Advertentie

Meerssenaren willen dat burgemeester Schmidt opstapt

Ze willen onderzoek naar de vraag in hoeverre het handelen van burgemeester, wethouders en gemeenteraad in de kwestie Jo Dejong zorgvuldig en staatsrechtelijk correct is geweest.

06 april 2013
Een aantal inwoners van Meerssen, verenigd in de werkgroep Democratisch Herstel Meerssen, vindt dat waarnemend burgemeester Hans Schmidt van de Limburgse gemeente moet opstappen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd manifest en een bijbehorende petitie op internet.
Schmidt staat terugkeer van rust in de weg De werkgroep roept Schmidt op ,,zich ernstig te beraden over zijn positie en zich af te vragen of hij de juiste persoon is om leiding te geven aan het gemeentebestuur in deze moeilijke periode.'' Volgens de werkgroep staat zijn aanblijven de spoedige terugkeer van de rust in Meerssen in de weg. De werkgroep vindt dat er een extern en onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vraag in hoeverre het handelen van burgemeester, wethouders en gemeenteraad in de kwestie Jo Dejong zorgvuldig en staatsrechtelijk correct is geweest.
Ernstige onrust in gemeente

De werkgroep roept de gemeenteraad op zich uit te spreken over de positie van de burgemeester.

In de gemeente heerst ernstige onrust sinds de zelfmoord van voormalig wethouder Jo Dejong, vorige maand. Enkele raadsleden kregen sindsdien doodsbedreigingen, drie stapten uit de raad, twee uit hun fractie. De coalitie is haar meerderheid kwijt.

Rem op de benoemingsprocedure

Schmidt volgde als waarnemer tijdelijk Ricardo Offermanns op, die moest aftreden in de nasleep van de affaire Jos van Rey in Roermond. Vrijdag zette gouverneur Theo Bovens van Limburg een rem op de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester in afwachting van het weerkeren van de rust in het dorp vlakbij Maastricht.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
HR VAN DEN BERGHE. In casu is geen sprake v.e. integriteitskwestie op bestuurlijk vlak. Volstrekt niet aan de orde. Aan de orde was een "oud gebruik", ook wel carnaval genaamd. En tijdens een borrel te veel op, kan het zo zijn dat er iets te ver wordt gegaan! De normale weg is dan dat het (vermeende??) slachtoffer aangifte doet. Vervolgens start de Rechtbank een onderzoek en doet een Rechter uitspraak. Een Burgemeester kan in zo'n kwestie als deze zeer partijdig zijn om een veelheid van politieke redenen. Kortom hij had de Gerechtelijke weg aan het slachtoffer over moeten laten en niet de rol van het slachtoffer overnemen, louter omdat de Burgemeester de ernst van de tongkus niet zelf ervaren heeft. En nu gaan verschuilen achter een algemene vage ministeriele brochure, U moest wijzer zijn mijnheer v.d. Berghe! Zo'n Burgemeester heeft zich van zijn meest slechte kant laten zien.
Fritz
Ik heb geen oordeel over de burgemeester, omdat ik de man in kwestie in het geheel niet ken. Wel vind ik dat er nogal vergoeilijkt wordt gedaan over het, in mijn ogen, laakbare gedrag van iemand. Carnaval is in mijn optiek niet synoniem aan losbandigheid en het is wel heel gemakkelijk om te beweren dat 'iets te ver is gegaan met een borrel op'. Als je jezelf niet in de hand weet te houden met een borrel op, breng jezelf dan niet in die positie. Verder begrijp ik dat De Jong zelf heeft gerept van een politiek complot om hem beentje te lichten. Vreemd. Niemand zal hem gedwongen hebben iemand te tongzoenen.
Piet / directeur
Beste Fritz. De vrouwelijke betrokkene diende zelf aangifte te doen. Merkwaardig dat zij dit niet heeft gedaan. En als dan een Burgemeester aangifte gaat doen, voor iets waarvan hij de ernst niet kent of heeft onderzocht, kan een minimaal of zelfs geen vergrijp worden aangewend om zo'n collega Wethouder pootjes te lichten!



Afgelopen week was er een besloten vergadering omtrent de kwestie. Enne jahoor ( wat nooit gebeurd) maar nu is de geluisopname van die vergadering verdwwenen. Kortom het stinkt steeds meer Fritz!
Piet / directeur
Een Burgemeester die aangifte doet bij het O.M. omtrent een tongkus van een Collega Wethouder maakt zichzelf tot een directe partij. Vooral onzinnig omdat de vrouw in kwestie haar klacht had ingetrokken. Het gedrag van de Wethouder ( indien die tongkus al op waarheid berust??) is uiteraard niet goed te praten. Maar een Burgemeester gaat er niet over, d.i. een kwestie tussen de betrokken Wethouder en de desbetreffende vrouw. D.i. uberhaupt geen taak van een Burgemeester. De aangifte taak mlag uitsluitend bij de desbetreffende vrouw. Kortom de vraag rijst sterk of hier persoonlijke/partijpolitieke aspecten van de Burgervader een rol hebben gespeeld. Is waarschijnlijk nooit aantoonbaar, maar het zullen waarschijnlijk geen vrienden zijn geweest. Kortom de Burgemeester heeft zich hiermee tot directe partij gemaakt en d.i. in casu zeer onrust bevorderend en wordt ee stuurloos dorp gecreeerd. Derhalve geen benoeming en z.s.m. opstappen. BRRRRRRRRRRRRRRR Gemeente poiltiek, volksvertegenwoordigers en ambtenaren, gelijk griezels, brrrrrrrrr walgelijke lieden
Machiel
De onrust in Meerssen hebben we voor een groot deel te danken aan deze zogenaamde burgervader? Dhr. Schmidt.

Het is gewoon walgelijk hoe de meerssense politiek omgaat met de kwestie de Jong, deze man wat overigens de beste politicus in meerssen was hebben ze gewoon aan de schandpaal gebonden gewoon letterlijk kapot gemaakt.

En mijnheer Schmidt onze zogenaamde burgervader heeft hier ook nog eens eigen rechter gespeeld, in deze tragische zaak.

Nee mijnheer Schmidt als goede burgervader had u onpartijdig moeten zijn en deze zaak op een goede manier moeten op lossen gewoon als verstandige mensen, gebeurd is gebeurd, het was niet goed maar schud elkaar de hand, zand erover.

Nee maar u moest en kon het niet laten om zieltjes te winnen voor u burgemeesterschap in de gemeente.

U kon het niet hard genoeg van de daken schreeuwen hoe slecht J de Jong was, het moest in zoveel mogelijk kranten staan,dit hebt u zich uitgedacht met u zogenaamde politieke vrienden, stiekem in het achterkamertje, gewoon akelige mensen wat alleen voor hun eigen belang op komen die wat zich helemaal niet interesseren voor de burger.

Walgelijk gewoon.

Maar ja nu staat U in het negatieve daglicht en staat U mooie kop in alle kranten, dat krijg je als je niet eerlijk bent en voor eigen rechtertje wil spelen.

Daarom voor alle gemeentes in Nederland leer van deze zaak voordat u deze nep burgemeester de sleutel geeft van u gemeente.

Ook kunt u de gemeente Eisden eens vragen hoe goed mijnheer Schmidt het daar heeft gedaan.



Machiel



P. van den Berghe / adviseur arbeidsvoorwaarden
Ik geloof dat in de reacties de positie die een burgemeester moet innemen verkeerd wordt ingeschat. Bij integriteitskwesties is de burgemeester de eerst aangewezene om er werk van te maken (zie brochure Ministerie BZK) ongeacht het feit dat de strafrechtelijke kant actie verwacht van de kant van de benadeelde. Men mag dus de bestuurlijke en strafrechtelijke kant niet op één hoop gooien ook al gaat het om hetzelfde incident. Dat de dramatische ontwikkeling nadien tot reacties leidt in begrijpelijk aangezien het een bestuurder betreft die al lang een grote aanhang kende bij de bevolking. Dat neemt niet weg dat elke bestuurder juist extra voorzichtig moet zijn bij integriteitskwesties
Kritikus / Geen Hagenees
Een stinkende beerput, de politiek in Meerssen.

De getongzoende ambtenaar was familie van een VVD-raadslid. De burgemeester is ook VVD. Dit was een georkestreerde actie om de zeer polulaire wethouder Dejode politiek onschadelijk te maken.

Toen de ambtenaar terugschrok van de consequenties, en weigerde aangifte te doen, nam Schmidt het doodleuk over.



De gouverneur moet direct deze burgemeester op non-actief zetten. Hij is een schandvlek voor bestuurlijk Nederland.
Advertentie