Advertentie

Meer dan honderd foute ambtenaren ontslagen

Vorig jaar zijn 106 rijksambtenaren ontslagen omdat ze zich niet hebben gehouden aan de normen en waarden die horen bij hun ambt. Cijfers van het totaal aantal ambtenaren dat zijn baan verloor door slecht functioneren, kan minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) niet geven, meldde ze maandag aan de Tweede Kamer.

28 september 2009

Disfunctioneren
Ter Horst achterhaalde dat 9.054 ambtenaren in 2008 vertrokken bij het Rijk, onder meer omdat ze met pensioen gingen, boventallig raakten of elders gingen werken. Hoeveel van hen vertrokken na disfunctioneren, zoals de Kamer wilde weten, zegt de bewindsvrouw niet te weten. Ze stelt dat de term disfunctioneren nogal een breed begrip is en dat ontslag om deze reden niet apart wordt bijgehouden.

Integriteitsschending
Over de 106 ambtenaren die in 2008 ontslag kregen, is Ter Horst wel duidelijk. 'U begrijpt dat een integriteitsschending een van de belangrijkste vormen van disfunctioneren is.'

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Oscar
Ik kan me de volgende kamervraag van de PVV al voorstellen: "Hoeveel van de wegens integriteitsschending ontslagen ambtenaren waren van allochtone afkomst?"
Tom / ICT beheerder
Goed dat dit nu in de openheid komt.
Dit vergroot het vertrouwen in de overheid.

Nu alleen nog iets meer info. Dus, 20 wegens fraude, 12 wegens steekpenningen etc.

@Oscar - beetje wilders-xenofobisch vandaag?
Oscar
@ Tom
Neen hoor, gewoon wilders-fobisch :-).
Maar zo'n vraag is denk ik te verwachten na de discussie van PVV wat "de allochtoon" kost.
Annemarie / Handhaver
Onlangs liep ik prive tegen een ambtenaar op die zeker niet integer is. Ik wil hier graag werk van maken maar bij wie moet ik dan zijn? Bij de politie of de gemeente en zo ja bij wie van de gemeente moet ik dan zijn.
Jan / ambtenaar
Terecht! Nu al die foute bestuurders nog. Wat daarvan in de publiciteit komt, is maar het topje van de ijsberg! Elke ambtenaar weet waarover ik het heb, want in elke gemeente, provincie, waterschap etc. komt dit veelvuldig voor. Misplaatste loyaliteit dat zij dit meestal niet naar buiten brengen.
Thijs / ambtenaar
@ Annemarie
Gewoon melden bij zijn chef, of het hoofd P&O. Collegeleden kan ook, als u zeker wilt zijn dat er aandacht aan wordt gegeven.
Paul / projectleider
Buiten de interne meldingen is ook rechtstreeks contact met de Rijksrecherche mogelijk als het een misdrijf betreft (ook voor bestuurders!)

http://www.om.nl/organisatie/rijksrecherche/inzetcriteria/algemene/
Advertentie