Advertentie

Nederlandse gemeenten tegen schaliegas

De gemeenten in Nederland spreken zich uit tegen proefboringen naar schaliegas. In meerderheid roepen ze het bestuur van hun koepelorganisatie VNG zich in die zin richting rijk en kabinet uit te spreken. Boxtel en Noordoostpolder dienden op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Apeldoorn een motie in waarin ze het VNG-bestuur vroegen een standpunt in te nemen tegen schaliegas.

03 juni 2015

De gemeenten in Nederland spreken zich uit tegen proefboringen naar schaliegas. In meerderheid roepen ze het bestuur van hun koepelorganisatie VNG zich in die zin richting rijk en kabinet uit te spreken.

Jaarcongres VNG

De gemeenten Boxtel en Noordoostpolder dienden op het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Apeldoorn een motie in waarin ze het VNG-bestuur vroegen een standpunt in te nemen tegen schaliegas. Het bestuur ontraadde de motie, maar bij een stemming bleek bijna driekwart van de gemeenten de oproep van Boxtel en Noordoostpolder te steunen.

Het VNG-bestuur zag om procedurele redenen niets in de motie en vond het niet het moment om een standpunt in te nemen. ‘Waar we wel voor zijn, is ervoor te zorgen dat we als gemeenten inspraak hebben in de procedures. Dat is onze lobby’, aldus Olaf Prinsen namens het VNG-bestuur. ‘Voor of tegen, daar willen we nu nog niets over zeggen.’

Angst bevolking

Volgens burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder is het een zwaktebod procedures als excuus te gebruiken. ‘Daar kunnen we ons niet achter verschuilen. De ervaringen met de aardgaswinning in Groningen hebben geleerd dat het beter is te luisteren naar de angst die er onder de bevolking heerst over boren naar gas. Boren naar schaliegas brengt te veel risico’s op het gebied van milieu met zich mee. Het winnen van schaliegas kan alleen met de inzet van chemicaliën die in het grondwater achterblijven. Ons cadeautje aan ons nageslacht’, aldus Van der Werff. ‘Wij zeggen: laat dat schaliegas maar zitten.’

Dat hij de meerderheid van de gemeenten wist te winnen voor zijn motie en de VNG daarmee dwingt zich uit te spreken tegen schaliegas, is volgens de burgemeester een belangrijk besluit. ‘Vanaf nu is de VNG schaliegasvrij en dat bepaalt de inhoud van het overleg met het rijk’, aldus de CDA-burgemeester.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

C.F. de Graaf / directeur/eigenaar Consultancy De Graaf
Geen boring naar schaliegas. Er is genoegzaam aangetoond, dat dit gepaard gaat met verwoesting van natuur en verontreiniging van grondwater. Zie de documentaire gasland.
Koos / Beleidsadviseur
Welja, stop je kop maar in het zand als gevolg van opruiende berichten in de media i.c.m. populisme.

De leugen veroorzaakt angst en die regeert in ons land.

Het is genoegzaam bekend dat de winning van schaliegas niet op die manier gebeurd die de gedramatiseerde Hollywood semi-documentaire die hier een lekker smeuïg verhaal van maakte voorstelt.

Fracking is niet zo gevaarlijk als het klinkt, voor het garanderen van de toestroom van grondwater wordt het bij drinkwaterwinning al decennia gebruikt.

Maar laten we nog zo'n 10 á 15 jaar wachten. Dan levert het ook meer per m³ op.......
Ivo
Voor wie Gasland een overtuigend verhaal vind zou het verplichte koste moeten zijn om ook Fracknation ( http://fracknation.com/ ) te bekijken.
Ron de Jong / Burger
Heel wijs, we hadden anders letterlijk ons eigen land, grond/drinkwater en landbouw, veeteelt en bevolking langdurig en indringend vergiftigd. Tja wat heb je dan nog aan die miljarden? Gifsanering en schikkingsgeld voor gedupeerden?
Ivo
Onwetendheid is leidend in de politiek. De opmerkingen hieronder zijn tekenend. Wie gaat nog oprecht op zoek naar feiten? http://www.cuadrillaresources.nl/boren-naar-scha …

polyacrylamide is niet giftig

glutaaraldehyde is giftig (want het doel is bacteriëndodend) en biologisch afbreekbaar.
Linden
Kan me er iets bij voorstellen maar we willen ook geen windmolens, zelfs niet op zee als die zichtbaar zijn. Liefst geen aardgas uit eigen bodem, kolen al helemaal niet, zeker geen kernenergie. Succes!
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het hele probleem met de energievoorziening zou opgelost kunnen worden indien men op grote schaal zonneparken zou gaan aanleggen. Aangezien lokale overheden doorgaans groot-aandeelhouder zijn en speculeren bij (commerciële) energiebedrijven dulden zij in beginsel geen zelfproducerende zonneparken van de vrije burger.
Paul / projectleider
Ik wens Kamp success:



-Schaliegas mag niet

-Aardgas liever ook niet.

-Afhankelijk van Russisch gas willen we ook niet zijn (en of die mensen geen last hebben van de winning)

-Olie hebben we eigenlijk niet en dat importeren uit het M-O is ook niet echt fijn.

-Kerncentrale in de achtertuin...ook iet smet afval

-Windmolen in de achtertuin, ook al niet

-Zonnergie, kan maar duur en beperkt...

-Kolen zijn vies of er kleeft bloed aan.



....iemand nog suggesties?



Niels / Ambtenaar
@p....Trek een trui aan in de winter en haal die houtkachel van zolder!
Advertentie