Advertentie

'Kunstgras met rubberkorrels is veilig'

Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels is veilig. De risico's zijn zo klein dat er verantwoord kan worden gevoetbald. Dat zegt GGD GHOR, de koepelorganisatie van ggd's in een reactie op een uitzending van Zembla, eerder deze week.

18 februari 2017

Sporten op kunstgrasvelden met rubberkorrels is veilig. De risico's zijn zo klein dat er verantwoord kan worden gevoetbald. Dat zegt GGD GHOR, de koepelorganisatie van ggd's in een reactie op een uitzending van Zembla, eerder deze week.

Zebravisjes
In de uitzending werd gemeld dat de stoffen in de rubberkorrels misschien toch gezondheidseffecten hebben. Onderzoekers zeiden dat na tests met zebravisjes en zebravisembryo's in water waarin de korrels hadden gelegen. Daaruit bleek dat de embryo's doodgingen en de visjes gedragsverandering vertoonden. Dat onderzoek is nog lang niet ver genoeg gevorderd om uitspraken over onveiligheid te rechtvaardigen, aldus GGD GHOR. De dienst vindt het jammer dat er nu door een academische discussie mogelijk toch weer maatschappelijke onrust ontstaat, terwijl dat niet nodig is. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem / Bezorgde burger
Doet me denken aan de Iraakse generaal op televisie "There are no tanks here in Bagdad".......terwijl je op de achtergrond de Amerikaanse tanks zag oprukken.



Natuurlijk zijn de rubberkorrels gevaarlijk. Ook op kunstgras weken ze in de regen en loogt er veel meer uit dan alleen maar er op lopen en schuiven. Ook het kunstgras zelf (ook rubber of kunststof) zal niet ongevaarlijk zijn bij intensief contact.
Eline
Grappig, in de Zembla uitzending wordt alleen maar gezegd door de onderzoekers dat de uitkomsten van het onderzoek met embryo's zodanig zorgelijk is dat je op dit moment niet kan stellen dat rubberkorrels veilig zijn. Het enige dat wordt aangegeven is, dat er meer onderzoek nodig is. De GGD GHOR en het RIVM draaien het nu om: "het onderzoek is nog niet vergevorderd om uitspraken over ONveiligheid te rechtvaardigen." Dan denk ik: doe dan meer onderzoek RIVM en GGD GHOR, zodat je mensen wel de zekerheid geeft. Of zouden ze dat niet durven..... Doofpot.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Een knoeiende, manipulerende hoogleraar, dat was mijn reactie op het zien van de uitzending. Deze man heeft alleen maar mogelijke aanwijzingen in handen, hij heeft geen enkel definitief en publiceerbaar resultaat in handen.

Ik heb ook rubberkorrels in een glas water gegooid en een week gewacht. Er gebeurde helemaal niets. Hoe kreeg deze hoogleraar zijn water zo zwart?



Wetenschap is pas relevant als een ander laboratorium, met dezelfde opstelling, dezelfde uitkomsten kan produceren. Daar is hier geen sprake van.



Ik verzoek de universiteit om een integriteitsonderzoek te starten. Gaat het deze man soms om meer en langer geld voor zijn laboratorium?
B. Janssen / Ambtenaar
Fijnstof is gevaarlijk. Met 6 miljoen auto's in nederland wordt er naast de uitstoot ook heel wat bandenstof en remschoenstof de lucht ingeslangerd. Zeker niet gezond! Ook bakken in de keuken geeft heel veel fijnstof, nog meer dan er in de vervuilde lucht langs de snelweg hangt. Onze gezondheid wordt inderdaad ernstig bedreigd.

Wie gaat nu beweren dat 2 tot 4 uuur sporten op kunstgras dan nog zoveel gevaarlijker is? Het contact wat er daadwerkelijk is met het kunstgras is zeer beperkt. De meeste stoffen, als ze al vrijkomen, zakken door de regen de bodem in. Als we het kunstgras gaan opruimen dan ontstaat wellicht een probleem, maar daar gaan de onderzoeken niet over. Tot die tijd rijden we lekker door met 6 miljoen auto's en produceren we onvoorstelbare hoeveelheden fijnstof die het milieu belasten en onze gezondheid serieus bedreigen.
H. Wiersma / gepens.
Hoogste tijd dat de makers van het programma Zembla voor hun onvoldoende wetenschappelijk onderbouwde programma over kunstgras verantwoordelijk worden gesteld voor de aangebrachte schade en desnoods gerechtelijk worden vervolgd.
Advertentie