Advertentie

Landerd verliest kort geding van lokale krant

De gemeente had het contract met de krant opgezegd vanwege een kritisch artikel over een ambtenaar. Maar de rechter gaf de krant gelijk.

12 maart 2013

De gemeente Landerd (Noord-Brabant) moet de gemeentelijke bekendmakingen voorlopig blijven publiceren in het lokale weekblad Arena. De rechter heeft dat dinsdag bepaald in een kort geding dat de krant had aangespannen.

Kritisch artikel

De gemeente had het contract met de krant opgezegd vanwege een kritisch artikel over een ambtenaar. Arena schreef dat de ambtenaar meineed heeft gepleegd door te liegen tijdens verhoor onder ede. Dat zou zijn gebeurd tijdens een verhoor door een enquêtecommissie uit de gemeenteraad, over de omstreden vergunning voor een geitenstal ten tijde van de Q-koorts.


Vrije meningsuiting
De rechter noemt de beschuldiging van meineed 'niet passend'. Maar omdat beide partijen in hun afspraken het belang van vrije meningsuiting hebben onderkend, is die niet van dien aard dat de gemeente het recht had om de jarenlange samenwerking per direct te beëindigen. Een vordering tot rectificatie had meer voor de hand gelegen, aldus de uitspraak.
 

Persvrijheid zegeviert
Hoofdredacteur Sergio Boutkan van Arena is blij met de uitspraak: ,,Vooral omdat de rechter heeft geoordeeld dat kritische journalistiek niet door een overheidsinstantie aan banden mag worden gelegd. De persvrijheid heeft gezegevierd.''

Bekendmakingen verschijnen dubbel 

De gemeente laat weten dat er inmiddels al een ander contract was gesloten en dat de bekendmakingen de komende tijd daarom dubbel verschijnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
De uitgever / journalist is trots en terecht. Maar hij komt van een koude kermis thuis omdat de gemeente het contract toch gaat opzeggen. Ik vraag me overigens af of een gemeente zich druk moet maken over allerlei zwamverhalen in kranten, krantjes, reclameverhikels en andere pulpblaadjes. Neem alleen de rechter serieus (hoe moeilijk dat soms ook is).
Advertentie