Advertentie

'Leden moeten vrouwelijke SGP'er afwijzen'

Rob Kooijman, een publicist, onderzoeker naar het vrouwenvraagstuk bij de SGP, verwacht dat de SGP-leden in Vlissingen tegen de kandidaatstelling van Lilian Janse als lijsttrekker zullen zijn.

25 augustus 2013

'De leden van de SGP Vlissingen moeten kandidaat-lijsttrekker Lilian Janse afwijzen omdat zij de beginselopvatting van de SGP over de vrouw niet huldigt.’ Dat verwacht Rob Kooijman, juridisch onderzoeker en wetenschapper. Hij volgt de kwestie SGP en het vrouwenstandpunt al jaren op de voet. Maandag wordt de kandidaatstelling van de eerste SGP-vrouw ooit besproken door de Vlissingse SGP.

Standpunt verboden
Vrouwen mogen volgens de Staatkundig Gereformerde Partij (SGP) geen actieve rol in de politiek vervullen, dit standpunt is sinds maart van dit jaar echter verboden. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat vrouwen niet van de kieslijst geweerd mogen worden. De kandidaatstelling zorgt veel opschudding bij landelijke en lokale SGP'ers. Ook al is het wettelijk verplicht om vrouwen toe te laten op de kieslijst, intern is men verdeeld.


Betrokken bij politiek
Janse nam, naar eigen zeggen, haar verantwoordelijkheid toen zes mannen die waren benaderd om zich als SGP-lijsttrekker verkiesbaar te stellen allemaal weigerden. Dat werd dat door sommigen ervaren als 'een blamage', en dus besloot de 40-jarige Janse: 'Dan doe ik het wel'. Van jongs af aan was ze al betrokken bij de politiek. Als typiste werkte ze de politieke beschouwingen uit van haar vader, die namens de SGP in de Vlissingse gemeenteraad zat. 'Het werd me met de paplepel ingegoten. Bij ons thuis werd ook gewoon over politiek gesproken', aldus Janse. 


'Helft SGP'ers vindt het goed'

Uit eerder onderzoek bleek overigens dat bijna de helft van de lokale SGP-politici, 48 procent, best graag vrouwen de eigen partij zien vertegenwoordigen in gemeenteraden, Provinciale Staten en de Eerste en Tweede Kamer. Dat maakt het EO-programma De Vijfde Dag althans op uit een eigen peiling onder 127 raadsleden, Statenleden, burgemeesters en wethouders. Maar slechts 15 procent van de ondervraagde SGP'ers verwachtte in januari van dit jaar dat er ook vrouwen op hun lokale kieslijst komen. Drie politici dreigen hun lidmaatschap op te zeggen als vrouwen de partij echt zouden gaan vertegenwoordigen. 'De man is eerst geschapen en daarom het hoofd van de vrouw en treedt zodoende als bestuurder naar buiten', oordeelde een ondervraagd raadslid.


Beginseltrouw

Kooijman zegt in het Reformatorisch Dagblad: ‘In het kandidaatstellingsreglement van de SGP staat dat kandidaten beginseltrouw moeten zijn. Nu heeft mevrouw Janse in deze krant duidelijk gesteld dat ze het beginsel van de partij over het regeerambt van de vrouw niet deelt. Dat kan een reden zijn om haar niet op een kandidatenlijst te plaatsen.’

Reacties: 27

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Meneer Hary / Mentor-coördinator bij de Poltiie
Dat men het beginselopvattingen probeert na te leven is prima. De wereld verandert, er staan ook (stiekem) televisies bij de mensen van de SGP, dus vrouwen horen in de politiek ook bij de SGP. En laten we wel zijn (sommige) vrouwen vrolijken de boel best wel op, SGP kom op doe niet zo 'moeilijk', ga mee met je tijd.
Frank van den Hoven / Redacteur
Wel goed lezen meneer Lars. Rex gebruikt die benaming voor D66/GL niet zelf maar als ironische parafrasering op Marijke die de term introduceerde in dit draadje.
Paul / projectleider
Ik wens haar veel sterkte de komende tijd enne als ik de SGP was, maak gebruik van alle talenten in je geledingen! (daar passen ook best wat bijbels beginsels bij...)



Overigens zou ik van een SGP-er wel eens willen horen hoe het nu zat met Beatrix, Juliana en Wilhelmina als staatshoofd
Lily de Vries
Ik hoop dat mevrouw gewoon gekozen wordt. Het is toch te gek voor worden dat dat jaren ' verboden is geweest', wat een halve zolen die mannen en die partkj.

SCHANDE...en het geloof...we zien wat er overal van terechtkomt....vreselijk. Succes en wje weet wordt die partij nog eens normaal. GEEN Religie in de Politiek!!!

Aad Stuivenberg / Divers
Als de SGP in haar wijsheid besluit om mevr. Janse en andere dames te weren uit de lokale politiek, dan moet er ovenwogen worden om de SGP als politieke partij te verbieden, omdat zij niet achter de grondwet staat.
Paul / projectleider
@Aad



Ja ja Aad, en de SGP hun rechten op vrije meningsuiting én recht op vereniging ontzeggen?

Buiten dat je genoeg keus hebt als je het niet met de SGP eens bent en dat vrijelijk in een open uitwisseling duidelijk kan maken
True
D66 ers en democratie, alsof je een chimpansee de autosleutels geeft.

Zo'n Aad bijvoorbeeld, hilarisch, gelooft dat het grondwetje uit 1983 door een of ander opperwezen is gedicteerd.

jakov / vml. controller gemeente
Toch gaat de SGP gaat met de tijd mee. Dat maak ik op uit de reactie van de heer (?) T. Joosse (Lid SGP kiesvereniging zaanstreek. Hij schrijft het woord Here niet meer op de oude manier: Heere
hans wieser / senior project/programmamanager
Gefeliciteerd mevrouw Lilian Janse! Tja en nu zal blijken hoe de kadaverdiscipline werkt binnen de SGP. Ik gok(o foei dat mag natuurlijk niet ;-) dat van der staaij een bezoekje gaat brengen bij opa Bas.
Annemarie / Burger
Ook al zouden mannen de roepstem van de Vader in deze niet verstaan en/of zich niet kandidaat zouden willen stellen en dus hun "Verantwoording" niet nemen hoeft een vrouw daar zeker niet op te reageren!

Als echte SGP- aanhangster en vrouwelijk lid ageer je op deze manier juist tegen de partij en haar Bijbelse opvattingen en versta je dus het Woord Gods niet in deze!

Mijn oproep aan alle 6 de mannen aan wie de verantwoordelijkheid ligt: laat je kandidaat stellen om zo deze verkeerde houding t.o.v Het Woord Gods en de standpunten van de SGP teniet te doen!

Ook een oproep aan mevrouw lilian Janse: u leest hetzelfde Woord al ik (ons), laat uw kandidaatstelling dan varen en laat de mannen (zoals de HERE het bedoeld heeft en nog steeds bedoeld) hun verantwoordelijkheid nemen en als deze dat niet doen hoeft u daar zeker NIET op te reageren!

Dit alles gezegd in de Liefde van Onze Vader!



Van welke planeet bent u afkomstig??
hans wieser / senior project/programmamanager
Annemarie,

Lilian is een vrouw die komt van de planeet aarde en je bent niet van deze wereld. Helaas heeft het weinig zin om met jou een discussie aan te gaan.

Jullie leven in jullie eigen wereld en denken het alleenrecht op GELIJK te hebben. Net als de moslimextemisten en andere godsdienstfanaten die al voor zoveel ellende, ongeluk, verderf en bloedvergieten hebben gezorgd. Denk daar eens een poosje over na en kom uit je cocoontje.
Annemarie / Burger
@Johannes, jammer van je reactie. Ik reageerde op dit:

Dit is en absolute misvatting van Het Woord des HERE: een vrouw die "haar verantwoording" wil nemen omdat mannen dit niet doen?

Ook al zouden mannen de roepstem van de Vader in deze niet verstaan en/of zich niet kandidaat zouden willen stellen en dus hun "Verantwoording" niet nemen hoeft een vrouw daar zeker niet op te reageren!

Als echte SGP- aanhangster en vrouwelijk lid ageer je op deze manier juist tegen de partij en haar Bijbelse opvattingen en versta je dus het Woord Gods niet in deze!

Mijn oproep aan alle 6 de mannen aan wie de verantwoordelijkheid ligt: laat je kandidaat stellen om zo deze verkeerde houding t.o.v Het Woord Gods en de standpunten van de SGP teniet te doen!

Ook een oproep aan mevrouw lilian Janse: u leest hetzelfde Woord al ik (ons), laat uw kandidaatstelling dan varen en laat de mannen (zoals de HERE het bedoeld heeft en nog steeds bedoeld) hun verantwoordelijkheid nemen en als deze dat niet doen hoeft u daar zeker NIET op te reageren!

Dit alles gezegd in de Liefde van Onze Vader!



Hartelijke groet en veel Zegen,



T. Joosse,

Heemskerk

"

Bovenstaande had ik namelijk nooit zelf kunnen bedenken!
A.J. Deckers / gepensioneerd
Volgens onze grondwet zijn zijn vrouw en man gelijk. Daarom is discriminatie van de vrouw door een politieke partij FOUTE KEUZE.

"Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?"

Als dat niet bijbels is!



Hulde aan Lilian Janse.
t. faber / gepensioneerd
De onderbouwing van het gedachtengoed van de SGP, dat o.m. uitgaat van de inferioriteit van de vrouw ten opzichte van de man, lijkt mij dubieus en bovendien fundamenteel onjuist. Ik heb hier derhalve een grote afkeer tegen. Niettemin wil ik wijzen op het feit dat deze partij en de groep mensen die zij vertegenwoordigt hun in mijn ogen afkeurenswaardige zienswijzen en standpunten verdedigen en uitdragen op een wijze die past binnen de kaders van een beschaafde democratische samenleving zoals wij die in Nederland kennen. Ik ben daarom van mening dat deze groep op een correcte wijze dient te worden bekritiseerd. Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken wat ons in Nederland te wachten zou kunnen staan als deze kwestie zich hier in fundamentele moslimkringen zou afspelen. De huiveringwekkende voorbeelden daarvan zijn alom bekend.
Fries / records manager
Mevrouw Joosse heeft kennelijk een rechtstreeks lijntje met God gezien haar laatste opmerking. Alle 20, 30? protestantse stromingen hebben één hoofd kenmerk, ze hanteren de zelfde Bijbel en dat is meteen ook het grootste dispuut. De Almachtige Vader neemt ons flink beet. Hij heeft de mens gemaakt naar zijn evenbeeld. Toen ging bij mij een lichtje branden. Ook de SGP zal zich aan de aardse wet moeten houden wil het niet strafbaar worden. Ik hoop dat mevrouw Janse veel navolging krijgt.
Pipadekloon / Voorlichter
Mevrouw Walstra toch,een artikel over de SGP op zondag.!
G. Karssenberg
Als de leden deze dame steunen is daarmee de facto het vrouwenstandpunt veranderd van de SGP. En dus kan ze meedoen. Rare redering van de jurist.
True
SGP leden mogen een vrouw afwijzen, hoe druk d66/groenlinks trollen ook stampvoeten.
T. Joosse / Lid SGP kiesvereniging zaanstreek
Dit is en absolute misvatting van Het Woord des HERE: een vrouw die "haar verantwoording" wil nemen omdat mannen dit niet doen?

Ook al zouden mannen de roepstem van de Vader in deze niet verstaan en/of zich niet kandidaat zouden willen stellen en dus hun "Verantwoording" niet nemen hoeft een vrouw daar zeker niet op te reageren!

Als echte SGP- aanhangster en vrouwelijk lid ageer je op deze manier juist tegen de partij en haar Bijbelse opvattingen en versta je dus het Woord Gods niet in deze!

Mijn oproep aan alle 6 de mannen aan wie de verantwoordelijkheid ligt: laat je kandidaat stellen om zo deze verkeerde houding t.o.v Het Woord Gods en de standpunten van de SGP teniet te doen!

Ook een oproep aan mevrouw lilian Janse: u leest hetzelfde Woord al ik (ons), laat uw kandidaatstelling dan varen en laat de mannen (zoals de HERE het bedoeld heeft en nog steeds bedoeld) hun verantwoordelijkheid nemen en als deze dat niet doen hoeft u daar zeker NIET op te reageren!

Dit alles gezegd in de Liefde van Onze Vader!



Hartelijke groet en veel Zegen,



T. Joosse,

Heemskerk
Jasper
Het is helaas nog steeds wachten op de dag dat dit soort infantiele onzin niet meer als serieus nieuws wordt beschouwd.
MJP / mantelzorg funktionaris
Petje af voor af voor Lilian Janse. Zij durft voor haar mening uit te komen in het belang van haar naasten en medemensen. Helaas jammer dat T Joosse Gods zegen op een andere manier ervaart.

hans wieser / senior project/programmamanager
Is het niet Godsgeklaagd dat er nog steeds mensen zijn die de vrouw als 2e rang mens beschouwenen dat ook aan hun kinderen durven te verkondigen. Dit zijn de zwarte kraaien uit Knielen op een bed violen, waarvan ik gruwelde toen ik het boek las. Als de SGP zich niet aan de wet hout, moet daar streng tegen worden opgetreden. Verbieden die sekte!!!!!!!
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
laat ze het mooi uitzoeken onder elkaar!
Rex Rotary / Coördinator
Ik ben geen D66- of Groenlinkstrol maar begrijp niet dat er in het jaar onzes Heren 2013 nog mensen zijn die de SGP aanhangen. Er is kennelijk nog genoeg animo om een politieke partij overeind te houden. Helaas is het binnen die partij zo geregeld dat vrouwen er alleen maar zijn om kinderen te baren en verder achter het aanrecht te vegeteren. Ze moeten vooral geen eigen mening hebben en juridisch zal het dan ook niet mogelijk zijn dat zij lijststrekker wordt, zo zal het ongetwijfeld in de statuten van die club geregeld zijn.
F.W. den Boef / consultant
Ik wrijf mijn ogen uit als ik onderstaande reacties lees. Wat een ongelooflijk ongenuanceerde meningen en wat een felheid en emotie - om niet te zeggen afkeer en haat - spreekt er uit. En dat alleen omdat sgp-ers zich verzetten tegen het in wetgeving en beleid doorgeschoten gelijkheidsdenken. Er zijn teveel mensen in dit land die luidruchtig hun mening ventileren - en niet schromen daarbij heel grote woorden te gebruiken - maar die te lui zijn om zich eerst fatsoenlijk te verdiepen in hoe de vork werkelijk in de steel zit.
hans wieser / senior project/programmamanager
Peër: het is te gek voor woorden dat wij ons moeten verdiepen hoe kromme situaties zijn ontstaan. Die moeten gewoon worden recht gezet! De mond vol over andere geloven en vooral anderen hun mening opdringen als miniscuul partijtje. Wordt tijd voor een kiesdrempel in Nederland, dan komen groeperingen als SGP en pvdD e.a. niet meer in het parlement. Dat scheelt niet alleen veel geld, maar dan beslist weer de meerderheid ipv 1 SGPlid in de 1e kamer over wetsvoorstellen!!!
SL
Het standpunt van de SGP meneer is tenenkrommend maar onze 'Rex Rotary' kan er ook wat van. Deze meneer reageert volkomen off topic met: "Ik ben geen D66- of Groenlinkstrol".



"Rex-Rotary is sinds 1925 actief in de non-profitsector, in het bijzonder het onderwijs. Door deze enorme ervaring is een eigen visie ontwikkeld, die uniek is in de branche."



Die unieke visie kan ik wel onderschrijven wanneer je als adviesbureau, werkzaam voor de overheid, ongenuanceerd partijen als D66 en GL voor trollenpartijen uitmaakt.
Advertentie