Advertentie

'Nieuwe begrotingswet moet van tafel'

Annemarie Jorritsma van de VNG en Johan Remkes van de IPO hebben de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat de plannen rondom de nieuwe begrotingswet van tafel moeten.

21 november 2012

Een nieuwe wet met begrotingsregels voor decentrale overheden is schadelijk voor provincies, gemeenten en waterschappen. De wet moet van tafel of flink worden aangepast. Die boodschap hadden de VVD'ers Johan Remkes van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten woensdag voor Tweede Kamerleden.

Investering worden afgeremd
,,Deze wet is buitengewoon schadelijk omdat hij investeringen in gemeenten, provincies en waterschappen zeer zal afremmen. En investeringen in de mede-overheden zijn in dit land groter dan die van de rijksoverheid dus dat heeft ook voor de economie en de economische groei ingrijpende consequenties'', zei Remkes na afloop van een rondetafelgesprek met Kamerleden. ,,Met deze wet is voor provincies, gemeenten en waterschappen niet te werken'', meende ook Jorritsma.
 
Wet Hof 

Het kabinet heeft een wetsvoorstel (de Wet Houdbare overheidsfinanciën, 'wet Hof') ingediend waarin Europese afspraken voor begrotingsdiscipline zijn uitgewerkt voor de Nederlandse situatie. Daarin staat dat ook gemeenten, provincies en waterschappen een bijdrage moeten leveren aan het terugdringen van het Nederlandse begrotingstekort de komende jaren.
 
Maximum nationaal begrotingstekort 

De wet Hof bepaalt nu dat rijk en decentrale overheden een gelijkwaardige inspanning gaan leveren om het tekort weer volgens Europese afspraken terug te dringen. Er komt een maximum van het nationale begrotingstekort voor alle decentrale overheden samen, dat voor volgend jaar ligt op 0,5 procent van het bbp, wat neerkomt op ongeveer 3 miljard euro.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J. Derckx
Het Rijk acht zich bevoegd om de financiën van provincies en gemeenten te decimeren ten eigen voordeel. De gemeenten krijgen steeds meer taken opgelegd welke niet vergoed worden, dan nu ook nog eens BTW erop en opnieuw 21% extra naar de schatkist. Daar hoef je niet slim voor te zijn om te begrijpen dat ook hier weer belasting over belasting wordt gerekend. Als je eigen EU-kas maar klopt.

Een schande, zo solliciteer je naar een leuk plekje in de EC voor eigenbelang.
Kritikus / Geen Hagenees
Hoe meer NL zijn begrotingstekort terugdringt, hoe sterker de roep uit Brussel wordt om NOG MEER bij te dragen in de schuldensanering van de zuidelijke lidstaten.



Gewoon altijd een tekort van 3% aanhouden. Dan blijf je (net) binnen de Europese regels, maar houd je wel de grijpgrage klauwen van de EU af.
Kaas !
Niks 3%, als je de monetaire unie wilt opblazen moet je ergens beginnen.

In Nederland bijvoorbeeld.

Geef het goede voorbeeld, laat geld rollen.

Op naar de 10 procent, Yes we can!

edith bal verbeek / raadslid
Inderdaad wet HOF zeer nadelig voor groeiende gemeenten. Er wordt nu gezegd dat het over het geheel wordt genomen en dat het dan wel mogelijk is. Voor degene die ruim boven de 3% willen gaan verteren. Zie voorbeelden zuidelijke staten. Bepaald niet zinvol. Frankrijk volgt met Hollande spoedig.
Advertentie