Advertentie

Merendeel Nederlanders tegen fusie provincies

Het merendeel van de Nederlanders is tegen het fuseren van hun provincie. dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de regionale omroepen.

18 februari 2013

Het kabinetsplan om Nederland in de toekomst op te delen in vijf grote landsdelen vindt weinig draagvlak onder de bevolking. Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent) is tegen het samenvoegen van provincies. Drie op de tien zijn voorstander van grotere provincies. Dit blijkt maandag uit onderzoek van EenVandaag en regionale omroepen onder 29.000 deelnemers van het EenVandaag Opiniepanel.

Friezen zijn tegen

De weerstand tegen provinciale fusies is het grootst in Friesland (79 procent) en Flevoland (75 procent), gevolgd door Zeeland (73 procent) en Limburg (66 procent). Tegenstanders geven aan dat de afstand tussen burger en bestuur te groot wordt. Ook zijn ze bang dat de identiteit van hun eigen provincie verloren gaat en verwachten ze dat de fusies meer geld gaan kosten.


Referendum

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken streeft naar een fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland voor de provinciale statenverkiezingen van 2015. De vorming van een superprovincie staat vooral inwoners van Flevoland niet aan. In Noord-Holland is 51 procent van de bevolking hier tegen. Een meerderheid onder de inwoners van de beoogde superprovincie wil een referendum. Ruim een kwart van de Noord-Hollanders (27 procent) wil liever met Zuid-Holland fuseren. In Flevoland bestaat een lichte voorkeur (18 procent) voor een samengaan met Noord-Holland.

Fusiepartners

Onder Utrechters is Gelderland populairder als fusiepartner dan Noord-Holland en Flevoland. De liefde is niet wederzijds, want 48 procent van de inwoners van Gelderland fuseert liever met Overijssel.

Friesland, Utrecht en Flevoland zijn bij de ondervraagden het minst geliefd als fusiepartner. Van de Friezen zelf kiest 37 procent voor een samengaan met Groningen, maar 77 procent van de Groningers kiest liever voor Drenthe. Het online onderzoek is uitgevoerd van 6 tot en met 14 februari.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jakov / vml. controller gemeente
Mij is niks gevraagd over het onderwerp "fusie provincies".
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Laat de Overheid nu eerst eens de huidige puinhopen opruimen en de problemen aanpakken zonder er nieuwe bij te gaan verzinnen.
Anna
Ik word zo moe van dat drammerige gedrag van Plasterk.

Dit plan is geen goed plan,het is alleen ijdelheid van Plasterk zelf.

Laten we eerst een belangrijker zaken aanpakken.
Hans / afdelingsmanager
Naar mijn mening zou het uitgangspunt moeten zijn: maximaal 3 bestuurslagen. In de tijd van Thorbecke was er, behalve geografisch, nog geen EU; nu wel. Dat betekent dat 1 bestuurslaag moet en kan verdwijnen. Door de moderne communicatiemiddelen is er ook geen enkele reden meer voor een CvdK of - straks -CdK: belangenbehartiging of vertegenwoordiging kan ook rechtstreeks. Schier onbereikbare dorpen en stadjes zijn er ook niet meer.

Een provinciaal bestuur zegt de burger ook vrijwel niets: je hebt het nooit nodig. Folklore of zo men wel identiteitsboosters als Friese doorlopers, 11-stedentocht, Groninger jenever, Drentse worst, Zeeuws meisje en wat al niet kan ook op andere manieren in stand worden gehouden, liefst zonder subsidie, zodat alleen de echte overblijven. Ik pleit er dan weer wel sterk voor dat álle vertegenwoordigers direct door het volk worden gekozen!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Hans: Minder bestuurslagen blijkt in de praktijk helemaal niet te werken. Kijk maar naar al die schimmige samenwerkingsverbanden tussen de huidige bestuurslagen in. Beter is om consequent de overheidstaken over de bestaande bestuurslagen te verdelen, dan heb je die extra saenwerkingsverbanden niet meer nodig. En als er dan toch een bestuurslaag moet worden opgeheven, laat dat dan het orgaan zijn dat onze pensioenen aantast, onze werkgelegenheid heeft verkwanseld en hoofdverantwoordelijke is voor de rampzalige privatisering van post, trein en energie: de Europese Unie.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Een dergelijke megaprovincie lijkt me onzinnig. Die omvat zoveel inwoners dat het rijk die taken dan net zo goed zelf kan uitvoeren. Kleinere provincies lijkt me veel beter. Dan kunnen die zich over die taken ontfermen die gemeenten nu in samenwerkingsverbanden hebben ondergebracht en de grotere provincietaken kunnen dan door het rijk worden uitgevoerd. Voor de kleien zaken die het dichtst bij de burger liggen blijft dan de gemeente verantwoordelijk die dan ook niet hoeven te fuseren. Herkenbaarder, effectiever en efficienter. Maar helaas willen Plasterk, Ondemocratisch '66 en andere centralisten dat niet inzien
Advertentie