Advertentie

Limburgse politici worden met de nek aangekeken

een oplossing vinden voor integriteitsschendingen is nog niet eenvoudig. ‘Er wordt door sommige partijen geroepen: wij zijn allemaal integer! Maar dat kan je nooit zeker weten.'

20 februari 2015

‘Politici in Limburg worden op straat met de nek aangekeken, we worden profiteurs of graaiers genoemd. het imago van de politiek heeft na alle integriteitskwesties een dieptepunt bereikt.’ SP Limburg-fractievoorzitter Daan Prevoo is vastbesloten: er moet een einde komen aan integriteitskwesties. 

In aanloop naar de verkiezingen zoekt Binnenlands Bestuur naar opvallende verkiezingsthema's in elke provincie. Eerder verscheen Groningen en de aardbevingskwestie.

Nevenfuncties afschaffen 

‘Het lijkt mij een goed idee als de integriteitscode wordt bijgesteld. Na aanleiding van wéér een kwestie, nu met ex-gedeputeerde Mark Verheijen in de hoofdrol, hebben we een vergadering aangevraagd. De integriteitscode was er natuurlijk al, maar met al die door elkaar lopende belangen kun je natuurlijk codes bedenken tot je erbij neer valt. SP Limburg vindt daarom dat het afgelopen moet zijn met nevenfuncties. Een groot deel van de integriteitsproblemen wordt dan sowieso opgelost. Een gedeputeerde is in dienst van de bevolking en hij krijgt een mooie vergoeding. Dat hij nevenfuncties moet laten vallen, moet hij er maar voor over hebben.’ Met het extra werk kan het bovendien niet anders dan dat de kwaliteit er onder zal leiden, vermoedt Prevoo. ‘Om alles perfect te doen met meerdere functies moet je haast wel een soort supermens zijn.’

Spuugzat 

De integriteitsschendingen is de SP in ieder geval spuugzat, maar een oplossing vinden is nog niet eenvoudig. ‘Er wordt door sommige partijen geroepen: wij zijn allemaal integer! Maar dat kan je nooit zeker weten. In het hoofd van een ander kruipen, ook al werk je nog zo nauw samen, is onmogelijk. Veel zaken blijven oncontroleerbaar. Daarom is het belangrijk om als Provinciale Staten zelfreinigend vermogen te tonen, integriteitsschendingen te bespreken en de regels strenger te maken. Ook al is het merendeel van alle politici wél integer.’ Volgens Prevoo heeft de  controle op het politieke systeem gefaald. ‘Dat moeten we zien op te lossen. Vaak houden politici, bij het declareren bijvoorbeeld, elkaar nog in eerste instantie de hand boven het hoofd. Ze reageren niet snel genoeg als ze iets opvallends waarnemen. Die cultuur moet veranderen.’

VVD 

De SP is niet de enige partij in Limburg die in aanloop naar de verkiezingen van integriteit een prioriteit maakt. De VVD, de partij waaraan door integriteitsschendingen in opspraak geraakte politici als Jos van Rey en Mark Verheijen verbonden aan waren, besteedt in zijn programma ook de nodige aandacht een integriteit en vertrouwen. ‘Vertrouwen is de basis van een goed bestuur. De VVD staat voor betrouwbare en integere overheid. Integriteit is daarom de karaktereigenschap van elk individu, die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar.’

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Onlangs stond in vrijnederland het volgende:

"de VVD kent niet alleen de meeste affaires, het zijn vaak ook opvallend ernstige integriteitsschendingen. Drie VVD’ers werden recent strafrechtelijk veroordeeld: Ricardo Of­fer­manns kreeg in januari 120 uur taakstraf wegens corruptie, Berthold Ziengs werd afgelopen september veroordeeld tot 22 maanden cel wegens belastingfraude en witwassen en Ton Hooijmaijers kreeg in december drie jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. In de jaren ervoor waren al Jart Sluiter, René Waas, Patricia Remak, Sjoerd Swa­ne, Ton van der Schans en Stan Klijnhout veroordeeld (om de lijst even te beperken tot de laatste tien jaar, zie vn.nl voor een totaaloverzicht). Bij elkaar verzamelden deze negen veroordeelde VVD’ers een indrukwekkende 85 maanden celstraf en 680 uur taakstraf. Ter vergelijking: vier PvdA’ers kregen alles bij elkaar in deze periode 680 uur taakstraf. Zo kreeg Bahattin Erbas 240 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijk wegens fraude en Peter van den Baar 100 uur wegens valsheid in geschrifte.



Dat zijn op zich serieuze veroordelingen, maar toch van een geheel andere orde dan het totaal van 85 maanden celstraf. En dan is de beker bij de VVD nog niet leeg. De omvangrijke corruptiezaak rond Jos van Rey moet nog voor de rechter komen. Tegen Kamerlid Johan Hou­wers loopt nog een onderzoek van de Rijks­recherche naar hypotheekfraude. Tegen de voormalige (kandidaat-)raadsleden Thijs Sjou­werman (Purmerend) en Roel Slomp (Hoo­ge­veen) en ex-wethouder Jacques Damen (Vlis­singen) is aangifte gedaan. Er zijn nog twee andere prominente VVD’ers tegen wie een strafzaak loopt: oud-topambtenaar van Jus­titie Joris Demmink (verdacht van kindermisbruik) en voormalig fraudeofficier Matthieu van S. (verdacht van belastingfraude). Van S. was tevens voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD. Beiden zijn of waren niet actief als politicus en vallen dus buiten de reikwijdte van de Politieke Integriteits-index, maar het zijn uiterst pijnlijke affaires gezien hun prominente rol binnen Justitie en de VVD.



Carel van Gelder, tenslotte, moest in januari aftreden als wethouder van Wijk bij Duurstede omdat hij volgens het Algemeen Dagblad betrokken zou zijn bij een wietplantage. Vol­gens Van Gelder zelf is hij alleen getuige in deze strafzaak. Toch was alleen al de mogelijke betrokkenheid voldoende reden voor de partij om hem tot aftreden te dwingen.



Zo kunnen we nog even doorgaan. In een overzicht van VN komen de volgende namen ook nog voor als zijnde in opspraak: fred de graaf, johan houwers, etc."

Een hele lijst. zie :

http://www.vn.nl/Archief/Politiek/Artikel-Politi …



Als we nu die integriteits gedragscode hadden gehad was dit natuurlijk niet gebeurd. Hahaha.... Dat kan Sjoerd toch niet zelf geloven
jan van den broek
wetjes, regels, etc, zijn er veelste veel, logisch dat mensen hier van balen, en vragen aan een ambtenaar of iemand die er overgaat, Ik geef jouw wat als je het regeld.

Logisch toch. Beperk de wetjes en regels.

Nico / zzp
Is dat waar? Worden politici met de nek aangekeken?



Volgens is van Rey lijsttrekker (of duwer) en een echte stemmentrekker. Misschien houden Limburgers wel van politici die 'iets regelen'. Net als de Italianen van Berlusconi. Volgens mij 1 van de langstzittende premiers in Italië. En dat zegt wat in Italië. Ik ben benieuwd wat de stemmers er van zeggen. Het zijn immers volksvertegenwoordigers.
Anoniem / Bezorgde burger
@ Een ander geluid.



Een interessante invalshoek. Limburg is idd. zuidelijk gelegen.
Criticus - NL
Het niet meer toestaan van nevenfuncties, heeft naast een zuiverder inzet en kwaliteitsverbetering, als bijkomend voordeel dat er goedbetaalde banen vrij gaan komen. Deze worden nu immers ingevuld door mensen die veelal al een goedbetaalde baan hebben. Win-win lijkt mij.
Peter / controller
Dat noemen we 'sjoemelen' in Limburg. En er wordt wat afgesjoemeld. Niet alleen in het donkere Zuiden hoor. Er wordt ook hevig gesjoemeld in het Noorden. Denk alleen al aan het gedoe rond de aardbevingen in Groningen. 'De politiek' is de belangenbehartiger van de publieke zaak zou je denken. Ewald Engelen heeft er een heel andere mening over. Het hangt er trouwens ook maar van af hoe je als politicus 'de publieke zaak' voor je zelf definieert. Dat levert alleen al de nodige tragikomedies op...
Ambtenaerlingh / Bûgahmeistâh !
Volks'vertegenwoordigers' die wíj 'mogen' kiezen.

Maar op basis waarván..? Praatje op de markt met John en Anita...? Partijprogram..? Da's vaak al. Een CV, VOG, etc. ziet niemand in en vraagt niemand náár waarna wíj hen met alléén een rood potlood voor een aantal jaren in een comfortabel zadel helpen incluis emolumenten en privileges.

Reminiscerend: Hans van Mierlo, referenda agenderen....? Wanneer weer...?
hans wieser / senior project/programmamanager
Wat partijen in hun programma hebben staan zegt niets. De VVD is daarvan het beste voorbeeld. Een kamerlid die aanwijsbaar heeft gefraudeerd, wordt door Rutte en Zijlstra de hand boven het hoofd gehouden. Direct uit de partij verwijderen was het enige juiste gebaar geweest om geloofwaardig te zijn. Gemiste kans voor de VVD !!!!!
Willem Kamps
Om Loesje te citeren: "politici spreken vloeiend Hypocriet" (en dan vooral die van de VVD).
Anoniem / Bezorgde burger
@ Vollinc.



Je noemt dat er ook in het Noorden wordt gesjoemeld. Dat zal best zo zijn, maar het voorbeeld dat je aanhaalt (Groningen / gaswinning) is een aspect waar gemeente- en provinciebesturen moeten handelen naar de dictatuur vanuit Den Haag. Dus wat hebben ze daarin te sjoemelen?
a. verbaas / integralist
Wat een armoe. MIljoenenflaters en geen enkele discussie. Nee bonnetjes! Dat kunnen we tenminste snappen.

Om met Luyendijk te spreken. Het totale systeem deugt niet. En de grootste fout van Verheijen is niet het bonnetje, maar dat ie een flinke bijdrage heeft geleverd aan het systeem. Aan ons allen om de blaaskakerij aan de kaak te stellen. Niet achteraf maar nu. Te beginnen met de opkomende graaicultuur in de duurzaamheidsindustrie. Gedomineerd door pvda-ers trouwens.
Peter / controller
@anoniem

Groningen en misschien ook de lokale politiek is 'sjoemelslachtoffer' van Den Haag. Daar wordt gesjoemeld met nog een onderzoekje, en dan weer een en vooral niet alles vertellen. Dat hoort nu eenmaal bij het bedrijven van machtspolitiek. Den Haag is van ons uit ook redelijk noordelijk :)
Henk Daalder / Windenergie mediator
laten we nu niet gaan doen alsof politici eerlijk zijn.

Politiek is niet eerlijk.

Ambtenaren kunenniet meer eerlijk zijn, doordat het slopersbeleid van de vvd, elke ambtelijke organisatie tot een anorexia patient heeft gemaakt.

Problemen worden ontkent, en het sterven opgerekt

De meeste vvd standpunten zijn schadelijk, ze slopen onze samenleving en roepen te pas en te onpas "meer asfalt", ook al is Smart Mobility een factor 7 goedkoper
Angelique / bmw
Het frauderen en niet integer zijn gaat door alle partijen heen, hoe kom je anders aan je "persoonlijke" idealen en resultaten. Ook de sp gaat hier echt niet vrijuit ondanks dat zij stelt dat het opheffen van het hebben van nevenfunctie's zal helpen. Ga ze dan daar weer de mooie sier mee maken, zo van wij hebben hier verstand van en bij ons gebeurt t niet! 't is een ingesleten, vastgeroest geaccepteerd patroon waar een ieder elkaar steeds weer een ander direct op moet aanspreken bij constateren en direct consequenties volgen als er maar enige blijk van is. De grote van het bedrag of belang doet er niet toe. bij vastgesteld feit is 't is gewoon diefstal, einde functie of betrekking! 't is wel genoeg met het eigenbelang-gepolder, zo ouderwets zo 19e eeuw's, zo niet werelds!
Henk Daalder / Windenergie mediator
@Arie,

Inderdaad, zoals Joris Luyendijk in zijn boek over het corrupte banken systeem schrijft, de VVD is het ergst in de houding "Fuck de kiezer en de samenleving"

Maar het CDA komt daar dicht in de buurt

Ik dacht vroeger ook dat het een beetje afhankelijk is welke sector van de maatschappij.

Zoals infrastructuur, wegenbouw, aannemers, corruptie, ook in de politiek.



Maar het recente PGB uitbetalings drama, bewijst dat ook in de zorg, dit kabinet denkt, fuck de burger.

Ze wisten al afgelopen zomer dat het fout zou gaan, omdat de systemen niet af zouden zijn.
Jan
De simpelste en meest afdoende oplossing is: verbied declareren. Politici moeten maar zien uit te komen van hun riante salarissen en eveneens riante vaste onkostenvergoedingen. En anders de tering maar naar de nering zetten.
M. Driessen-van de Laar
Wat is het toch een vreemd fenomeen, dat integriteitgedoe in politiek en bestuur. De trend is dat integriteit nog steeds van van hot naar hotter gaat. Hoe kan dat toch? Nu weer Mark Verheijen van de VVD, niet de minste, die zich schuldig heeft gemaakt aan laten we zeggen ‘niet geheel integer gedrag’. Die kwalificatie raakt dicht de uitkomst van het uitgevoerde partijdig onderzoek, want partij-onderzoek, maar gelukkig voor de VVD toch met een uitkomst met breed draagvlak…hij moest toch maar beter meteen weg, standje rust dus voor diverse journalisten. Rot voor Mark persoonlijk maar hoge bomen vangen veel wind en als het wortelgestel niet in orde blijkt ja, dan ga je nogal eens bij zware storm. This is democracy!



Mark Verheijen is op een aantal zaken onder de loep genomen door wijze integriteitonderzoekers die zijn gedrag niet zo handig vonden, en hij is natuurlijk mede gevallen op fouten en aantijgingen in een aangifte die nog onderzocht worden zijn.

Hoe anders gaat het er in het integriteitsbedrijfsleven aan toe, de bizz waar zelfs goed poen wordt verdiend met integriteit! Daar gelden kennelijk iets andere mores voor. Er is bv. een commercieel onderzoeksbureau dat de laatste jaren een hele serie tuchtrechtelijke bestraffingen heeft gekregen, tot in hoogste instantie toe, en lekker commercieel vrolijk verder mag ‘integeren’ van de politiek. Ondanks dat het zelf keihard weigert keiharde fouten te erkennen, recht te zetten, verontschuldigingen aan te bieden, laat staan persoonlijk en zakelijk gedupeerden schadeloos te stellen en ontvangen betalingen voor broddelwerk terug te storten in de betreffende gemeentekassa’s. Door het hoogste rechtscollege betrapt op onzorgvuldig, ondeskundig en zelfs niet-integer en niet-objectief onderzoeken en oordelen. Geen kattenpis toch, ofwel niet geheel integer gedrag, zullen ook Jos van Reij en Mark Verheijen denken als ze deze trend horen, thuis in hun sjoene Limburg, volgens sommigen sjoemel-Limburg, maar gesjoemeld wordt er overal natuurlijk. Maar niemand van de pers die er nu eens echt flink werk van maakt, van het gesjoemel in de breedte van integriteitonderzoekers uit het Gooi (niet uit Limburg), die onder andere voor de VNG, alle gemeenten, en zelfs een paar voorname Ministers in Den Haag werken binnen het vertrouwens- en veiliheidsnetwerk van de overheid. Niemand die in de mate van de case Mark Verheijen begint te roepen dat de integriteitonderzoekers moeten af- of uitstappen, of bedankt moeten worden, omdat geklungel of zelfs gerotzooi met integriteit gewoon niet mag van de politiek, omdat men voorbeeldig en onkreukbaar moet zijn, onderzoekers mee voorop. Niemand van de grote partijen die voorop gaan in integriteit die op een diepgaand onderzoek aandringt. Zeker geen Minister die dat zelf maar eens gauw gaat voorstellen. Rare jongens toch daar in Den Haag, en ook bij de pers dus. Meten met twee maten is de trend. De politici moeten integer zijn maar hun onderzoekers hoeven niet zo van onbesproken gedrag te zijn, krijgen een bandbreedte voor toelaatbare vriendjespolitiek, althans ik signaleer dat als trend omdat niemand er zich druk over maakt. Ik zou daarom best eens willen weten wat bijvoorbeeld iemand als Mark Verheijen daar nou van vindt.
M. Kap
@Jan volksvertegenwoordigers krijgen helemaal niet zoveel geld irt het werk en het aantal uren dat zij besteden. Daarom moeten zij er een baan op na houden. Bovendien zijn het vaak incidenten die in de media komen en houdt 99% zich keurig aan de regels. Jammer dat dat nooit eens benadrukt wordt.
Jan
@M.Kap. Daar kiezen ze zelf voor. Van hun salaris en vaste onkostenvergoeding moeten ze maar zie rond te komen. Ze passen hun uitgaven dan vanzelf wel aan. Declareren vind ik niet nodig en je ziet waar het toe leidt. Maarcdan ook niet de nota rechtstreeks naar de gemeente of de provincie laten sturen natuurlijk (de nieuwste truc).
Jan
Vervolg: bovendien was Verheijen gedeputeerde (een volledige baan) en geen volksvertegenwoordiger zoals een statenlid. Ik mag toch aannemen dat statenleden niet nog eens apart declareren naast hun onkostenvergoeding? Dat helemaal schandalig zijn.
Nerdmeisje
nevenfuncties zijn broodroof. er zijn genoeg werkloze hogeropgeleiden. maar die zitten niet in het vriendjesnetwerk.
Maurits
@Jan: lees eerst eens wat volksvertegenwoordigers in provincie en gemeente eigenlijk verdienen. Alvorens ongenuanceerd wat te roeptoeteren.

http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/2/Wi …
Jan
@Maurits. Het moet toch duidelijk zijn dat ik het heb over bestuurders, dus ministers, staatssecretarissen, CdK's, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders. Ik neem tenminste maar aan dat Kamerleden, statenleden en raadsleden volstaan met hun vaste onkostenvergoeding en daarbuiten niets (kunnen) declareren. Anders dan bestuurders dus.
Karl
Vriendjespolitiek komt overal bij de VVD voor, echt niet alleen in Limburg. Zo heeft VVD-minister Opstelten van V&J zijn vriendje Pieter Cloo benoemd tot SG op zijn departement. En Minister Kamp van EZ heeft zijn maatje Paul de Krom voorgedragen als voorzitter van TNO. Beiden zijn uiteraard ook VVD.
Advertentie