Advertentie

40 burgemeesters tegen uitzetten

De burgemeesters voelen er niets voor om mee te werken aan het uitzetten van asielzoekers, als dat leidt tot onrust in hun gemeenten.

01 april 2012

Burgemeesters van 40 gemeenten trekken ten strijde tegen minister Gerd Leers. Ze voelen er niets voor om mee te werken aan het uitzetten van asielzoekers, als dat leidt tot onrust in hun gemeenten, meldt het NOS Journaal.

Verkeerd uitleggen

De burgemeesters zeggen dat hij niet over de politie-inzet gaat bij het uitzetten van asielzoekers. De burgemeesters vinden dat Leers de politiewet verkeerd uitlegt. De minister zegt dat hij in het belang van de staat een beslissing kan nemen over politie-inzet, maar volgens de burgemeesters mag hij dat alleen doen bij terroristische dreigingen en daar gaat het bij uitgeprocedeerde asielzoekers niet over.

Reactie Leers
De uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers is een zaak van de Vreemdelingenpolitie en daarover heeft de minister van Asiel en Immigratie ,,exclusief gezag’’. Dat laat minister Gerd Leers weten in een reactie. De minister erkent dat de burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de openbare orde, maar stelt dat ze nooit het werk van de Vreemdelingenpolitie ,,totaal kunnen vetoën’’, ook niet als een ontruiming of verhuizing tot commotie leidt in de lokale gemeenschap.

Kinderpardon
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil Leers dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer spreken over de brief van de 40 burgemeesters. ,,40 burgemeesters die Leers nu trotseren, 150 gemeenten die een kinderpardon willen en een meerderheid van de EU-landen die tegen de Nederlandse plannen voor een aanscherping van de gezinsmigratie is. Dan is de conclusie dat afgelopen is met het gedoogakkoord van het kabinet met de PVV. Nederland staat geïsoleerd in Europa en dit kabinet staat geïsoleerd in Nederland.''

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De e burgemeesters lappen een democratisch genomen besluit aan hun laars.Net zoals de weigerambtenaren staat het de burgemeesters niet vrij om een dergelijk besluit naast zich neer te leggen.Zij worden geacht de wet te handhaven of het ambt neer te leggen.

De heer Dibi trekt een conclusie die hem en zijn partij uitkomt,maar nergens op gebaseerd is.De heer Dibi vergeet voor het gemak dat een groot deel van de Nederlandse bevolking,en daar gaat het in een democratie over,voor een streng maar rechtvaardig asielbeleid is.Voor deze GL-er is dat blijkbaar niet van belang.
D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Deze burgemeesters maken zich schuldig aan burgelijke ongehoorzaamheid. Ze zouden voor het gerecht gerbracht moeten worden.
Leen
We moeten wel gaan oppassen, dat niet alles gaat verzanden in behandeling van individuele gevallen in de tweede kamer. Tweede kamer wordt dan een soort ombudsman instituut.

Kaas !
Leers hoor je niet meer nu zijn CDA openlijk de liefde heeft verklaard aan de Pvda.
jan
De wet handhaven, of het ambt neerleggen!

Zoniet...? Op staande voet ontslaan!
gerrie
Laat die burgemeesters het dan maar uit eigen zak betalen. Dan is die hobby zo voorbij. Maar het is natuurlijk wel raar dat procedures jaren moeten duren. Zal wel goed voor de werkgelegenheid zijn. Een paar weken is toch lang genoeg. Nu geef je mensen valse hoop.
O. ten Hove
Deze burgemeesters zijn bestuurders en horen de wet uit te voeren. Ik maak mij sterk dat de overgrootte meerderheid van de bevolking het juist correct vindt dat asielzoekers worden uitgezet, zeker als ze zoals Mauro liegen (en geen enkel Angolees kind alleenstaand is wanneer zij worden teruggestuurd). En ook Dibi moet eens minder hioog van de totren blazen, want hij gedraagt zich niet als een democraat...
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
"Leers moet weg" wordt er hier en daar al getwitterd,

gevolgd door de vraag "maar waarheen dan?"

Dibi doet gewoon zijn werk: Hij controleert de regering

waarbij je natuurlijk de vraag mag stellen of het wel zo verstandig is nu al de motie van wantrouwen aan te kondigen. En als een burgemeester de wet uitvoet -zoals @Joschke stelt- zit de burrie wel in de problemen als er onrust uitbreekt in de gemeente door ziojn ene handelen. Met een tweede handelen, nl. orde en rust herstellen moet hij dan zijn ongelijk erkennen dat zijn eerste handelen kennelijk fout was.

Zie daar de spagaat van de burgemeestersfunctie.
True
Zijn deze burgemeesters al aangepakt of geldt de wet, zoals we onderhand van het CDA gewend zijn, alleen voor burgers?
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Binnenkort dus 40 vacatures voor het ambt van burgemeester ? Of blijven de heren/dames toch maar liever zitten om zodoende van hun riante inkomen te kunnen genieten ?

Als je als burgemeester nu echt voor een zaak als deze staat, dan stap je op als je het niet eens bent met het landelijke beleid. Je kunt de uitvoering hiervan niet in overeenstemming brengen met je, laten we zeggen, eigen normen en waarden.

Maar neem van mij aan, geen enkele burgemeester heeft zoveel principes dat opstappen zelfs maar wordt overwogen.
Kaas !
daar lijkt het wel op, het CDA is inmiddels openlijk voor massa immigratie en "lokale invulling" van asielwetgeving, oftewel iedereen mag blijven. Tis maar dat je het weet.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Asielzoekers, die hier niets te zoeken hebben en/of zijn uitgeprocedeerd dienen het land natuurlijk zo snel mogelijk te verlaten. Het is te gek voor woorden dat ca. 40 burgemeesters (lid van oppositiepartijen???) een soort staat binnen een staat gaan vormen. Voor burgemeesters die zodanige aanwijzingen niet willen opvolgen is er maar één antwoord: de laan uit!
Advertentie