Advertentie

Meerderheid wil hogere boetes illegaal vuurwerk

Ruim acht op de tien Nederlanders willen dat er hogere boetes komen voor het afsteken van illegaal vuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder ruim 2.500 Nederlanders.

10 december 2016

Ruim acht op de tien Nederlanders willen dat er hogere boetes komen voor het afsteken van illegaal vuurwerk. Ook moet strenger worden gehandhaafd. Niet alleen op illegaal vuurwerk, maar ook op de naleving van de afsteektijden en op de verkoop van vuurwerk aan minderjarigen.

Overtreders

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door I&O Research onder ruim 2.500 Nederlanders. Regels voor het gebruik en afsteken van vuurwerk worden in de beleving van Nederlanders beperkt gehandhaafd. Het verbod op illegaal vuurwerk wordt volgens 28 procent van de Nederlanders beperkt gehandhaafd en volgens nog eens 6 procent intensief. De rest denkt dat er niet wordt gehandhaafd of weet het niet. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat hier strenger op moet worden gecontroleerd. De boetes voor overtreders moeten omhoog, vindt 83 procent van de Nederlanders. Ook onder vuurwerkafstekers zelf is het draagvlak voor hogere boetes, met 69 procent, groot.

Afsteektijden

De controle op de afsteektijden moet volgens zes op de tien Nederlanders beter, zo blijkt verder uit onderzoek. Volgens de meeste Nederlanders (66 procent) worden de afsteektijden nu niet of beperkt gehandhaafd. Een op de drie Nederlanders zegt niet te weten of politie of andere toezichthouders hier alert op zijn. In vuurwerkvrije zones wordt volgens bijna een kwart van de inwoners beperkt gehandhaafd, 16 procent stelt dat dit intensief gebeurt en 14 procent dat er helemaal geen controle plaatsvindt. Ruim de helft van de inwoners vindt dat strenger op naleving van het verbod moet worden toegezien; een kwart vindt de controle voldoende.

Prioriteit

‘Gevraagd naar de prioriteit bij handhaving, de capaciteit van handhavers is immers beperkt, dan staat het aanpakken van het illegaal vuurwerk bovenaan de prioriteitenlijst’, stelt Laurens Klein Kranenburg, onderzoeker bij I&O Research. 45 procent van de Nederlanders zet dat op nummer 1, gevolgd door handhaving van de afsteektijden (25 procent) en de verkoop van vuurwerk aan minderjarigen (14 procent). Slechts zeven procent vindt dat de prioriteit bij de vuurwerkvrije zones moet worden gelegd.

Potentie

Hoewel de handhaving van vuurwerkvrije zones niet de hoogste prioriteit krijgt, hebben vuurwerkvrije zones wel enige potentie, concludeert Klein Kranenburg. ‘In de beleving van inwoners wordt er minder vuurwerk afgestoken dan voor de instelling van het verbod, ook als daar beperkt op wordt gehandhaafd.’ In zones waar intensief wordt gehandhaafd, leidt dat volgens negen van de tien bewoners tot minder vuurwerk, zo blijkt uit het onderzoek. Met een beperkte handhaving is dat volgens 64 procent van de inwoners het geval. ‘Het verbod an sich en/of de sociale controle lijkt preventief te werken.’

Vuurwerkshow

Het draagvlak voor vuurwerkvrije zones is groot: zeventig procent van de Nederlanders vindt dat een goed idee. Het aantal gemeenten dat dit jaar een vuurwerkvrije zone aanwijst, is ten opzichte van vorig jaar niet gegroeid. Vier op de tien Nederlanders zijn voorstander van een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. Als daarvoor een professionele vuurwerkshow in de plaats komt, stijgt het draagvlak hiervoor naar 48 procent.

Overlast

Er is sprake van een lichte toename van het aantal Nederlanders dat overlast ervaart door vuurwerk. 34 procent stelt ‘altijd’ tot ‘meestal’ overlast te ervaren; vorig jaar was dat 28 procent. Het aantal mensen dat aangeeft ‘nooit’ overlast te ervaren, daalde van 24 procent (2015) naar 21 procent nu. De top drie van grootste overlastbronnen bestaat evenals vorig jaar uit harde knallen (77 procent), vuurwerkrestanten op straat (64 procent) en gestreste huisdieren (43 procent). Ook vuurwerkrestanten in de tuin en stankoverlast zijn bronnen van ergernis.

Verantwoording onderzoek

I&O Research voerde in opdracht van Binnenlands Bestuur van donderdag 1 tot en met maandag 5 december 2016 een online onderzoek uit naar de standpunten en ervaringen van Nederlanders met betrekking tot vuurwerk. In deze periode werkten 2.519 Nederlanders (18+) mee aan het onderzoek. I&O Research heeft een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd in 2014 (26-28 december 2014) en 2015 (3-8 december 2015).

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard Lelieveld / Criticus
Mensen vragen altijd om zwaardere straffen, da's bekend. Om te weten of de straffen die gevraagd worden voor illegaal vuurwerk e.d. relatief zwaarder wegen in de populatie zou het onderzoekbureau wat 'placebo' straf vragen erbij moeten geven. Maar dat doen ze niet want ze willen de opdrachtgever plezieren, zo gaat dat meestal bij onderzoeksinstituten.
ruud vlemmix / www.euro-pyro.eu
Het zwaarder aanpakken van illegaal vuurwerk, heeft enkel een negatief effect, momenteel kan de politie het aantal kg vuurwerk wat in beslag word genomen al niet zelf veilig verwerken, slaan het zelfs op midden in woonwijken, bij munitie bunkers etc.

(zelfs 1.1g vuurwerk massa explosief)

Waarmee ze enorme risico's nemen.

wat overigens ook niet mag volgens betreffende vergunningen. (uitgezonderd opslag in Ulicoten)

Het beste wat gedaan kan worden is het legaliseren van het meeste vuurwerk' het meeste illegale vuurwerk 92%

is gewoon gekeurd volgens de Europese normen.

als het vuurwerk echt zo gevaarlijk zou zijn wat in Nederland vaak beweerd word zou het ook echt nooit een Europese keurmerk krijgen, of verkocht worden in andere Eu landen voorbeeld België

Anton / Observator
Dus op grond van een onderzoek onder slechts 2500 ondervraaagden stelt u dat 8 van de 10 Nederlanders hogere boetes wil voor illegaal vuurwerk? Dat lijkt me wat overtrokken. De doelgroep van de ondervraagden zal hier ongetwijfeld een rol gespeeld hebben (bejaarden?). Vuurwerk, of het nou illegaal is of niet moet met verstand afgestoken worden, door rekening te houden met een ander. Dan valt het veel mee met de overlast. Het is een trend hier in Nederland de laatste tijd om alle tradities de nek om te draaien. Harde knallen horen gewoon bij oudjaar. Stelletje azijnpissers.
Post
Hoe haal je het in je hoofd om met illegaal vuurwerk aan de gang te gaan. Dan ben je in mijn ogen een terrorist.

Vuurwerk mag wat mij betreft, nog uitsluitend door de bevoegde organisaties worden gedaan, want helaas hebben een aantal inwoners van onze samenleving, de lol volledig verpest.
Paul / projectleider
@Anton: Gewoon met de roe door zwarte Piet?
Stembureau lid in het midden van het land.
Jammer dat op televisie, radio en in onderzoeken nooit eens wordt onderzocht hoeveel het juist leuk vinden om vuurwerk af te steken. Onderzoeken op deze manier geven een eenzijdig beeld en voldoen daarmee naar mijn bescheiden mening niet aan een objectieve manier van onderzoeken.
Chris Rijff / Ondernemer
Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom vuurwerk zo'n aantrekkingskracht heeft op Nederlanders? Welk ander land heeft speciale antivuurwerk bevestigingsklemmen ontwikkelt om verkeersborden te monteren! De (maatschappelijke) spanningen en frustraties moeten er kennelijk uit. Dat past uitstekend bij onze (overheids)cultuur van god en verbod.
Advertentie