of 59232 LinkedIn

Locoburgemeester: 'Ramp voor Haaksbergen'

Locoburgemeester Peter van Vlaanderen van Haaksbergen
Locoburgemeester Peter van Vlaanderen van Haaksbergen
16 reacties
 ,,Dit is een ramp voor Haaksbergen. Dat een mooie, feestelijke middag is geëindigd in zo'n drama.'' Dat heeft locoburgemeester Peter van Vlaanderen van Haaksbergen gezegd. Het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen heeft tot nu toe aan twee mensen het leven gekost. Op zondagavond zei burgemeester Gerritsen te vrezen voor meer dodelijke slachtoffers. Onder de zes zwaargewonden die naar ziekenhuizen zijn gebracht, zijn er een paar in zeer slechte toestand, zei hij zondagavond.

Forensisch onderzoek
Naast de doden zijn 18 andere kinderen en volwassenen gewond geraakt, aldus de burgemeester.

Gerritsen, justitie en politie wilden zondagavond nog niets zeggen over de veiligheid van het evenement. Dat kan pas als het forensisch en tactisch onderzoek naar het drama is afgerond. Veel ooggetuigen vragen zich of het parkeerterrein waar AutoMotorSportief werd gehouden niet veel te klein was voor de stunts met monstertrucks. Ook stonden er alleen losse dranghekken tussen het stuntterrein en het publiek. De gemeente had wel een vergunning gegeven voor de show op het parkeerterrein aan de Stationsstraat.


Inktzwarte dag
Gerritsen sprak van ,,een inktzwarte dag'' voor Haaksbergen. Volgens hem is de gemeente nooit eerder door een dergelijke ramp getroffen. De hele plaats is door de gebeurtenis getroffen. De show was de finale van een feestweekend, dat door veel Haaksbergenaren was voorbereid. Er stonden drommen mensen te kijken en nadat de truck in het publiek reed, schoten veel omwonenden te hulp.

Opvangcentrum 

In Museum Buurtspoorweg is door de gemeente een opvangcentrum ingericht. Gerritsen heeft daar zondagavond een bezoek gebracht.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Carlo op
Op de website van de organisator stond een heel andere evenement te lezen. Het is nu verwijderd maar nog wel te vinden bij de VVV van Haaksbergen zie http://www.vvvhaaksbergen.nl/agenda-item/4445/au … en op Facebook zie https://www.facebook.com/automotorsportief.haaks …
Het spektakel heette automotorsportief en had het item ‘kenmerken:Kinderen, Evenement’. Dus het lijkt erop dat die monstertruckshow op het laatst is toegevoegd. En daarom zal die vergunning vrij laat afgegeven zijn. Ik vind dat de gemeente wel verantwoordelijk is voor dit ongeval wat ik persoonlijk een ramp vind.
Door Bruggink (Twente ) op
Het grote afschuiven is al begonnen. Burgemeester Gerritsen legt eerst de advocaat van de truckchauffeur het zwijgen op. En gaat dan zelfs voor de NOS beweren dat hij niets wist van het optreden van een monstertruck. Dat laatste bewijst dat deze ex-gedeputeerde uit Groningen (waar hij ieder weekend verblijft) niets weet van Haaksbergen. Want de monstertruckshow stond uitgebreid aangekondigd in de lokale media. Bovendien hing het hele dorp vol met affiches met vermelding van de show.
De Raad weet wat hem te doen staat: Weg met deze non-valeur !
Door Lady op
Er wordt weer eens gesproken van een ramp. Natuurlijk erg voor de direct getroffenen, maar is dat anders bij die mensen in de mist op de A58 laatst? De vuurwerkexplosie in Enschede dat was een ramp. Vaak worden superlatieven van stal gehaald om maar niet de indruk te wekken dat men het emotioneel onderschat. Stille tochten zijn van dezelfde categorie. Imago is een steeds belangrijker onderdeel van de wijze waarop we met elkaar of met gebeurtenissen omgaan. Verder wentelen we steeds meer af op de overheid, die het allemaal had moeten voorkomen met regels. Mensen: Machines have no brain, use your own!
Door Nobby (animal cop) op
Ik was laatst bij een voetbalwedstrijd toen de bal het publiek in caramboleerde. Gelukkig alleen een bril stuk, het had erger kunnen zijn. Een ongelukkig voorval is nooit uit te sluiten.
Door Hannes Haganum (overheidsdienaar ) op
Ramp ? Dit is een ongeval dat gewoon met weinig technische kennis te voorzien was. Het moest eenvoudig weg een keer gebeuren. Adhv de televisiebeelden valt al
met gewone voertuigkennis te zien dat zo'n extreem krachtig en zwaar voertuig gewoon stuurloos moest worden ! Enerzijds stelt de overheid vaak ridicule veiligheidseisen waar altijd wel iemand ergens uit een boom kan vallen, anders worden om geld en vermaak vergunningen verleend voor letterlijk levensgevaarlijke evenementen !
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Stelletje amateurs.Chauffeur was geen stuntman maar chef bij een schoonmaakbedrijf.Zo eentje van drie keer een pizza besteld en denken dat tie Italiaans spreekt.Er zijn veiligheidsvoorschriften en regels voor dergelijk evenement.Is totaal niet aan gehouden.In usa gaan dit soort dingen in voetbal stadions met publiek op de tribune.
Door Bert de Rooij (Integrale veiligheidsadviseur) op
Wederom , jammer genoeg zeer pijnlijk voor degenen die hierdoor getroffen zijn ! ,maar ik hoop dat dit grondig geevalueerd wordt, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden en vergunningen afgeven voor dit soort evenementen aan banden en REGELS gelegd wordt ! , maar mensen leren maar weinig........
Door G op
Beste HaroldW. Ik snap je woede en ongeloof. Dat heb ik ook wel eens bij dit soort evenementen. Maar je draaft wel door. Dit soort evenementen worden vaak georganiseerd door een lokale stichting die verantwoordelijk is voor een feestweek. Geen zakkenvullers, maar goed bedoelde vrijwilligers die zich inzetten voor de lokale gemeenschap. Alleen zich vaak niet bewust zijn van de risico's. Daarop moeten ze worden gewezen door de overheid. Een evenementenvergunning wordt door de gemeente afgegeven na advies van brandweer en politie. De politie kan daarbij gebruik maken van landelijke expertise. Je kunt je dus afvragen hoe dit in Haaksbergen is gelopen. Verder was er netjes een vrije ruimte gehouden in de rijrichting van de truck. Netjes zoals het hoort. Alleen maakte de truck een onverwachte bocht naar links en sloeg op hol. Ook bij 45 m was het effect hetzelfde geweest. Zelfs met betonblokken was deze truck waarschijnlijk niet tegengehouden.
Kortom; de grote vraag is of dit soort evenementen nog wel op zo'n plein kunnen. Anderzijds reed gisteren tijdens het WK wielrennen en Spanje een ploegleiders auto een ravijn in en schepte daarbij een toeschouwer. Om maar aan te geven dat er altijd risico's verbonden zijn aan evenementen. De vraag is alleen hoe groot willen we dit risico laten zijn en was dit dus niet een stap te ver.
Door HaroldW (gem.ambtenaar) op
Mijn eerste reaktie was, hoe is het mogelijk dat een vergunning wordt aangevraagd en verleend voor een dergelijk evenement op zo'n kleine ruimte. En, een dag later, is voor verontwaardiging grote boosheid in de plaats gekomen. Een organisator die niet op de hoogte is van de veiligheidseisen, maar alleen zijn zakken vult. Vanavond weer in een andere plaats precies hetzelfde op een veel te kleine ruimte.....
Tja en dan de gemeente Haaksbergen. Duidelijk niet capabel om dergelijke aanvragen te kunnen beoordelen. Het gaat om MEGAtrucks en dan als voorwaarde stellen dat het publiek achter dranghekken moet blijven op 10 meter van het parcours. Alsof dranghekken mensen beschermen tegen een op hol slaande truck. Welke onbenul komt dan met een eis van 10 meter? Er zijn nota bene internationale voorschriften, die bepalen dat de afstand minimaal 45 meter moet zijn, maar aanvrager noch gemeente waren daarvan op de hoogte. De burgemeester en zijn organisatie moeten hieruit konklusies trekken. Schandalig! Gemeente en organisator moeten verantwoordelijk worden gehouden voor dit ongeluk. Hopen maar dat zij goed verzekerd zijn, want dit gaat in de miljoenen lopen, maar kunnen het verdriet en boosheid niet wegnemen.