Advertentie

Manier van informeren over opkomst verschilt per gemeente

Elke gemeente hanteert een eigen wijze over het informeren van burgers over de opkomst van stemmers voor het referendum over de Oekraïne.

04 april 2016

De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag verstrekken woensdag overdag op verschillende manieren informatie over kiezersaantallen en opkomstpercentages bij het Oekraïne-referendum. De opkomst is van groot belang voor de geldigheid van de volksraadpleging. Een opkomst van minimaal 30 procent is vereist.

Vaste tijdstippen
Voor tussenstanden hanteren Utrecht en Amsterdam woensdag enkele vaste tijdstippen. In de hoofdstad staan die om 13.00 en 18.00 uur op de gemeentelijke website. Van de vier grote steden geeft alleen Utrecht de tussenstanden slechts als daar om wordt gevraagd. ,,We hanteren dezelfde werkwijze als altijd bij verkiezingen'', zegt een woordvoerster. De peiltijdstippen in Utrecht zijn om 11.30, 16.00 en 20.00 uur. Den Haag laat elke twee uur nieuwe opkomstcijfers zien op de gemeentelijke website.


App

Rotterdam maakte maandag bekend dat de website van de gemeente zelfs elk uur nieuwe opkomstcijfers toont. De gemeente liet al in 2012 een app ontwikkelen die het woensdag mogelijk maakt om op de website van de gemeente elk uur opkomstcijfers te laten zien. De app helpt voorzitters van stembureaus de geldigheid van stempassen te controleren maar werkt ook als een rekenmachine: het aantal ingeleverde stempassen en machtigingskaarten wordt simpel opgeteld.

Innovatie
,,Rotterdam is een stad die innovatie en transparantie hoog in het vaandel heeft staan'', aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb maandag. ,,Het is een stad die altijd kijkt naar mogelijkheden om processen te verbeteren en gebruik te maken van nieuwe technologieën.'' De StembureauApp registreert geen persoonlijke gegevens. Er wordt ook niet mee gestemd, de app telt alleen op. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
De reactie van Daan bewijst dat ook de voor stemmers eigenlijk tegen waren, nou nog de wil van het volk uitvoeren en het onzalige verdrag door de shredder.
Sjaak
Gemeenten dienen zich op 6 april terughoudend op te stellen bij berichtgeving over het opkomstpercentage bij het referendum. Een referendum is geen verkiezing, maar een meting van voor- en tegenstemmen. En daarbij heeft het opkomstpercentage een geheel andere betekenis. Immers, indien de opkomst onder het wettelijk vastgestele percentage van 30 blijft, is het refrendum niet geldig. En het al dan niet geldig zijn van het referendum staat voor een wezenlijk belang. Want wie tegen het referendum zelf is - omdat het, zoals in casu, eigenlijk in suggestieve zin over iets anders gaat dan de voorgelegde stelling -, loopt niet naar een stembureau, maar blijft weg. Dit is dan 'stemmen met je voeten' tegen het gehouden referendum zel. En deze wijze van stemmen, kan beïnvloed worden door te focussen op het opkomstpercentage gedurende de dag waaeop het referendum gehouden wordt. Zo kan een laag blijvend percentage aanleiding vormen tot stimulering (via gewone en social media) om toch naar het stembureau te gaan. En dat druist in tegen het legitieme belang van tegenstanders van het referendum zelf. Dit pleit dus voor een neutrale houding van gemeenten bij het naar buiten brengen van opkomstgegevens op de dag van ht referndum.
Daan
Aangezien ik tegen de EU ben, ben ik voor het Associatieverdrag. Laat die EU zich maar lekker opblazen door dit soort verdragen. Hoe meer geld er richting Oekraine gaat, en hoe meer mensen uit dat land hierheen komen, hoe eerder de EU op haar eind loopt.



Kortom: Stemt allen VOOR het verdrag!
Advertentie