Advertentie

Leeuwarden kiest voor Buma

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft CDA-leider Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Friese gemeente. Buma wordt de opvolger van Ferd Crone (PvdA), die sinds november 2017 burgemeester is in Leeuwarden. Eind vorig jaar werd bekend dat Crone komende zomer vertrekt. Hij gaat voor zijn partij naar de Eerste Kamer.

16 mei 2019
Buma2.jpg

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft CDA-leider Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester van de Friese gemeente. Buma wordt de opvolger van Ferd Crone (PvdA), die sinds november 2017 burgemeester is in Leeuwarden. 

Vertrek

Eind vorig jaar werd bekend dat de 64-jarige Crone komende zomer vertrekt. Hij gaat voor zijn partij naar de Eerste Kamer. Voor hem werd het ambt bekleed door onder meer Geert Dales (VVD) en Margreeth de Boer (PvdA).

Workum

Buma (53) is Kamerlid voor het CDA sinds 2002 en fractievoorzitter sinds 2010. Bij de parlementsverkiezingen van 2012 en 2017 was Buma de lijsttrekker voor de christendemocraten. Buma is geboren in het Friese Workum. Zijn vader was burgemeester van Workum en van Sneek.

Dertien

De gemeenteraad stemde 's avonds achter gesloten deuren op de kandidaten. Buma werd al enige tijd in verband gebracht met de burgemeesterspost. Er hadden dertien mensen gesolliciteerd. 'Er is veel gespeculeerd, het is goed dat hier nu een eind aan komt', aldus voorzitter Eline de Koning van de benoemingscommissie, die niet wilde zeggen of de stemming unaniem was.

Dankbaar

Buma werd gelijk na de stemming geïnformeerd over de uitkomst. Hij is volgens De Koning 'dankbaar voor het vertrouwen.' 'Ik ben blij met deze keuze en heb hem al gefeliciteerd,' reageerde Crone. 'Je moet het in Den Haag en Brussel halen tegenwoordig en daar de deuren openen. Ik heb het zelf geprobeerd en hij zal het zonder twijfel nog beter kunnen dan ik.'

PvdA

De Partij van de Arbeid, de grootste fractie in de gemeenteraad van Leeuwarden, is blij met de benoeming van Sybrand Buma als nieuwe burgemeester. 'Hij heeft een goede staat van dienst', laat PvdA-fractievoorzitter Lutz Jacobi weten. 'Je zoekt naar de beste burgemeester en daarom kijk je naar alle competenties. Iemands netwerk vinden wij heel belangrijk. Buma bleek in dat opzicht een goede kandidaat.'

Jacobi merkt op dat het politieke profiel van Buma voor haar geen rol speelde bij de stemming. Buma, die half augustus begint, is momenteel nog fractievoorzitter voor het CDA in de Tweede Kamer. 'Je moet dit bij een benoemingsprocedure als een gek van je afschudden', aldus de Friezin. 'Dit geldt voor iedereen, ook voor een Femke Halsema of Ahmed Aboutaleb. Het is nu aan Buma om de harten van de mensen hier te veroveren. Daar ga ik hem op aanspreken.'

Thuiskomen

Buma zelf ziet de verandering waarvoor hij komt te staan 'eerder als een thuiskomen als burgemeester van Leeuwarden' dan als een vertrek als fractievoorzitter uit Den Haag.'Bij mijzelf was na zeventien jaar de gedachte ontstaan dat ik iets anders moet gaan doen,' stelt Buma. Hij maakt duidelijk dat hij de kans om burgemeester van de Friese hoofdstad te worden niet voorbij kon laten gaan. 

Architect

Buma is een van de architecten van de huidige coalitie. Na de lange formatie koos hij ervoor om in de Kamer te blijven, om daar de stabiliteit van de coalitie te bewaken. Dat maakte de keuze "lastig".

'Ik besef dat we halverwege zijn,' zegt hij over het huidige kabinet. 'Aan mij de taak dat goed over te dragen. Maar ik heb er vertrouwen in dat de fractie een voorzitter zal kiezen die dat werk zal voortzetten. "Het is altijd makkelijker in de politiek te komen dan eruit te gaan. Maar ik heb wel de indruk dat ik het op het juiste moment doe. In Leeuwarden ontstond een vacature die voor mij het mooist bereikbare is.' Buma is de tweede partijleider van de coalitie die Den Haag verlaat, na Alexander Pechtold (D66). 'Bij D66 ging er ook een andere leider in', zegt hij, verwijzend naar Rob Jetten. 'Die heeft dat heel goed opgepakt. Deze coalitie heeft een hechtheid die maakt dat ze door kan gaan.'

(ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer


CDA was met Balkenende centrum rechts, maar had partijmastodonten, die meer thuis horen bij Christenunie of D66. De heer Buma is centrumrechts. Meer een realist, maar met oog voor tradities. Voor iemand als @Hans irrelevant. In rituelen en symbolen zit de binding zoals in VS met het patriotisme. Daar heeft van links tot rechts niemand moeite mee.



Met het zeer onchristelijk open breken van CU en D66 van het regeerakkoord (gezinspardon onder noemer kinderpardon) en onder druk van de linkse partijmastodonten van het CDA, moest de heer Buma zwichten. Ook nog dat Marrakech verdrag, hetgeen Paul Scheffer nu onder een kritische loep heeft gehouden in zijn meest recente boek, als zijnde faciliterend voor alle migratie en wederkerigheid zeer vaag is gehouden, zoals dat altijd gaat met linkse instituten en hun initiatieven.



Het CDA blijft een onduidelijke 2 stromenpartij, met een disproportionele dominantie van links deel. Misschien nu de helft of wat meer, aangezien de meer realistische Katholieken het bij het CDA denk ik voor gezien houden. Bij CU ook grotendeels m.i. niet thuis horen.



Wie ook de opvolger wordt van de heer Buma, heeft met die linkse partijmastodonten te maken. Je hebt nu al medelijden met opvolger!



De oude partijen zullen eens een duidelijk profiel moeten creëren en leden daar ook op toelaten, of royeren. Of niet en dan blijven/worden ze vanzelf een kleine partij.



Alle partijen samen hebben minder dan 300.000 leden. De oude partijen zijn intern verdeeld en dus kolen en geiten sparend. Een typisch christendemocratisch DNA.

Partijen die duidelijk zijn, winnen.



De heer Buma heeft een overschot aan gelijk, dat hij zijn tijd en energie niet verder gaat verspillen in die partij in de Tweede Kamer en als partijleider. Ik wens hem alle zegen toe en heel veel succes in Leeuwarden!
eric / ambtenaar
ah, ook daar verplicht het Nederlandse Wilhelmus leren? Of was dat een soort 'grapje' voor alle Nederlanders die thuis geen nederlands spreken uitgezonderd niet geintegreerde mensen met een wel ... ach laat maar, misschien wel fijn dat hij eh, aan een andere uitdaging kan beginnen.
Advertentie