Advertentie

Kritiek op ‘erebaantjes’ nieuwe natuurvoorzitters

Drie van de vier nieuw aangestelde voorzitters van de Nationale Parken en het Nationaal Landschap in Zuid-Limburg hebben een verleden waarbij hun integriteit niet onbesproken is gebleven. De Limburgse SP verbaast zich over dat gegeven en heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

26 juli 2016

Drie van de vier nieuw aangestelde voorzitters van de Nationale Parken en het Nationaal Landschap in Zuid-Limburg hebben een verleden waarbij hun integriteit niet onbesproken is gebleven. De Limburgse SP verbaast zich over dat gegeven en heeft vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Integriteitskwesties uit het verleden
De partij heeft het over ‘erebaantjes krijgen in de Vriendenrepubliek Limburg’. De benoemde voorzitters

Herman Vrehen (Groote Peel), Ricardo Offermanns (De Meinweg) en Toine Gresel (Nationaal Landschap Zuid-Limburg) hebben in het verleden te maken gehad met integriteitskwesties of de schijn van belangenverstrengeling en moesten opstappen, of ze hielden de eer aan zichzelf. Alleen Bert Kersten, oud-gedeputeerde en MVV-voorzitter, heeft geen dergelijk verleden. De vier bestuurders beginnen per 1 september aan hun voorzitterschap.


Vragen vanuit de burgers

'Wij kregen veel vragen van Limburgers over deze benoemingen, vooral omtrent de integriteit van betreffende personen maar ook, los daar van, of dit de juiste kandidaten zijn om als voorzitter van natuurparken te functioneren’, zo schrijft Statenlid Peter Visser aan het college van Gedeputeerde Staten (GS). 'Al met al bedenkingen waarvan de SP fractie van mening is dat er mogelijk een kern van waarheid in schuilt.'


Verstand van natuur 

Visser vraagt zich af of de nieuwe voorzitters wel zoveel met natuur hebben. 'Hebben die mensen eigenlijk wel verstand van natuur, of is het een vriendendienst dat ze benoemd zijn op zulke voor de natuur belangrijke functies', wil Visser weten. 'Zijn het erebaantjes? Wat moeten ze eigenlijk doen als voorzitter? En sinds wanneer bestaat deze functie? Is zo’n functie eigenlijk wel nodig? Is er een open sollicitatieprocedure voor zo’n functie geweest? Zo ja, waar stond de advertentie, wist iedereen dat hij of zij daarop kon reageren.’


Meer transparantie
Visser wil dat het college aantoont waarom de aangestelde voorzitters inhoudelijke kennis op het gebied van natuur combineren met de natuurspecifieke bestuurskwaliteiten. Hij roept daarnaast op tot meer transparantie bij benoemingen. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Even afwachten wanneer de eerste landgoederen gaan verrijzen aan de randen van deze natuurgebieden. De namen van deze bestuurders veronderstellen een nauwere band met projectontwikkeling dan met de natuur..,.
Rik / journalist
Ach, Limburg... ;-(
alexander / ambtenaar
een goed glas wijn in de vriendensoos en ......
Wottsjer
Er zit inmiddels al weer en hele meute nieuw geld te wachten op leuke bouwplekken in het buitengebied, bij voorkeur in het nationale landschap, je wil een beetje rust tenslotte. De goede relaties helpen daarbij en dat verkoop je dan als nieuw verdienmodel. Zo ging het in de Middeleeuwen ook in deze Generaliteitslanden. Gelukkig zijn er nog plekken en provincies waar men aan tradities hecht.
Advertentie