of 59232 LinkedIn

NAM koopt drie testwoningen

Het gaat om woningen in Loppersum, Uithuizermeeden en Delfzijl. De NAM had al twee testwoningen in Loppersum en Godlinze. Volgens de NAM gaat het om vijf verschillende types woningen, met onder meer verschillende soorten fundering en types dakconstructie.
Reageer

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in het Groningse aardbevingsgebied drie nieuwe testwoningen aangekocht. In de woningen wordt getest op welke manier ze het beste aardbevingsbestendig kunnen worden gemaakt.

Verschillende types woningen
Het gaat om woningen in Loppersum, Uithuizermeeden en Delfzijl. De NAM had al twee testwoningen in Loppersum en Godlinze. Volgens de NAM gaat het om vijf verschillende types woningen, met onder meer verschillende soorten fundering en types dakconstructie. Ze staan model voor vergelijkbare gebouwen en huizen in het gebied. In de woningen worden onder meer sensoren geplaatst en worden uiteenlopende technieken toegepast.

Versteviging
De resultaten worden gebruikt bij het verstevigen van mogelijk 50.000 woningen en gebouwen in Noordoost-Groningen. Het aantal van 50.000 is een schatting, zegt de NAM. Er moet nog een norm worden bepaald waaraan de woningen in het gebied moeten voldoen. ‘Het kan dus zijn dat een deel van de gebouwen al voldoende aardbevingsbestendig is’, zegt een woordvoerder.

Spookhuizen
De NAM benadrukt dat de testwoningen geen ‘spookhuizen’ worden. ‘De tuinen worden onderhouden, er komen gordijnen te hangen en ’s avonds brandt er licht.’ De woordvoerder wil niet kwijt welk bedrag met de aankoop is gemoeid.

Schrijnende situatie
Gisteren werd bekend dat de Commissie Bijzondere Situaties ervoor pleit dat de NAM huizen zou moeten kopen van mensen in het Groningse aardbevingsgebied die in een schrijnende situatie zitten.

Regeling als in Moerdijk
Voor mensen die niet in een schrijnende situatie verkeren, maar toch het gebied willen verlaten, zou een regeling als in Moerdijk een optie zijn, vindt de commissie. In Moerdijk kunnen bewoners na de explosie en brand bij Chemie-Pack in 2011 hun woning voor 95 procent van de taxatiewaarde verkopen. Om meer beweging in de woningmarkt te krijgen, suggereert de commissie een premie te geven aan mensen van buiten Groningen die zich in het gebied willen vestigen.

Hulp
Deze onafhankelijke commissie, die is ingesteld op verzoek van minister Henk Kamp, helpt mensen die door de aardbevingen met ernstige psychologische of financiële problemen kampen. In totaal gaat het om ruim 60 gevallen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.