of 59232 LinkedIn

Kritiek RvS op echtscheiding bij een ambtenaar

Staatssecretaris Fred Teeven wil het mogelijk maken om op het stadhuis niet alleen te kunnen trouwen, maar ook te kunnen scheiden. De Raad van State heeft kritiek.
4 reacties

De Raad van State (RvS) heeft kritiek op het wetsvoorstel van het kabinet dat scheiden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand mogelijk maakt. De raad twijfelt of het de burger veel tijd- en kostenbesparing oplevert.

Zonder rechter en advocaat 

Op dit moment moeten aan een echtscheidingsprocedure nog altijd een rechter en een advocaat te pas komen. Volgens het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) kunnen echtparen in de nabije toekomst hun echtscheiding zelf regelen via de ambtenaar van de burgerlijke stand, mits ze het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben.

Kosten

De raad zet in een dinsdag gepubliceerd advies vraagtekens bij de stelling dat de nieuwe wijze van scheiden tijd en kosten bespaart. Er is slechts een verschil in behandeltijd tussen de procedure voor de rechter en de ambtenaar van een tot vier weken, aldus de RvS. Ook zijn er kosten die in veel gevallen zowel bij de rechter als ambtenaar gemaakt worden zoals het juridisch advies over de gevolgen van de echtscheiding en de boedelverdeling.

Gevolgen 

Ook het feit dat de ambtenaar niet nagaat of de echtgenoten de gevolgen van de scheiding goed hebben geregeld, stuit op bezwaren. De raad pleit voor waarborgen waaruit blijkt dat de betrokkenen zaken als bijvoorbeeld de alimentatie en de woning hebben geregeld. Het uitspreken van een scheiding past volgens de raad ook niet bij de taak die de ambtenaar van de burgerlijke stand in het burgerlijke recht heeft. In ons land scheiden jaarlijks zo'n 34.000 echtparen. Het kabinet verwacht dat zeker 7000 mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rommel op
Rechters en juristen in het algemeen houden er vask fossiele opvatingen op na. Lees de reactie van mr. Dalmijn, en het is duidelijk wat voor conservatieve opvattingen die doelgroep er op na houdt.
Door Léon Evers (Ambtenaar van de burgerlijke stand) op
Sedert de invoering van het geregistreerd partnerschap (1998) is het mogelijk dit buiten de rechter om te ontbinden, met wederzijds goedvinden. Geen probleem, wat is het verschil met het huwelijk dan? Ongegronde koudwatervrees. Gewoon doen.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Onbegrijpelijk: zonder enig palaver is het mogelijk om volstrekt kritiekloos een huwelijk aan te gaan, maar probeer er af te komen en ineens moet er een blik rechtsgeleerden worden opengetrokken om de zaak te begeleiden.

Gewoon scheiden bij de ambtenaar. Altijd. Als er daarna stront aan de knikker komt, dan kan de rechter altijd nog worden ingeschakeld. Dan is er gewoon een civiel conflict, meer niet.

Dit is allemaal nodeloos ingewikkeld doen.
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Zeer terechte opmerking van RvS! Te vaak wordt een der partijen geïntimideerd , slecht voorgelicht of gedupeerd bij deze eigenlijk civiel rechtelijke handeling.

Was de RvS maar zo wakker geweest bij de slechte wnt wetgeving . Het bestaansrecht van de Senaat staat niet alleen ter discussie maar door dit soort geklungel ook op het spel.