of 59232 LinkedIn

Lokaal monster

Door jarenlang lokale belangen te veronachtzamen is het zover gekomen dat 150 lokale partijen de krachten regionaal hebben gebundeld. En die partijen rukken in snel tempo op naar de provinciehuizen. De voorspellingen op winst zijn gunstig.
Reageer

Landelijke partijen hebben een monster geschapen en dat gaan ze op 18 maart merken.

Door jarenlang lokale belangen te veronachtzamen is het zover gekomen dat 150 lokale partijen de krachten regionaal hebben gebundeld. En die partijen rukken in snel tempo op naar de provinciehuizen. De voorspellingen op winst zijn gunstig. Voor Bert Euser, voormalig wethouder, raadslid en oprichter van Nederland Lokaal is dit geen verrassing. In zijn boek ’Geuzen aan de Macht’ toont hij aan dat lokale partijen zich ontwikkelen van actiepartijen naar algemene politieke bewegingen met een brede agenda voor het lokale bestuur. Ook wordt in het boek duidelijk dat landelijk verbonden politici moeite hebben met de opkomst van de lokale partijen. Ruim zestig procent van deze politici vindt de groei van lokale partijen een slechte zaak.

Bestuurlijke amateurs
Tijdens de laatste verkiezingen voor de gemeenteraden wisten lokale partijen een derde van de raadszetels in de wacht te slepen. Met ruim 400 wethouders leveren zij meer bestuurders dan de lande lijke partijen. Daarmee lijken lokale partijen definitief doorgebroken. Euser rekent af met de mythe dat lokale partijen bestuurlijke amateurs zouden zijn. Juist bij lokale partijen zijn het vaak succesvolle ondernemers die samen met ervaren maatschappelijke bestuurders de partij oprichten en het nieuwe lokale bestuur vormen.

Geuzen aan de macht, Bert Euser €15 (Stichting Politieke Academie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.