Advertentie

Lokale partijen meeste in trek bij kiezers

Een op de drie kiezers gaat bij de raadsverkiezingen van 21 maart op een lokale partij stemmen. Daarmee worden de lokale partijen (opnieuw) de grote winnaars van de raadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research.

13 februari 2018

Een op de drie kiezers gaat op 21 maart op een lokale partij stemmen. Daarmee worden de lokale partijen (opnieuw) de grote winnaars van de raadsverkiezingen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. In 2014 stemde nog 28 procent van de kiezers op een lokale partij, nu neigt 33 procent van de stemmers dat te gaan doen. 

Andere partij

Ook nu volgt het CDA met 11 procent als tweede en de VVD met 10 procent als derde partij. Een daling van respectievelijk 3 en 2 procent ten opzichte van de raadsverkiezingen 2014. Dat kan een onderschatting zijn. Kiezers die nu aangeven op een concurrerende partij te stemmen – zoals PVV, Forum voor Democratie (FvD), 50 Plus, SGP en ChristenUnie – kunnen dat in de praktijk niet altijd doen. Deze partijen doen niet in alle gemeenten mee, maar kiezers hebben toch aangegeven op die partijen te willen stemmen. Veel van deze kiezers zullen dus een andere partij moeten kiezen en komen dan vaak uit bij een lokale partij, CDA of VVD, stelt Peter Kanne van I&O Research.


Verlies voor D66

D66 lijkt in te gaan leveren, zo blijkt uit het onderzoek. In 2014 stemde 12 procent van de kiezers op D66, nu geeft 8 procent aan dat te gaan doen. Het verlies van de PvdA lijkt ook lokaal niet te stuiten. Vier jaar geleden stemde een op de tien kiezers op de sociaal-democraten, nu geeft 6 procent van de kiezers aan dat te gaan doen. De SP levert ten opzichte van vier jaar geleden 2 procent in en komt uit op 5 procent van de kiezers.


Alternatief

GroenLinks lijkt te kunnen rekenen op meer stemmers dan vier jaar geleden: 7 procent van de kiezers geeft aan op GroenLinks te gaan stemmen; 2 procent meer dan in 2014. De partij doet mee in 220 gemeenten. In een derde van de gemeenten moeten GroenLinks-kiezers dus een alternatief zoeken. Vooral PvdA en D66 kunnen daarvan nog profiteren. De PVV zou 4 procent van de stemmen krijgen, maar doet slechts in 30 van de 335 gemeenten mee waar volgende maand verkiezingen worden gehouden. I&O Research verwacht dat de PVV dat percentage niet gaat halen. Bij de raadsverkiezingen in 2014 wist de PVV 1 procent van de kiezers voor zich te winnen. De partij deed toen in slechts twee gemeenten (Den Haag en Almere) mee.

'Lokaal maken kiezers echt andere keuzes dan landelijk. Daarmee zet de versplintering en nivellering, die we ook in de Tweede Kamer zagen, straks ook in de gemeenten verder door', concludeert Kanne. 

Aan het representatieve onderzoek van I&O Research deden 3.576 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. Het onderzoek is uitgevoerd van 2 tot en met 6 februari.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Landelijke uitglijders, zoals recent bij Halbe, hebben ongetwijfeld lokale electorale gevolgen.
Ria Huisman / directeur
Terecht zegt mijn voorganger wie hoog klimt zal diep vallen of zoals de Belgen zeggen liegen doet vliegen.

Het systeem ons kent ons is altijd al zo geweest en misschien komt er nieuw leven in de versplinterde politiek moet het systeem op de schop.
Sjaak / waakzaam burger
Een lokale partij heeft beperkingen, zoals gebrek aan politieke ervaring (in het algemeen), gebrek aan een politiek netwerk op andere bestuurslagen (niet in de laatste plaats het Binnenhof in Den Haag) en onvoldioende vaardigheden om effectief procedures te hanteren.

Dat wordt nogal een s afgedaan met het zich negatief afgeven op lokale vertgenwoordigers van landelijke politieke partijen. En dat gebeurt dan zodanig dat daarmee de hierboven genoemde gebreken worden getoond.
Glenn / Lijsttrekker
Veel mensen kiezen lokaal omdat zij het kunnen waarderen dat er mensen in de raad komen die zich onafhankelijk en los van ideologieën werken. In die partijen zijn rechts en links vertegenwoordigd. Geen politieke ervaring kan ook een pre zijn. Gewoon nuchter naar zaken kijken. En, die kiezers stemmen landelijk en provinciaal gewoon op de gevestigde orde hoor. Tja..
Fons Zinken / voorzitter beroepsvereniging VPPG
Onlangs in de zaak tegen de SP: “De rechtbank stelt dat de overheid niet mag meewerken aan het bewerkstelligen van een afhankelijkheidsrelatie tussen ambtsdrager en partij. Die afhankelijkheid is in strijd met het uitgangspunt in het Nederlandse staatsrecht dat de individuele volksvertegenwoordiger een individueel mandaat bezit en zonder last moet kunnen functioneren”. Wordt het niet hoog tijd dat de berichtgeving stoelt op kennis van onze Grondwet! Integriteit begint met kennis van de eigen functie, aldus prof. dr. Muel Kaptein in zijn boek 'Dienaren van het Volk: Over de macht van integriteit'. Dat geldt ook voor redacties.
H. Wiersma / gepens.
De kruik gaat net zo lang te water totdat ze barst. Het openbaar bestuur en haar organen schreeuwen zo langzamerhand om broodnodige vernieuwing.
Advertentie