Advertentie

Lokale partijen winnen bij herindelingsverkiezingen

De landelijke partijen kraaien victorie, maar het zijn de lokale partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag de meeste winst hebben binnengehaald. De opkomst was laag.

20 november 2014

De landelijke partijen kraaien victorie, maar het zijn de lokale partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag de meeste winst hebben binnengehaald. De opkomst was laag.

Lokale partijen

De lokale partijen hebben het goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. In Alkmaar, Oss, Groesbeek, Nissewaard (bestaande uit Spijkenisse en Bernisse) en Krimpenerwaard (Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven) werden lokale partijen de grootste. In Groesbeek kregen twee lokale partijen drie zetels, net als het CDA. D66 werd de grootste in Den Bosch, en krijgt net als VVD, CDA en twee lokale partijen vijf zetels.
 

Lage opkomst
In de nieuwe gemeente Nissewaard (Spijkenisse en Bernisse) nam slechts 35,4 procent van de kiesgerechtigden de moeite een stem uit te brengen. In Oss was het opkomstpercentage 41,3, in Den Bosch 40,5. Alkmaar deed het slechts iets beter met 42,5 procent. Krimpenerwaard kende een opkomst van 53,1 procent.
 

Berg en Dal
Alleen in Groesbeek werd een hoog opkomstpercentage gehaald: 66,3. Volgens een woordvoerder kwam dat door een referendum over de nieuwe naam van Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen, die per 1 januari samengaan. De meeste mensen kozen voor Berg en Dal. De 23 zetels van de nieuwe gemeenteraad worden door maar liefst elf partijen bezet.
 

PvdA
De PvdA staat al enige tijd slecht in de politieke peilingen. Maar de resultaten in Alkmaar, Nissewaard en Den Bosch waren volgens partijvoorzitter Hans Spekman “boven verwachting." ,,We doen het daarmee ook beter dan landelijke prognoses en de uitslag van afgelopen maart'', aldus Spekman. ,,Deze stem van de kiezer sterkt ons door te gaan op de ingeslagen route. Een uitslag die laat zien dat de PvdA door te knokken de weg naar boven heeft weten te vinden.''

VVD

De VVD vindt dat ze het in de twee grootste gemeenten goed heeft gedaan. ,,In Alkmaar hebben we een zetel erbij en in Den Bosch lijken we net niet de grootste partij te worden'', aldus campagneleider Klaas Dijkhoff. In de andere gemeenten waren de resultaten van de VVD volgens hem vergelijkbaar met die van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.  ,,Het is mooi dat veel kiezers het harde werken van de VVD'ers herkend hebben en hun vertrouwen opnieuw aan de partij hebben gegeven. Dat is een mooie basis om op door te bouwen.''

D66 

D66-leider Alexander Pechtold feliciteerde zijn partijgenoten in de zes gemeenten. Hij sprak van ,,een succesvol verkiezingsjaar voor D66 met grote winst bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de Europese verkiezingen''. Hij ziet die als ,,een mooie opmaat'' voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Eerste Kamer volgend jaar. D66 werd woensdag de grootste in Den Bosch en deed het ook elders goed. ,,Ik feliciteer onze D66’ers in de zes gemeenten met de mooie uitslagen. Onze lokale mensen hebben het D66-verhaal van beter onderwijs, meer werkgelegenheid en een aantrekkelijke buurt herkenbaar neergezet. Zij verdienen daarvoor een groot compliment'', aldus Pechtold. Hij spreekt van ,,een succesvol verkiezingsjaar voor D66 met grote winst bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen als de Europese verkiezingen''.

CDA 

Collega Sybrand Buma van het CDA was ook blij met de uitslagen. ,,In grote steden als Den Bosch, Alkmaar en Oss heeft het CDA forse winst geboekt'', aldus Buma. ,,Ik ben trots op al onze CDA'ers en kijk met veel vertrouwen uit naar de verkiezingen voor Provinciale Staten en Eerste Kamer in 2015.''

SGP

De SGP is optimistisch dat ze volgend jaar een goede uitslag gaat boeken bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en Senaat. Ze werd bij gemeentelijke herindelingsverkiezingen in de Krimpenerwaard woensdag de tweede partij. ,,Dat geeft ruim water onder de boot in de aanloop naar de verkiezingen voor de Eerste Kamer'', zei Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. In de Krimpenerwaard werd de lokale partij Vereniging Gemeentebelang Krimpenerwaard de grootste partij met 22,7 procent van de stemmen. Dat is goed voor zeven van de 31 zetels. De SGP haalde 14 procent (vijf zetels). VVD en CDA kregen elk vier zetels, PvdA en de ChristenUnie drie. De opkomst bedroeg 53,1 procent.

De gemeente Krimpenerwaard ontstaat op 1 januari door de fusie van Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Schoonhoven.

GroenLinks
GroenLinks-leider Bram van Ojik vindt dat zijn partij bij de gemeentelijke herindelingsverkiezingen een goede uitslag heeft neergezet. GroenLinks behaalde elf zetels in de vijf gemeenten waar het meedeed, één minder dan de partij had voor de verkiezingen. ,,Deze verkiezingsuitslag laat zien dat kiezers het belang van groene en linkse politiek op waarde weten te schatten'', aldus Van Ojik.  

SP verliest in Oss
De SP is niet langer de grootste partij in de 'thuisstad' Oss. Bij de herindelingsverkiezingen woensdag haalde de partij, sinds jaar en dag de grootste in de gemeente, negen zetels. Dat zijn er evenveel als de partij had in de afgelopen periode, maar de lokale partij VDG krijgt de grootste fractie, met elf zetels. De opkomst lag op 41,3 procent. De PvdA hield twee van haar vier zetels over, de VVD moest vier van de zeven zetels inleveren. De andere zetels gingen naar het CDA (7), D66 (2), Beter Oss (2) en GroenLinks (1). De verkiezingen waren nodig omdat een deel van de gemeente Maasdonk, die wordt opgeheven, op 1 januari bij Oss wordt gevoegd. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie