Advertentie

Leidse burgemeester verliest opnieuw zijn ambtsketen

‘Zoiets hoop je nooit meer mee te maken’, zei burgemeester Henri Lenferink toen hij tien jaar geleden zijn ambtsketen kwijtraakte. Begin oktober raakte hij echter voor de tweede keer tijdens zijn burgemeesterschap zijn ambtsketen kwijt.

15 november 2018
Lenferink.JPG

‘Zoiets hoop je nooit meer mee te maken’, zei burgemeester Henri Lenferink toen hij tien jaar geleden zijn ambtsketen kwijtraakte. Begin oktober raakte hij echter voor de tweede keer tijdens zijn burgemeesterschap zijn ambtsketen kwijt.

Beloning

Tijdens Leidens Ontzet op 2 oktober raakte de ketting vermist. De Leidse website Sleutelstad.nl zegt op camerabeelden gezien te hebben dat de keten op straat ligt. Van drie vrouwen die de plek passeren, pakt één van hen de keten op. De gemeente is bereid een beloning te geven aan degene die de keten terugbezorgt.

Tweede keer

Tien jaar geleden, in maart 2008, raakte de ambtsketen van Leiden ook al vermist. Burgemeester Lenferink had de ambtsketen uit 1931 opgeborgen in zijn werkkamer. Bij terugkomst bleek de ketting verdwenen. De keten is nooit meer teruggevonden. Leerlingen van de Academie voor Edelsmeden uit Zeist maakten vervolgens een nieuwe ambtsketen voor Leiden. De ketting bestaat uit zilver en polyester en bevat afbeeldingen die verwijzen naar een aantal gebeurtenissen en thema’s die voor de gemeente in het heden en verleden belangrijk zijn geweest of dat nog zijn.

Nieuwe keten

Waarschijnlijk zal de burgemeester het tijdens de nieuwsjaarsreceptie zonder ambtsketen moeten stellen. Het vervaardigen van een nieuwe ambtsketen zal zo’n drie maanden in beslag nemen. Aan de vorige vervangende keten is met acht mensen gewerkt. De tekeningen uit 2008 zijn nog beschikbaar. De kosten zullen tussen de 5000 en 8000 euro bedragen.

Bron: Sleutelstad.nl

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Godwin
En die man geef je dan de sleutel van Leiden?
J.de Niet / Strat.Adviseur
Zelf laten betalen. Doen politici ook met ambtenaren die een zakelijke laptop of telefoon krijgen. Wordt ook de rekening bij degene neergelegd die slordig met gemeente-eigendommen omgaat.
H. Wiersma / gepens.
Gewoon rekening man voor deze slordige burgemeester.
Joost
Aan de ketting leggen!
Manu / Beleidsadviseur
Jeetje, hoe krijgt ie het klaar. Ik ken die goede meneer verder niet. Misschien is het wel een briljant bestuurder, maar zo kom je toch echt over als iemand die niet eens op zijn eigen spullen kan passen, laat staan op die van een hele gemeenschap.

Ik ben het er helemaal mee eens dat hij de nieuwe keten zelf zou moeten betalen. Hij heeft hoe dan ook óf zelf niet goed op de keten gepast of niet fatsoenlijk georganiseerd dat er door anderen goed op zou worden gepast.

Een keer mag dat fout gaan, maar een tweede keer is echt niet acceptabel.
Advertentie