of 59232 LinkedIn

Landelijke SP verbiedt SP Alkmaar deelname verkiezingen

De landelijke SP heeft de SP Alkmaar verboden mee te doen de gemeenteraadsverkiezingen in november in verband met de fusie. Het ontbreekt de partij aan een afdelingsbestuur en is het organisatorisch zwak.
5 reacties

Het landelijk bestuur van de SP heeft de Alkmaarse afdeling verboden in november deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dit zei landelijk penningmeester Rosita van Gijlswijk vrijdag. Volgens de partijtop is de afdeling organisatorisch te zwak en ontbreekt het aan samenwerking.

Fusie

In de gemeenten Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp zijn in november verkiezingen met het oog op de fusie tussen deze gemeenten per 1 januari. In de Alkmaarse gemeenteraad heeft de SP momenteel drie zetels. Ook levert de partij een wethouder.

Geen afdelingsbestuur

Volgens Van Gijlswijk is het ontbreken van een afdelingsbestuur een van de belangrijkste redenen geweest om de Alkmaarse SP te verbieden om aan de verkiezingen mee te doen. Volgens haar komt er na de zomer overleg met de leden over de verdere toekomst van de afdeling.

Nieuwe partij

De huidige drie raadsleden en de wethouder van de SP in Alkmaar hebben aangekondigd per direct verder te gaan als Progressief Alkmaar. Onder die naam willen zij ook meedoen aan de komende raadsverkiezingen. Van Gijlswijk: ,,Ze zijn er met drie SP-zetels vandoor. Het zou netjes zijn als ze die teruggaven."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Matt Delahaij (secretaris Progressief Alkmaar) op
Wat er heeft plaatsgevonden is dat een aantal jaren de acties in de buurten en solidariteitsbetuigingen bij acties in bedrijven door de fractie werden georganiseerd. Het afdelingsbestuur was bezig met het doorgronden van de financiële situatie, zonder doortastend te zijn. Daarnaast had het bestuur kritiek op de fractie dat zij de buurten in ging, met mensen sprak en diverse acties heeft georganiseerd . (aanpak mensenhandel rond de Achterdam; parkeeroverlast rond het AZ stadion; actie voor sociale woningbouw in Overdie; renovatieacties in Oud en Nieuw overdoe waar het ging om de vergoedingen voor bewoners, enzo voort).. De fractie had in 2011 binnen het college bedongen dat waar mogelijk alle aanvullende voorzieningen op 120% van bijstandsniveau werden gebracht. Io moment dat besluit bekend werd dat SP niet mocht meedoen aan de verkiezingen werd de SP vleugellam verklaard en werd aangekondigd dat 120% regeling zou worden teruggedraaid. Dit zou voor 340 huishoudens een armoedeval met acute schuldenproblematiek betekenen en voor 2000 huishoudens betekenen dat ze zich niet meer aanvullend konden verzekeren. Op dat moment hebben we als fractie besloten dat we door moesten gaan. De SP heeft gekozen voor de trots van de partij en direct geintevenieerd in de lokale verkiezingen. De trucs zijn van zulk laag allooi dat ze doen denken aan de CPN onder Paul de Groot. Aanstaande 19 december zal de 120% grens middels een amendement van Progressief Alkmaar, CDA, PvdA, GroenLinks, Leefbaar Alkmaar en wellicht Onfahankelijke Partij Alkmaar alsnog voor de komende jaren worden veiliggesteld. Inmiddels heeft Progressief Alkmaar zich geprofileerd als antidiscriminatie-partij en sluiten met name linkse mensen uit mediterrane hoek zich aan die zich niet wilden vereenzelvigen met de SP ivm Gastarbeid en Kapitaal.
Door R.J.vd Berg (gepensioneerd) op
Een terechte beslissing om deze groep van de gemeenteraadsverkiezingen buiten te sluiten. Deze vier mensen hebben alleen maar aan carriere bilding gedaan en zijn niet in de voetsporen van J.v.Schaik verder gegaan.
Discutabel werd het gedrag toen een van de vier leden bouwmaterialen liet stelen door de familieleden op een zaterdag. Dit was voor mij de aanleiding niet meer op de SP te stemmen.
Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ik snap de situatie in Alkmaar nu. Het is dus een stad van rode ego's. Kleine zelfstandigen die het graag alleen voor het zeggen hebben, okay. Waar zijn de rode kaasdragers gebleven ?
Door Impeccable op
Het is toch ongelofelijk. De SP Alkmaar had 3 zetels en 1 wethouder. Het gaat om Mirjam Hamberg, Marianne Dekker, Matt Delahay en Renver Boots. Allen scheiden zich af in een soort parallel-partij. Wel de socialistische beginselen maar zonder top-down aansturing vanuit het hoofdbestuur.

Hun verklaring is dat de focus te veel lag op het politieke werk. Het aloude actiewerk waarmee de Socialistische Partij groot mee is geworden en binnen de partij prioriteit nummer één is, kreeg nauwelijks aandacht.

Andersom is er ook kritiek vanuit de SP visitatiecommissie: de groep had bezwaren tegen de 'communistisch-autoritaire' ofwel dirigistische bestuurscultuur in de afdeling. Waarvoor vooral Hamberg, Dekker en Delahay verantwoordelijk worden gehouden. Een opmerkelijk verwijt, meestal wordt dat het landelijk bestuur van de SP verweten.

Bron: Noord-Hollands Dagblad.
Door PS op
altijd een rommeltje in de SP, het blijven communisten zonder roerganger.