Advertentie

Leeuwarden neemt maatregel na massamails beroepswobbers

Gemeente Leeuwarden heeft maatregelen genomen om massamails in de gemeentelijke inbox te voorkomen. Informatieverzoeken bij de gemeente moeten nu worden ingediend via een online formulier in plaats van via e-mail, Twitter of Whatsapp.

10 maart 2017

Gemeente Leeuwarden heeft maatregelen genomen om massamails in de gemeentelijke inbox te voorkomen. Informatieverzoeken bij de gemeente moeten nu worden ingediend via een online formulier in plaats van via e-mail, Twitter of Whatsapp.

Routes voor Wob-verzoeken beperkt

De reden van de maatregel is de dat de gemeente last heeft van ‘beroepswobbers’, die mails met Wob-verzoeken sturen naar vele afzenders en vervolgens hopen dat er te laat aan het informatieverzoek voldaan wordt. In dat geval moet een gemeente namelijk een dwangsom aan de vrager betalen. Jan Willem Borghardt, manager juridische- en veiligheidszaken van de gemeente zegt dat de gemeente de routes voor informatievragen aan de gemeente zo probeert te beperken. ‘Het betekent niet dat burgers met vragen niet meer terechtkunnen op sociale media. Maar Wobverzoeken kunnen niet meer via ons rechtstreekse e-mailadres worden ingediend. Een Wob-verzoek blijft met het formulier mogelijk maar pogingen tot misbruik maken wordt nu lastiger. Massamails versturen naar ons e-mailadres is nu lastiger.’

Hardnekkig probleem
Volgens Borghardt zijn diverse gemeenten al overgestapt naar een online formulier voor Wob-verzoeken vanwege deze vorm van misbruik. ‘Er komen bij ons tientallen van deze mails binnen. Het komt van mensen die elkaar bijvoorbeeld op forums ontmoeten en daar elkaar over de mogelijkheid om geld verdienen aan de Wob informeren.’ Het is volgens Borghardt een hardnekkig probleem waar veel gemeenten mee te maken hebben. Er komen zo nu en dan ook Wobverzoeken binnen via andere kanalen zoals sociale media. Toch blijft de dienstverlening op bijvoorbeeld Whatsapp en Twitter bestaan. ‘Burgers kunnen nog steeds vragen stellen en meldingen maken.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

k.Koppedraaijer / juridisch beleidsmedewerker
Waarom sluit Leeuwarden niet de elektronische weg af voor Wob verzoeken. Vele gemeenten zijn al voorgegaan. Probleem opgelost. En deze manager is inderdaad niet op de hoogte van het feit dat de Wet dwangsom per 1 oktober 2016 niet meer van toepassing is op de Wob..
Peter Landshorst
Tsja, mevrouw Koppedraaijer, zolang bij Nederlandse gemeentes ambtenaren werken die niet eens het verschil weten tussen B & W en een heffingsambtenaar, dan maakt dat ook allemaal niet uit, toch?! Men prutst heel wat aan! Bijvoorbeeld ook als het gaat om leges. Veel gemeentes dachten door legesheffing in Wob-zaken te kunnen scoren. Wat was het gevolg? Legio fouten bij de legesaanslagen met tientallen gegronde bezwaren als gevolg. De oplossing is (mede) te vinden in het verbeteren van de kwaliteit van de ambtenaar.
Berend Urger / Burger
Hoe is het mogelijk dat men met hopen op stilzitten van ambtenaren kennelijk tevoren weet daarmee succes te behalen? Hoe failliet ben je dan als organisatie?
Pim Kantebeen / persoonlijke titel
Huh, was de dwangsom niet van de Wob afgehaald?
Mark / Jurist
Inderdaad die is niet meer van toapssing op de wob. Dat zou de amanger juridische zaken toch moeten weten anders kunnen ze beter iemand anders aanstellen.
Jeroen Janssen
De Afdeling heeft geoordeeld dat een vast formulier niet mag, dus wat de gemeente-helden hiermee willen bewerkstelligen weet ik niet.
M. Verjaars
Nou, zeg dat wel, onder welke steen heeft die Jan Willem Borghardt gezeten???
Advertentie