of 59250 LinkedIn

Korpschef Gerard Bouwman van Nationale Politie stapt op

Bouman lag al enige tijd onder vuur. ‘Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening’, schrijft de 63-jarige Bouman, die 1 februari afscheid neemt.
2 reacties

Gerard Bouman vertrekt als korpschef van de Nationale Politie. Dat heeft hij donderdag gemeld op zijn weblog. Bouman lag al enige tijd onder vuur. ‘Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening’, schrijft de 63-jarige Bouman, die 1 februari afscheid neemt.

Afbouwfase
Bouman was tot 2011 hoofd van de AIVD, toen toenmalig minister Ivo Opstelten hem vroeg als korpschef. ‘Ik concludeer dat de tijd is aangebroken om het stokje over te dragen. In tijden van veeleisende veranderingen ben ik op mijn sterkst. Zo zit ik in elkaar’, zo legt Bouman uit. ‘Ik bouw graag huizen, maar heb een hekel aan het aflakken van het kozijn en de plinten. Wij naderen de fase waarin wij stap voor stap zaken verder moeten afronden en in balans brengen. Daar leent mijn karakter zich nu eenmaal minder voor.’

Problemen bij reorganisatie
Eind augustus kondigde Bouman maatregelen aan die hij nam vanwege de problemen bij de lopende reorganisatie van de politie. Daar kwam veel kritiek op. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei een maand geleden dat Bouman gewoon kon aanblijven. ‘Bouman heeft de reorganisatie zeer gemotiveerd begeleid de afgelopen jaren en is van plan dat te blijven doen’, sprak de minister toen.

Betere cao
Agenten voeren al maanden actie voor een betere cao. Politiemensen hadden kritiek op Bouman omdat die partij zou kiezen voor de politiek en niet voor de eigen mensen. In berichten op het interne computernetwerk van de politie klaagden ze over de afstand tussen de werkvloer en de korpsleiding. Die zou te groot zijn geworden.

‘Pittige periode’
Bouman vond het een pittige periode. ‘Het zijn de zwaarste vijf jaar uit mijn hele loopbaan. Het is werk, werk, werk en echt elke vakantie moest ik vroegtijdig afbreken’, zegt hij. ‘Ik moest een nieuwe politie ontwerpen, de hele bedrijfsvoering bundelen en 230 miljoen euro besparen. Dat vond ik tamelijk curieus: weten wat het kost als je nog niet weet wat je gaat maken. In die dagen startte de achtbaan die sindsdien niet meer stil heeft gestaan. Ik dacht te weten wat mij ongeveer te wachten stond vanwege mijn ervaring als korpschef Haaglanden. Het bleken twee totaal andere werelden te zijn.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Ik ben ook benieuwd naar zijn vertrekpremie en nog meer benieuwd naar de mega kosten van de achterblijvende puinzooi!
Door Krijn op
63 jaar, tijd voor de baas om met pensioen te gaan.
Reken maar dat hoofdagent Gerard er een riante regeling heeft uitgesleept.
Ondanks de enorme puinzooi die hij bij de politie achterlaat.