht is. Dat is dus niet zo. Meijer wil de burgemeester hierover het liefst onder vier ogen spreken en niet op de persoon spelen.’

Tekst
De tekst van het zesde couplet luidt:

Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
op U zo wil ik bouwen,
Verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
Uw dienaar t'aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

Reacties: 27

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerwin
Na de "weigerambtenaar" nu ook een "weigerburgemeester". Opvallend dat met name D66 voor ambtenaren van mening is dat persoonlijke overtuiging geen rol mag spelen, maar dat een D66 burgemeester zijn overtuiging wel zo duidelijk mag etaleren.

Een overtuiging die ik overigens niet helemaal snap, wel de "koning van Spanje altijd eren", maar niet "de tirannie verdrijven".



Gerwin
O. ten Hove
Ach, er is één partij die gewoon géén bestaansrecht heeft en dat is d'66. Ze noemen zich linksliberaal, maar is gewoon een conservatieve partij die dicht aanchurkt tegen de vvd. Vergeet niet dat het paars was waar d'66 en vvd de pv/da gijzelde en de libetalisering en graaicultuur introduceerde. En het is een gotspe dat de burgemeester van d'66-huize is. Eén van hun kroonjuwelen is de gekozen burgemeester, en als je echt principieel bent kan je als partij géén burgemeester voordragen als deze wordt benoemd. Schijnheilig is dat. Opheffen deze partij...
O. ten Hove
Ruud en Wilhelm. Ken uw geschiedenis. Nederland behoorde tot het Duitse keizerrijk, dus de inwoners van Nederland waren Duitsers zoals ook de inwoners van Beieren Duits zijn. In 1568 brak de 80-jarige oorlog uit wat uitmondde in de Onafhankelijkheid van de Republiek in 1648. Pas vanaf dan kun je spreken van een Nederlandse natie.
Leon / ondernemer
Tja, wat fijn om een burgervader te hebben die een voorbeeld geeft om Nederland te schofferen. Maar ja, daarvoor moet je ook een d-66-er zijn om totaal geen respect te hebben voor de nederlandse tradities en wortels.
Es Wee
@Leon: Het is inderdaad fijn om een burgervader (of welk ander figuur dan ook) te hebben die pal staat voor zijn eigen principes.



Ik weet niet wat de achtergrond c.q. geloofsovertuiging van Gerritsen is, maar misschien is het wel een atheïst of hangt ie een ander geloof aan dan het christelijke. Waarom zou je dan van hem eisen dat hij dit couplet toch zingt? Als ik een gelovige zou zijn, dan zou ik het juist heel ongepast vinden dat mijn god onheus toegezongen wordt. Je zingt hem uit volle overtuiging toe of je zingt hem niet toe. Gerritsen kiest blijkbaar voor het laatste.



Ik ben zelf ook niet religieus of gelovig, daarom bid ik niet voor het eten. Ook niet in het bijzijn van andere gelovigen. Als zij wel wensen te bidden dan zal ik de laatste zijn die ze daarin tegenhoudt. Maar ik ga niet quasi-gelovig zitten doen om hen te plezieren. Ik ben gewoon even een momentje stil uit respect voor hen die wel graag willen bidden. En zoals ik het hier lees, is Gerritsen op dat moment even stil voor hen die dit couplet wel zouden willen zingen. Dat is geen schoffering, dat is een stuk beschaafheid.



Daarnaast is het volstrekt idioot om alles en iedereen dat van D66 komt maar meteen weg te zetten als respectloos. Als er iets respectloos is, dan is het wel het geloof c.q. religie. Het geloven in een god kan alleen voortbestaan door het dom houden van mensen.



Wat ik dan wel weer grappig vind, is dat Gerritsen als D66'er wordt vergeleken met weigerambtenaren. Het ironische is dat zonder de D66 er helemaal geen weigerambtenaren zouden zijn geweest. Zonder D66 was er namelijk geen homohuwelijk geweest zoals er bijvoorbeeld voor vrouwen niet de vrijheid zou zijn geweest om te kunnen kiezen voor een abortus.
Hanneke Kouwenberg / Burger
Is er een wet dan die voorschrijft dat 'men het hele Wilhelmus dient te zingen'? Een wet die verplicht 'het Wilhelmus te zingen zonder aanziens des couplets'? Of staat er in het wetboek alleen dat dit voor burgemeesters geldt?



Oh, zo'n wetsartikel is er helemaal niet?

Waarom wordt er dan toch gezegd dat deze man een 'weigerburgemeester' is? Een hypocriet bovendien, omdat zijn partij vindt dat ambtenaren in fuctie burgers als gelijken voor de wet moeten behandelen?



Dat staat namelijk wel in de wet.



Wat een lariekoek verkopen een hoop mensen hier toch weer om krom te praten wat recht is...
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Zoveel reacties zien we niet vaak. Dit onderwerp raakt velen blijkbaar (bindt dus...). Ook deze burgemeester kan zich niet verschuilen achter het 'persoonlijke' van zijn standpunt. immers de gemeentelijke woordvoerder spreekt namens hem en zegt 'wij' hebben besloten niet te reageren. Het is niet ene Arnold Gerritsens mening, het gaat om de man in functie. Nu zijn standpunt. Het lijkt me alleszins gerechtvaardigd om te wijzen op de scheiding van kerk en staat en als goed democraat te stellen dat je je daaraan conformeert. Dus zing je niet tot een god waar je geen boodschap aan hebt. Je zou zelfs kunnen stellen dat het ongepast is om het zesde couplet te zingen als je in functie bent. En nu we het er toch over hebben, het openen en sluiten van raads- en commissievergaderingen 'met de Christelijke groet' zou om dezelfde reden ook als ongepast moeten worden betiteld
Hans
Waarom het Wilhelmus zo'n raar lied is http://indegelogeerdeaap.blogspot.com/2012/03/oz …
Ron / beleidsmedewerker
Bij D66 gaat de geschiedenis kennelijk niet verder dan 1966...

Het bewuste couplet is dan ook geen persoonlijk getuigenis van degene die het meezingt, maar is een opsomming van wat er toen feitelijk leefde, het is niet meer dan geschiedenis.
nico
o man, wat ongelofelijk zielig dit.

doe dan net of je het respecteert, je speelt toch al een groot deel van je dag poppenkast...
Hans / Adviseur Publieke sector
Ik heb liever dat Arnold Gerritsen de eerste 5 coupletten ook niet zingt. Het is namelijk niet om aan te horen, want de man kan helemaal niet zingen!
Willem Kamps
Ik geef die burgervader groot gelijk. Als je niet gelooft ga je een dergelijke tekst toch niet uit volle borst meezingen?! We hebben in Nederland bovendien niet voor niks kerk en staat gescheiden (gelukkig maar, want het geeft daar waar dat niet zo is alleen maar ellende)

Verder geeft dit een nieuwe dimensie aan het begrip 'weigerambtenaar'. In dit geval kan ik het zeker billijken.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Wordt het niet eens tijd voor een nieuw eigentijds volkslied.

Niemand heeft er nog iets mee. Hoeven we ook de koning van Spanje niet meer te eren en zijn we meteen van het Duitse bloed af.

Piet / lezer
@ruud

Volgens mij staat dat ´Duitsen bloed´ voor het oudhollandse ´dietsen bloed´ en daar iets niets duits bij.

Misschien is het tijd dat mensen zich wat meer in het volkslied verdiepen, voordat we een discussie starten over een nieuwe.
Bas / logicus
De burgemeester hoeft niet aanwezig te zijn.

Hij mag ook playbacken.

In een grote groep zangers valt de stem van een individu over het algemeen toch niet op.

Ook niet als het individu niet meezingt.

En God, wat kan men zich druk maken om niets.
Arjan / hardwerkende nederlander
D66 heeft z'n mond vol over weigerambtenaren en inburgeraars moeten het Wilhelmus kennen en een burgemeester wil een (deel) van het Wilhelmus niet zingen. Wie het vatte kan die vatte het.
Marijke van der Meer / gemeenteraadslid Leefbaar Zoetermeer
Tikkie maf dit! Natuurlijk is couplet 6 vervelend zingen voor ongelovigen - helemaal mee eens - maar couplet 1 is eigenlijk vervelend zingen voor iedereen (gelovig of ongelovig)! Ik vereer in ieder geval geen koning van Hispanje en heb net zoveel bedenkingen bij couplet 1 als bij couplet 6. Je moet dat Wilhelmus niet zingen vanwege de teksten, maar alleen omdat het ons volkslied is. Ik ben wel voor een nieuwe tekst. Kan de club die 4 en 5 mei regelt daar niet eens wat aan doen? Dan kunnen mensen die zich storen aan de oude teksten, gewoon nieuwe zingen. Lijkt mij dat bij het gemiddelde niveau van zingen op Koninginnedag er niemand erg in zal hebben, en de burg van Zutphen kan dan zijn lippen laten bewegen met woorden die hij wel uit de strot krijgt. Dus melodie gewoon houden, tekst vernieuwen:



Wilhelmus van Nassauwe, is ons al oude lied,

Het ging over vertrouwen, maar nee dat zingen we niet,

Wij zingen nu, zo samen, wij zijn zo eensgezind,

Het Nederlands te spreken, de taal die ons verbindt .



De strijd tegen het water, bracht ons ooit tot elkaar,

Gezamenlijk te werken: 't-Succes was er ook naar.

En waakzaamheid moet blijven, 'tis onze dure plicht,

Controle van de dijken, is er geen een gezwicht?



Ben benieuwd naar meer coupletten!

de gebeten hond / netto betaler
Ik draag D66 eenwarm hart toe en ben voorstander van een optimale scheiding tussen kerk en staat. Maar waarom D66 altijd van die non-issues op de agenda zet snap ik voor geen meter.

Ik durf er zelfs een mooie mijter om te verwedden dat diezelfde burgemeester wel meedoet met leugens als Sinterklaas. Waarschijnlijk zet hij zelfs z'n schoen om iets principieels te krijgen. Dus: weg, vort met zo'n weigerambtenaar, geloof ik.
André / ambtenaar
Laat hem even bij zijn partij informeren naar het standpunt over weigerambtenaren cq weigerburgemeesters
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Een burgemeester heeft zeker een voorbeeldfunctie. Als hij omreden zoals is aangegeven het zesde couplet van het volkslied niet wil zingen, diskwalificeert hij zichzelf. En geeft een héél slecht voorbeeld.

Een denkt hij nu echt na over elk woord dat hij zegt en over elk woord in een lied dat hij zingt ?

Als organisatie van Koninginnedag in Zutphen zou ik de man mededelen maar gewoon thuis te blijven aangezien hij zich niet wil schikken in de traditie en gebruiken rondom Koninginnedag.

Je zult als gemeente maar zo'n burgemeester hebben. Allemaal in Zutphen sterkte toegewenst. En ook een fijne Koninginnedag !!
Marlies
Het Wilhelmus is eigenlijk géén VOLKSlied; het wordt gezongen vanuit de persoon Willem van Oranje. HIJ heeft de koning van Hispanje altijd geëerd en is van Duitschen bloed (Nassau). Koningin Wilhelmina is degene, die dit lied als Volkslied heeft geëist ter vervanging van het toenmalige echte volkslied "Waar de blanke top der duinen...", waarvan zij vond, dat het de Oranjes niet voldoende in de spotlight zette.
Arjan
Jammer dat deze burgemeester weining verbindende kwaliteiten toont. Typisch D66 gedrag. Vallen over een aantal weigerambtenaren en pontificaal weigeren het zesde couplet van het Wilhelmus te zingen. De één de weigering niet gunnen, zelf wel de eerste weigerburgemeester zijn.

Wat mij betreft hoeft hij niet ontslagen te worden. Ik gun hem het weigerburgemeesterschap. Wel hoop ik dat die ruimte ook gegund wordt aan weigerambtenaren.

Johnny / Adviseur
Burgemeesters zijn geen ambtenaren maar aangewezen bestuurders. En uiteraard heeft hij helemaal gelijk.
Johnny / Adviseur
@Hendrik:

Pff, wat een redenering. Weigerambtenaren 'ontnemen' normale burgers hun grondrecht waarvan ook jij geniet. Appels en peren.
Arie de Jong / strategisch adviseur
In verschillende reacties wordt ten onrechte een vergelijking gemaakt met weigerambtenaren. Het je houden aan de wet en het uitvoeren van de wet als overheidsdienaar lijkt me toch wat anders dan het zingen van een couplet van het Wilhelmus. Wat niet wegneemt, dat ik de drukte over weigerambtenaren ook wat overdreven vind: van mij mogen ze en hoeven geenszins ontslagen te worden.

Ik heb veel begrip voor de heer Gerritsen. Al mag hij natuurlijk blij zijn dat we niet alle coupletten van het Wilhelmus zingen: de meeste ervan geven een grotere gene dan de tekst van het eerste en het zesde. Hoe gevoelig het ook bij sommigen mag liggen, er is alle aanleiding om na te gaan of een andere tekst een betere uitdrukking is van de hedendaagse Nederlandse samenleving en de positie van Nederland in de wereld. Een volkslied is immers geen kunstwerk of ander museumstuk, maar dient respectvol uitdrukking te zijn van de Nederlandse samenleving.
Kritikus / Geen Hagenees
Maar Gerritsen zingt natuurlijk wel couplet 1 uit volle borst mee:

"Den koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd".

Voor een eurofiele D66-er gaat deze tekst er in als een preek in een ouderling.
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
Zelfs al zouden we een ander volkslied hebben, dan nog was er discussie. Wat te denken van deze regels?

Ons (officiële) volkslied tot 1932:

Wien Nêerlands bloed door d'aad'ren vloeit

van vreemde smetten vrij

Ja, u leest het goed! Vreemde smetten vrij!

Kortom, een non-discussie. Laat die man het nou maar wel of niet zingen. Menig sportman/-vrouw kan bij de huldiging niet ens het eerste couplet meezingen!
Advertentie