Advertentie

Lokale politieke partijen vaak rechts-conservatief

Lokale partijen zijn over het algemeen rechts en conservatief en hebben vooral succes in gemeenten waar de PVV niet meedoet. Onderzoek van André Krouwel.

04 oktober 2013

Lokale politieke partijen zijn over het algemeen op sociaal economisch gebied rechts en op sociaal cultureel gebied conservatief. Dit blijkt uit een onderzoek van politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Concurrentie met VVD en D66
Krouwel  analyseerde lokale partijen op ideologisch vlak en vergeleek de posities van lokale partijen in het gemeentelijke politieke landschap met die van landelijke partijen op lokaal niveau. Hij  keek ook naar de achterban van de lokale partijen. Uit die analyse blijkt dat deze partijen op electoraal vlak vooral concurreren met de VVD en D66; twee partijen die duidelijk aan de rechterkant van het politieke spectrum staan.
 

Zetels in rook op

Kiezers die op lokale partijen stemmen hebben daarnaast ook een grote voorkeur voor de PVV op nationaal niveau. De partij van Geert Wilders heeft een enorm kiezerspotentieel in gemeenten waar een lokale partij groot is. Krouwel: ‘Als Wilders’ PVV in meer gemeenten zou meedoen dan Den Haag en Almere, dan zouden veel raadsleden van lokale partijen hun zetel vermoedelijk in rook zien opgaan.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Herkenbaar, bij gebrek aan een lokale PVV stem ik gewoon niet a.s. gemeenteraads'
Advertentie