Advertentie

Ledental politieke partijen naar dieptepunt

Dat blijkt uit onderzoek van het Documentatie­centrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook in 2014 en 2013 nam het ledental af, met respectievelijk 4,4 en 1,9 procent. Het gezamenlijke ledental steeg voor het laatst in 2012, toen er Tweede Kamerverkiezingen werden gehouden.

10 februari 2016

Het totale ledental van de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen is gedaald van 295.443 op 1 januari 2015 tot 285.851 op 1 januari 2016. Dat is een afname van 3,2 procent.

Daling organisatiegraad

Dat blijkt uit onderzoek van het Documentatie­centrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook in 2014 en 2013 nam het ledental af, met respectievelijk 4,4 en 1,9 procent. Het gezamenlijke ledental steeg voor het laatst in 2012, toen er Tweede Kamerverkiezingen werden gehouden.  Momenteel is 2,2 procent van de 12.777.145 kiesgerechtigden die Nederland bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorig jaar telde, lid van een politieke partij. Dat is het laagste percentage in de naoorlogse periode. In 2010 bedroeg deze zogeheten ‘organisatie­graad’ nog 2,6 procent.

VVD hard achteruit
De teruggang van het gezamenlijke ledental komt voor een groot deel voor rekening van de traditionele ‘grote drie’: CDA, PvdA en VVD. Hun ledentallen daalden het afgelopen jaar het sterkst. Het CDA noteerde een achteruitgang van 5,5 procent. De ledenaanhang van de PvdA nam met 6,3 procent af; die van de VVD met 8 procent. Het liberale ledental zakte tot onder de 30.000, waarmee het ongeveer even hoog is als in het midden van de jaren vijftig. Sinds de eeuwwisseling zijn het CDA en de VVD circa 40 procent van hun leden kwijtgeraakt. De PvdA verloor in dezelfde periode ruim 20 procent.

Winst D66 en PvdD
Grootste verliezer in 2015 was 50PLUS. Vanaf 2014, toen voorman Henk Krol in opspraak raakte, verloor de partij ruim een kwart van haar leden. In 2015 bedroeg het verlies bijna 20 procent. De teruggang van de SP hield in 2015 aan (-2,3 procent). In 2009 bereikte de partij haar hoogste ledental met ruim 50.000 leden. Sindsdien is het ledental van de SP ge­daald met 17 procent.

Overige partijen
Het ledental van de overige partijen bleef min of meer stabiel. De ChristenUnie (0,5 procent), Groen­Links (0,1 procent) en de SGP (0,2 procent) verloren licht; D66 (0,6 procent) en de PvdD (0,9 procent gingen er iets op vooruit. De PVV heeft geen leden.

Afbeelding

Figuur 1. Gezamenlijk ledental Nederlandse politieke partijen, met vet aangegeven de jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen plaatsvonden, 1990-2016

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dat betekent dus dat de Nederlander steeds minder vertrouwen krijgt in de politiek, politici en andere gebakken lucht verkopers
Kees
@Wim Vreeswijk. Nee, Nederlanders verliezen steeds meer het vertrouwen in zichzelf om actief te kunnen participeren in de politiek. Er doet zich een angstwekkende passiviteit voor en een sterk onvermogen om een debat te voeren. Consequentie hiervan is, dat een volksvertegenwoordiger die al zo'n 17 jaar neeloopt op het Binnenhof en alleen maar toetert (ja, die) door stemvee gevolgd wordt. En dat in de waan dat dat tot veranderingen zal leiden. Zo erg is het hier in Nederland.
Kaas !
Prima dat Wilders het goede voorbeeld geeft tegen de onzalige traditie van kleffe partijstructuurtjes; het is de kiezer die bepaalt en niet een klein groepje partijleden zonder mandaat van die kiezer, lees de Grondwet er maar op na..
Kaas !


Ledendemocratie is een valse democratie, parlementariërs stemmen zonder 'last' en ze hebben daarbij geen instemming nodig van een handjevol vergadertijgers.



Ook in dit opzicht is de P.V.V. dus de meest democratische partij..
Kees
Lariekoek over de pvv als democratische partij. Die partij heeft maar 1 lid, die ook alle macht heeft. Ondemocratischer kan het niet
Advertentie