Advertentie

Minister: 7 procent meer loon ambtenaren

Rijksambtenaren kunnen uitgesmeerd over drie jaar in totaal 7 procent meer loon krijgen. Dat aanbod doet verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren in het vastgelopen salarisconflict met de ambtenaren.

25 mei 2018
financien---loonsverhoging.jpg

Rijksambtenaren kunnen uitgesmeerd over drie jaar in totaal 7 procent meer loon krijgen. Dat aanbod doet verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren in het vastgelopen salarisconflict met de ambtenaren.

Onderhandelingen hervat
Zij spreekt over een 'ruimhartig' bod van het kabinet. Ze verwacht dat de onderhandelingen over een nieuwe cao snel kunnen worden hervat.

Actiebereidheid

De vakbonden noemen het bod in een reactie een handreiking richting FNV Overheid, Ambtenarencentrum, CNV Overheid en CMHF. 'Onder druk wordt alles vloeibaar, blijkt maar weer eens', reageert Marco Ouwehand van FNV Overheid namens de bonden. 'De enorme actiebereidheid onder de rijksambtenaren heeft de minister kennelijk wakker geschud. Haar loonbod ligt ver onder onze eis van 3,5 procent voor één jaar. Mede omdat ze nu een driejarige cao voorstelt, gaan we ons beraden of dit voldoende kansen biedt om het overleg over de cao te hervatten.'

Besluit nemen

De werkonderbreking komende maandag bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn gaat wel gewoon door. Ouwehand: 'Als we besluiten om weer aan tafel te gaan, zullen we ook een besluit nemen over het vervolg van de acties.' Eerder deze week kwam het tot een eerste werkonderbreking, door ambtenaren in Arnhem, om de eis voor hoger loon kracht bij te zetten. Medewerkers van de Belastingdienst, de FIOD en de douane legden kort hun werk neer. De oude cao voor 118.000 rijksambtenaren liep eind vorig jaar af. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heuvelman
Vanuit psychologisch oogpunt is het voor de vakbonden lastig om nee te zeggen tegen een bod van 7% . Echter, uitgaand van een inflatie rond de twee procent, levert dit bod een koopkrachtverbetering op van 1%, waarbij het risico van een hogere inflatie vooral bij de ambtenaren wordt neergelegd. De achterstand van de nullijn wordt hiermee ook niet goedgemaakt.
H. Wiersma / gepens.
Als rijksambtenaren verstandig zijn gaan ze voor een 2-jarige - en niet voor een 3-jarige CAO.
H. Wiersma / gepens.
@Wim Vreeswijk. Neem jij de Nederlandsche Bank dan nog serieus? Die slaat voor de pensioenen (denk aan de lage rekenrente voor toekomstige verplichtingen) al sinds 2009 de plank mis. De gepensioneerde ambtenaren bijten mede daardoor al 10 jaar op een houtje en hebben een achterstand opgelopen van ca. 15%!
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Terwijl de koopkracht volgens het jaarverslag 2017 van de Nederlandse Bank (Bron A.D. 9-2-2018) sinds 2002 voor de Nederlander niet meer is toegenomen, geven de ambtenaren elkaar 7% loonsverhoging. Wie het dichtst bij het vuur zit warmt zich het best luidt een oud spreekwoord.
J. Hak
@Wim Vreeswijk: Ambtenaren zitten sinds 2010 op de nullijn. De 7% erbij 9over 3 jaar) kunt u zien als een betaling van achterstallig loon.
Caroline / ambtenaar
@Wim Vreeswijk: ik ga met deze reactie ernstig twijfelen aan uw functie als financieel adviseur. U weet toch wel het verschil tussen koopkracht en loonsverhoging? Deze loonsverhoging is hard nodig om de koopkracht van de ambtenaren (die trouwens ook gewoon Nederlander zijn in de gegevens van de Nederlandse Bank) een beetje op peil te houden. Net als al die andere Nederlanders loonsverhoging nodig hebben om alle stijgende prijzen een beetje op te vangen.
Janet / beleidsadviseur
En nu de gemeenteambtenaren nog!!! Die hebben nog steeds minder salaris als de rijksambtenaren.
Esther
@jantje de schalen voor de rechtspraak medewerker liggen ver onder de gemeenteambtenaren
Advertentie