Advertentie

Langere zittingsduur fusiegemeenten

De zittingsduur van gemeenteraden van zestien gemeenten die op 1 januari 2015 fuseren, wordt verlengd. Niet in maart, maar in november 2014 worden daar raadsverkiezingen gehouden.

18 oktober 2013

In zestien gemeenten die op 1 januari 2015 fuseren, worden de gemeenteraadsverkiezingen uitgesteld. Niet in maart, maar in november 2014 gaan daar de stemlokalen open. De zittingsduur van de gemeenteraden in deze herindelingsgemeenten wordt verlengd.

Spoedwet

Een ‘spoedwet’ van minister Plasterk die dit regelt, is donderdagavond door de Tweede Kamer aangenomen. Het gaat om de gemeenten Bergambacht, Ouderkerk, Nederlek, Schoonhoven en Vlist, Den Bosch, Oss en Maasdonk, Millingen aan den Rijn, Ubbergen en Groesbeek, Bernisse en Spijkenisse en Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer.

Onwenselijk

Deze gemeenten willen per 2015 fuseren. Kort na de reguliere gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 zouden daar opnieuw raadsverkiezingen zijn. Alle Kamerfracties vinden dat onwenselijk en steunden het voorstel van Plasterk om dit te voorkomen, door in de desbetreffende gemeenten de zittingsduur van de raad met acht maanden te verlengen.

Structurele regeling

Wel vindt de Kamer dat er een structurele regeling moet komen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wilde dat meteen regelen. De Raad van State adviseerde al in 2009 om uitstel van gemeenteraadsverkiezingen in de Wet algemene regels herindeling (Wet Arhi) op te nemen. Tot op heden heeft het kabinet dat niet opgepakt. Deze ergernis bracht Bisschop tot een amendement om de uitstelwet van de minister te vervangen door een structurele regeling.

Ongenoegen

Hoewel de Kamer, waaronder Pieter Litjens (VVD) en Gerard Schouw (D66) het ongenoegen van Bisschop over het uitblijven van een structurele regeling deelden, vreesden zij met de minister dat een algemene wetswijziging niet op tijd door de Eerste Kamer komt. De spoedwet die het uitstel regelt, moet voor 12 december in werking treden. Dit in verband met de wettelijk verplichte voorbereidingen van de reguliere gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Op 12 december sluit de registratie van politieke partijen.

Meireces

De minister heeft toegezegd voor het meireces van 2014 met een structurele regeling te komen. Die kan voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 van kracht worden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hylke ten Cate / geïnteresseerd burger
Door de verschuiving van de Raad- en Staten- en Kamerverkiezingen verkiezingen naar de derde woensdag in maart is ook de registratiedatum verschoven naar een maandag tussen 19 en 25 december.

Door de verschuiving zullen de verkiezingen niet meer op Aswoensdag of Biddag voor het gewas zijn.

De registratie voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 is op 23 december 2013. Dan zal de wet door de Eerste Kamer moeten zijn. Die kunnen dat nog wel meenemen op 16 of 17 december.
Advertentie