of 59232 LinkedIn

Minder incidenten en vuurwerkklachten bij jaarwisseling


De strengere maatregelen tegen vuurwerkoverlast lijken effect te hebben. Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft tot nu toe 20 procent minder klachten binnengekregen dan rond de vorige jaarwisseling. Dit zei de oprichter van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, donderdag.  Er zijn ook geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht.
1 reactie
De strengere maatregelen tegen vuurwerkoverlast lijken effect te hebben. Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl heeft tot nu toe 20 procent minder klachten binnengekregen dan rond de vorige jaarwisseling. Dit zei de oprichter van het meldpunt, het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, donderdag. Er zijn ook geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht.
Rapport naar burgemeesters en Kamer

Tot donderdagochtend 10.30 uur stond de teller bij het meldpunt op 65.000 klachten. Op oudejaarsavond klaagden ongeveer 5000 mensen over schade door vuurwerk, gevaarlijke situaties op straat en smog door vuurwerk, waar vooral mensen met longklachten last van hadden. Het meldpunt, dat op 24 december openging, blijft nog tot 3 januari open voor het publiek. Daarna worden de klachten verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan 25 burgemeesters en de Tweede Kamer.


ME in Nijmegen, Utrecht, Culemborg en Rotterdam in actie

Grote incidenten deden zich afgelopen nacht niet voor. De politie meldde wel dat er wat opstootjes waren waarbij de mobiele eenheid op moest treden. Zo werd de ME ingezet op twee plekken in Nijmegen en in Utrecht en Culemborg. In Rotterdam ging de ME een buurthuis binnen waar het onrustig was. Er werd gecontroleerd of er zwaar vuurwerk lag, maar dat was niet het geval. In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. 


Rustig in Amsterdam en Den Haag

In Amsterdam en Den Haag bleef het rustig. Volgens de politie in de hoofdstad hing er een goede sfeer, ondanks dat het er erg druk was. Een woordvoerster van de politie in Den Haag liet weten dat daar ,,geen noemenswaardige incidenten'' zijn geweest. In de Utrechtse wijk Hoograven werden agenten bekogeld door jongeren met stenen en vuurwerk.

 

Diverse branden

Op verschillende plaatsen in Nederland woedden grote branden. Zo brandde een basisschool in het Noord-Brabantse Uden uit en raakte de basisschool die er direct naast zit flink beschadigd. De brandweer had uren nodig om het vuur onder controle te krijgen. In Alkmaar zijn twee winkelpanden in brand gevlogen, nadat op een dakterras vuur was ontstaan. De brandweer heeft grote moeite met blussen, omdat het lastig en gevaarlijk is om binnen te komen. In Den Haag en in Tilburg werden mensen uit brandende woningen gehaald. 


Vuurwerkslachtoffers

In Millingen aan den Rijn liepen twee mensen verwondingen op door een vuurwerkbom en in Nieuwkoop moest een meisje van 4 naar het ziekenhuis, omdat ze gewond was geraakt door vuurwerk. In Rotterdam raakte een jongen van 13 ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte wat hij net had opgeraapt. Op een andere plek in de stad vatte een man vlam toen er vuurwerk omviel en in Capelle aan den IJssel liep een man verwondingen in zijn gezicht door een mortier. Tien vuurwerkslachtoffers belandden in de nacht van oud en nieuw in het Rotterdamse oogziekenhuis. (ANP)


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
.... maar wel veel meer kosten dan bij de jaarwisseling 2013/2014. Hoe of dat nou kan? Mijn conclusie is in elk geval dat al dat gepraat over handhaving ook nu weer niks heeft geholpen. O ja, mijn buurvrouw veegde de vuurwerkrommel van haar eigen kinders op. Da's mooi.