Advertentie

Medewerkers politie verdacht bij aanbesteding auto's

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meerdere politiefunctionarissen op de korrel in verband met de omstreden aanbesteding van 13.000 politiewagens. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wacht het onderzoek niet af en heeft besloten de aanbesteding opnieuw te doen. Waar nodig zijn of worden personele maatregelen genomen, heeft de bewindsman vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

20 september 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft meerdere politiefunctionarissen op de korrel in verband met de omstreden aanbesteding van 13.000 politiewagens. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wacht het onderzoek niet af en heeft besloten de aanbesteding opnieuw te doen.

Corruptie Waar nodig zijn of worden personele maatregelen genomen, heeft de bewindsman vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Om hoeveel verdachten het gaat en tegen hoeveel mensen al maatregelen zijn genomen, wordt in verband met het strafrechtelijk onderzoek niet bekendgemaakt. Volgens het OM worden ze verdacht van betrokkenheid bij corruptie en omkoping.

Niet in de haak

De aanbesteding voor de levering van de voertuigen sleept al sinds 2011. Volgens bedrijven die buiten de boot vielen was de procedure niet in de haak omdat die op het lijf geschreven was van Volkswagenimporteur PON, tevens de huidige leverancier. Het contract loopt eind dit jaar af.

Integriteitsschending

Eerder oordeelde een commissie dat de zaak wel in orde was, maar dat het wel beter had gekund. Gaandeweg bleek dat door een opeenstapeling van eisen maar heel weinig leveranciers belangstelling zouden hebben. Daardoor zou de politie bij de inkoop te weinig profijt hebben gehad van concurrentie tussen aanbieders, aldus de commissie. Opstelten vindt nu er ,,de schijn van integriteitschending'' is de aanbesteding boven elke twijfel verheven moet zijn en dus over moet.


Aangiftes

Begin deze week werd bekend dat een bedrijf aangiftes heeft gedaan tegen de politie vanwege orders voor alcoholtesters en apparatuur voor communicatie. Volgens importeur Tomar Europe handelt de politie bij het inkopen daarvan structureel in strijd met de aanbestedingsregels. Door het omzeilen van de regels zou het bedrijf 'onterecht' orders kunnen missen. Het OM bestudeert de aangiftes om te beoordelen of sprake is van strafbare feiten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Europees aanbestedingsdeskundige
Volgens eerder onderzoek van oa hoogleraar inkoop was er niets aan de hand. Uit kvk van Tomar europe (autotelefooninbouwer?) blijkt dat er nog geen 5 personen werken. Ook eerder onderzoek van OM gaf aan dat er niets aan de hand was. Bijzonder dat dit gezeur van een klein leveranciertje zoveel aandacht krijgt. Nog meer valt het me op dat publieke inkopers zo weinig door hun werkgever worden beschermd. Je bent toch pas schuldig als dat is bewezen. Volgens mijn berekeningen gooit min Opstelten met het stoppen van dit contract zo'n 75 miljoen euro weg.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ook hier zullen wel weer de kleintjes sneuvelen en de grote vissen carrière maken...'zucht!'
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ze rijden structureel te hard in hun dienstvoertuigen, de top zorgt goed voor zichzelf en je ziet slechts zelden nog een agent op straat en nooit als het nodig is. Volgens mij klopt hier iets niet ? En de politie moet het voorbeeld geven ?
Advertentie