Advertentie

‘Lokale’ wethouders standvastiger dan VVD’ers

Lokale partijen, in 2010 de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, leveren relatief stabiele bestuurders. Uit onderzoek blijkt dat ze minder vaak vroegtijdig vertrekken dan PvdA- en vooral VVD-wethouders.

27 februari 2014

Lokalo’s op pluche

Het onderzoek naar de bestuurlijke standvastigheid van lokale partijen en hun wethouders werd in opdracht van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door Henk Bouwmans. In liefst 217 gemeenten kwamen de lokale partijen vier jaar geleden als grootste uit de stembus. In 183 van die gemeenten kwamen wethouders van die lokalo’s daadwerkelijk op het pluche terecht. In nog eens 43 gemeenten, waar andere partijen groter waren, slaagden ze er ook in toe te treden tot het college van burgemeester en wethouders. In 133 gemeenten kwam er geen lokale partij in het college.

Nog steeds in ‘t zadel

De volgende vraag is hoe ze het er vanaf brachten als lid van het dagelijks bestuur. Van de 377 wethouders die de lokale partijen leverden na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zat bijna tweederde (62,8 procent) op de peildatum 15 februari 2015 nog steeds in het zadel. Daarmee deden de lokalo’s het maar krap 1 procent minder goed dan de gevestigde bestuurderspartij CDA, maar aanzienlijk beter dan PvdA en met name VVD – de liberalen verloren procentueel gezien onderweg verreweg het meeste wethouders.

Afbeelding


Politieke crisis

Om politieke redenen moesten evenwel procentueel en absoluut gezien van lokale partijen de meeste wethouders het veld ruimen: 87 sneuvelden voortijdig – bijna een kwart dus van het totaal. Van de CDA-wethouders, zo blijkt uit het onderzoek, haalt maar één op de zes wethouders de eindstreep niet. In de 178 gemeenten waar lokale partijen de meeste stemmen scoorden en vervolgens in het college kwamen, heeft ruim de helft van de colleges in de oorspronkelijke bezetting de hele rit uitgezeten. Waar dat niet gebeurde, kwam dat in 24 gemeenten door een crisis waarbij (ook) de lokale partij betrokken was.


Voortijdig vertrek

Niet altijd ligt het voortijdig vertrek van een wethouder overigens aan een politieke crisis: in 37 gemeenten heeft het college tussentijds een wethouder zien afhaken vanwege gezondheid, een andere baan of overlijden.

Lees hier het hele artikel en onderzoek uit Binnenlands Bestuur nr. 4

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

anja de ruiter / raadslid
Oeps foutje, 15 februari 2015?

En is het niet zorgelijk dat de locale partijen zo veel gaan winnen? Zij claimen de locale betrokkenheid, terwijl die minstens zo groot is bij de anderen partijen.

Met alle nieuwe taken die op de gemeente afkomen zou bovendien een lijn met de landelijke politiek wel eens heel essentieel kunnen blijken, de koemde 4 jaar.
de Leeuw
jammer dat Binnenlands Bestuur ook mee doet aan de hype voor lokale partijen. De kop in de nieuwsbrief is "lokale partijen worden grote winnaar". Maar daar gaat het artikel helemaal niet over !

Het artikel zelf is ook voor verschillende uitleg vatbaar aanzien er ook staat dat van lokale partijen de meeste wethouders om Politieke redenen het veld moesten ruimen (of zijn ze te standvastig ?)
hans haring / raadslid bergen nh
Goede zaak dat de lokalo's wellicht nog meer winnen. Het belang van de inwoners en ondernemers moet voorop staan. Lokale partijen kennen hun mede-inwoners, praten met hen en kunnen beter richting geven aan het college.
Wim Willems / fractievoorzitter |Leefbaar Apeldoorn
Wij zijn blij met dit onderzoek dat er weinig onderscheid is tussen de lokale partijen en de lokale partijen met landelijke binding. Dit geeft voor de komende onderhandelingen alle ruimte om met iedereen het gesprek aan te gaan en niet op voorhand te hoeven zeggen dat lokale partijen geen goede bestuurderspartijen zijn.



Met betrekking tot de reactie van Anja de Ruiter kan ik alleen maar constateren dat landelijke binding soms lastig kan zijn, het gemak wat zij benoemd om binding te hebben met de landelijke partijen zie ik beslist niet zo. In dat geval hadden deze partijen zeker een beter resultaat kunnen boeken als het gaat om de financiering van de 3 decentralisaties, de onrust in de grensstreek en ga zo maar door. Zoals een collega raadslid met een landelijke binding ooit verwoorde: Als ruim 400 afdelingen iets roepen richting Den Haag horen ze het niet, maar wanneer ze landelijk roepen dat we lokaal wat in het programma moeten zetten hebben we het uit te voeren, ook al speelt dat niet binnen onze gemeente.



Laat ik een ieder vooral succes wensen met de campagne en de coalitievorming, waarbij lokale partijen dus ook zeer zeker een optie zijn.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Quote: Met alle nieuwe taken die op de gemeente afkomen zou bovendien een lijn met de landelijke politiek wel eens heel essentieel kunnen blijken, de komende 4 jaar. Aldus mw. de Ruyter.

Betekent dit dat de landelijke partijen niet (willen) luisteren indien van onderaf i.c. de basis van het systeem signalen worden afgegeven? Zo ja, bevestigt dit dan het failliet van de oude politiek? Ik hoorde net op de radio de reacties van de landelijken over de opkomstverwachtingen; daar wordt een mens niet blij van. Zie ook het verhaal Plasterk bemoeizucht tot achter de komma maar niet of onvoldoende faciliteren.
Peter van Dolen / Lijsttreker D66 Leidschendam-Voorburg
UIteindelijk gaat het er om dat de partijen goede mensen leveren voor de post van wethouder. Dat heeft niets met lokaal of landelijk te maken. De baan is zwaar en je staat constant onder druk.

Dat je een landelijke partij vertegenwoordigt is prettig want dan kan je nog enige invloed op landelijke beleid uitoefenen. Lokalo's kunnen dat minder.

Het argument van Hans Haring dat lokale partijen beter weten wat er leeft omdat zij "hun mede-inwoners kennen en met ze praten en dus beter richting kunnen geven aan het college" is natuurlijk grote flauwekul. Ik woon 54 jaar in mijn mooie gemeente Leidschendam-Voorburg en beschouw mijzelf dus echt wel als een vertegenwoordiger van mijn medebewoners (die ik ook zeer vaak spreek) maar wel vanuit de filosofie van een echte D66'r (al sinds ik mag stemmen).

Ook de andere kandidaten op onze D66-lijst wonen allen in de gemeente, net als bij alle andere partijen.
Carll Sijpkes / Zelfstandig.
Hier volgt weinig aan toe te voegen, ware het niet dat deze club en coalitie partner landelijk ook allang van het voetstuk zijn gevallen. Ze worden dan ook door Eurofiel Pechtold en een paar vrome jongen omhoog gehouden maar bij de volgende verkiezing zullen ze het veld moeten ruimen. Hopelijk gaat heel Nederland voor de plaatselijke partijen om alleen al hun ongenoegen van dit boevenkabinet te laten zien.
Riet Buijs / Raadslid voor OOG
Landelijke partijen onderschatten belang van betrokkenheid en inzicht( nuances). Burgers missen maatwerk en gaan voor een gezicht uit hun buurt. Als de landelijke partijen de lokale partijen serieus nemen en van onderaf werken is een en ander prima weg te zetten. Vertrouwen geven, arrogantie loslaten en samenwerken aan een fijn land, mooie provincie, woonplaats met voorzieningen en veilige buurt... Krijgen we gezellige samenleving met plekje voor iedereen. De wethouder die vanuit zijn menszijn werkt red ut!
Advertentie