Advertentie

Leers: wietpas desnoods alleen

De Maastrichtse burgemeester Gerd Leers noemt de weerstand van andere Limburgse gemeenten tegen de door hem voorgestelde wietpas ‘onbegrijpelijk’.

29 mei 2009

Maastricht gaat desnoods alleen door met de invoering van een pasjessysteem voor coffeeshops. Burgemeester Gerd Leers zei dit deze week op vragen van raadsleden uit Maastricht. ‘Ik heb bijna dagelijks contact met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken,’ aldus Leers, ‘en heb de stellige overtuiging dat het gaat lukken geld voor extra politie bijeen te krijgen om de illegale handel in softdrugs te bestrijden.’

 

Dat laatste was een uitdrukkelijke voorwaarde van de andere zeven Limburgse gemeenten met coffeeshops, toen zij samen met Maastricht half mei het plan lanceerden om vanaf 2010 te gaan experimenteren met een zogenoemde wietpas. Daarmee kan in Limburg maximaal drie gram per dag worden aangeschaft, elektronisch te betalen.

 

De wietpas moet de grote stroom drugstoeristen uit buurlanden terugdringen. In de beginjaren dat met het pasje gewerkt zou worden, moet volgens de gemeenten wél de inzet van extra agenten geregeld zijn om illegale verkoop op straat de kop in te drukken. Ter Horst liet echter tijdens de presentatie van het pasjesplan eerder deze maand, tot verbijstering van de aanwezige burgemeesters, weten geen extra middelen voor handhaving in petto te hebben.

 

Daarna meldden Venlo, Venray, Weert, Roermond, Kerkrade en Heerlen niets meer in het plan te zien. Sittard-Geleen twijfelt nog. ‘Zonder extra politieagenten’, zegt burgemeester Hubert Bruls van Venlo, ‘is een gezamenlijke Limburgse drugsaanpak op voorhand failliet. Ik hoef dit niet eens aan mijn raad voor te leggen’.

 

Te snel

 

‘Dit plan’ , concludeert burgemeester Toine Gresel van Heerlen, ‘is te snel en met te veel heisa gelanceerd. Veel praten, weinig wol. Je moet de tijd nemen om zoiets eerst goed met de gemeenteraden door te spreken. Als wij mee zouden doen, was dat vooral uit solidariteit met Maastricht. Daar is de overlast het grootst is. Mij was verzekerd dat de ministers Ter Horst en Hirsch Ballin belangwekkende uitspraken zouden doen. Niet dus. De lancering van een op zichzelf interessant plan, dat een positieve draai had kunnen geven aan een wankel en hypocriet rijksbeleid van dertig jaar, werd daardoor een geweldige kater.’

 

Leers noemt de weerstand van de gemeenten ‘onbegrijpelijk’, maar wil vooralsnog niet van opgeven weten. In juni is er weer overleg met Ter Horst. ‘We bouwen dit verder op door concreet te maken hoeveel extra agenten iedere coffeeshopgemeente nodig heeft. Ter Horst moet overtuigd worden dat we het extra handhavingbudget ook niet aanwenden als pleister voor de bezuinigingen die 2010 landelijk voor de politiesterkte van kracht worden. ’ Gresel:

 

‘Best mogelijk dat Ter Horst aan Leers een aalmoes van een paar miljoen zal toezeggen. Voor controle op illegale cannabisverkoop van Venray tot Maastricht, zeven dagen per week, heb je een half leger nodig.’

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Goed dat Leers pal staat voor zijn zaak!

Prima die pasjes. Overlast van
drugtoerisme vermindert of houdt op.
De landen van herkomst merken vanzelf wel wat er gebeurt binnen eigen landsgrenzen, als hun onderdanen hun joints niet meer over de grens kunnen halen. Illegale toestanden en criminaliteit dus.

Laat men dan een aantal goedgekeurde plantages de aanvoer bij die goedgekeurde verkooppunten ook regelen.
Dan is kwaliteit in orde en kan de staat ook accijns heffen. Echter de prijs die betaald moet worden moet niet teveel afwijken van de prijs van het illegaal aanbod. Anders hou je illigaliteit en criminaliteit in stand.

Die drugs kun je wel verwensen, maar het is dom om te denken dat in een open samenleving je dit kunt uitbannen.
Linksom of rechtsom is het te koop.
Laat dan veiligheid en kwaliteit maar voorop staan! Mensen steken enorm hun kop in het zand met wensdenken!
Menig realistische ouder heeft liever dat men daar iets koopt dan binnen een onderwereldsfeer met risico op inzuiging in die wereld.

Vroeger verdronken veel kinderen in ons waterrijk gebied. Tegenwoordig met zwemlessen gebeurt dat incidenteel.
Men heeft zich aangepast aan de omstandigheden en dus niet al de sloten drooggelegd.

Dit onderwerp wordt ook vaak weer zonder brede verbanden benaderd. Ik herhaal het maar weer. 17 procent van de jongeren hebben psych. gerelateerde stoornissen als add, adhd, borderline autisme etc.
Vooral de eerstgenoemde hebben een grote gevoeligheid voor verslavingen.
Zou ze niet graag de kost willen geven die drank en drugs of anderszins als vervangende Ritalin gebruiken, bewust of onbewust!
Bij drugsbeleid hoort ook verslavingspreventie in de breedte en goede voorlichting op gevolgen van drugs.
Dat mag ook confronterend zijn. Begin maar bij consultatieburo's de risicogroepen goed te herkennen. Op peuter- kleuterscholen etc.


R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Aanvulling:
Gebruik opbrengst accijns voor preventie en onderzoek. Voor gezonde middelen tegen die verslavingsgevoeligheid en gezonde middelen bij add of adhd! Hersenen zijn nu eenmaal niet hetzelfde en een aanzienlijk deel heeft gemiddeld meer facetten in de hersenen die te maken hebben met die verslavingsgevoeligheid.

Met een jongen van 8 en met adhd had ik onlangs een gesprek over roken. Er is overigens ook de niet-hyper-vorm add. Die hebben (meisjes merendeels) juist moeite om tot aktiviteit te komen. Beiden wel concentratie problemen. De jongen zijn moeder rookte nog. Stoppen was niet gelukt. Vader wel!

Nou zeg ik tegen die jongen. Begin nooit aan roken. Want in jouw hersenen zitten stofjes die je een beetje moet voorstellen als een heleboel hondjes (hebben een hond) die alsmaar wachten op een beloning in de vorm van een brokje.
Die stof in sigaretten of drugs zijn dus de brokjes.
Als je daarmee begint worden al die hondjes in je hoofd wakker en die moet je blijven voeren, want ze weer slapend krijgen lukt heel moeilijk. De jongen begreep het perfect!!!!
Sport gecombineerd met competitie is voor alle kinderen goed, maar voor die groep een noodzaak! Bij ADD naar geschikt type sport kijken vanwege vertraagde reactie.
xx cc / oudlidraadggzinst
Even deze opmerking. Je gaat toch geen familierechtsbeleid voeren in dit land als je weet dat prima studie en oorzaken bekend zijn van die risicofactoren. Als kinderen gedragsproblemen krijgen w.o. borderline door vervreemding gepleegd meestens door moeders overigens, wat kindermishandeling is dan mankeert het aan de rechtspleging inzake geven van gezag eenzijdig. Vele kinderen zijn nu de dupe. Die vind je terug met...die stoornissen o.a. M.a.w. die rechtsspraak klopt van geen kanten. En is niet in belang van het kind ook geweest in vele gevallen die al bekend zijn. Schandalig is het geweest. En nog. De psychiatrie is er weer goed mee nota bene. Jeugdzorg zegt het te weten en doet het niet veelal en een meldplicht geachte Rouvoet is er nog steeds niet. Heel kwalijk te nemen aan de overheid ook.
Zo kweek je stoornissen, en drugsgebruik ook nog eens onder de jeugd.
Advertentie