Advertentie

Miljoenenverlies leidt niet tot ontslag wethouders

Twee wethouders die dinsdagavond in de gemeenteraden van Asten en Pijnacker-Nootdorp ter verantwoording werden geroepen voor een miljoenenverlies, zijn niet uit hun functie gezet.

22 oktober 2008

Motie
In Asten overleefde de wethouder van Financiën een motie van afkeuring, in Pijnacker-Nootdorp werd besloten tot een onderzoek naar het handelen van de wethouder. Beide gemeenten hebben gemeenschapsgeld op rekeningen van de IJslandse bank Landsbanki Islands staan. Asten parkeerde daar een miljoen euro, Pijnacker-Nootdorp maar liefst 12 miljoen euro.

 

Verwijten
Een meerderheid van de raad in Asten (Noord-Brabant) was van mening dat het niet de schuld is van wethouder Peter Gerrits (VVD) dat Asten een miljoen euro verspeelde door de kredietcrisis. Wel kreeg hij veel verwijten omdat het maanddeposito op 29 september werd verlengd, slechts luttele dagen voor de Landsbanki viel.

 

Risicoanalyse
De oppositiepartijen vonden dat de wethouder zich te veel heeft laten leiden door de hoge rentestand van Landsbanki. Terwijl juist in deze roerige financiële tijden een risicoanalyse op zijn plaats zou zijn geweest, aldus de oppositie.

 

Regels
De gemeenteraad in Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland) hoopt dat extern onderzoek uitwijst of wethouder van Financiën Kees van der Kraan (CDA) juist heeft gehandeld met het opzijzetten van 12 miljoen euro. De wethouder liet in de vergadering weten dat hij volgens de regels heeft gehandeld.

 

Goede les
Het onderzoek moet in november zijn afgerond. Het CDA liet weten dat de uitslag van het onderzoek een 'goede les' zal zijn. De VVD zei dat als blijkt dat de wethouder de situatie verkeerd heeft ingeschat, de partij niet mild zal zijn. Van der Kraan zou dan zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten opstappen.

 

Asten en Pijnacker-Nootdorp zijn twee van de vijftien Nederlandse gemeenten die miljoenen euro's verloren doordat ze het geld op een depositorekening in IJsland hadden gezet. De IJslandse bank ging twee weken geleden failliet als gevolg van de kredietcrisis.

Meer achtergronden:
Overheden werken samen om geld terug te krijgen (15/10/2008)
Overzicht gedupeerde overheden

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie