Advertentie

Korpschef Akerboom: 'Opnieuw kijken naar beveiliging evenementen'

Gemeenten en veiligheidsdiensten zullen na de aanslag met een vrachtwagen in Nice opnieuw kijken naar de beveiliging van evenementen in Nederland. Dat zal onder meer gebeuren bij de Nijmeegse Vierdaagse die volgende week wordt gehouden.

15 juli 2016

Gemeenten en veiligheidsdiensten zullen na de aanslag met een vrachtwagen in Nice opnieuw kijken naar de beveiliging van evenementen in Nederland. Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie heeft dat vrijdag gezegd.

Nijmeegse vierdaagse
Dat zal onder meer gebeuren bij de Nijmeegse Vierdaagse die volgende week wordt gehouden. ‘Alles is tegenwoordig een wapen’, zei Akerboom op NPO Radio 1 over het gebruik van een voertuig voor een aanslag. Onder leiding van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zullen alle betrokken diensten opnieuw kijken of de (meestal onzichtbare) beveiligingsmaatregelen afdoende zijn.

Niet afzeggen
‘Je ziet nu toch iets anders’, aldus Akerboom over het gebruik van de vrachtwagen. Hij laat weten dat het de bedoeling is dat evenementen ‘in principe’ niet worden afgezegd. ‘We willen dat het leven weer normaal wordt.’ De aanslag in Nice noemt Akerboom afschuwelijk. ‘Je denkt meteen aan de families die ontwricht zijn. Ik wens mijn Franse collega's veel sterkte en leef mee. Ook intern besteden we hier aandacht aan.’ Akerboom zegt dat hij er niet aan moet denken dat de vrachtwagen ook nog met explosieven was geladen.

Nauw overleg
Rond de Vierdaagse hebben gemeente, politie en de organisatie van het wandelevenement met de bijbehorende Vierdaagsefeesten de komende week nauw overleg over de veiligheidsmaatregelen, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tegen het ANP.

Dreigingsniveau
Hij wijst erop dat er al jaren veiligheidsmaatregelen zijn rondom het evenement wegens het substantiële dreigingsniveau. ‘Ik heb er met afschuw kennis van genomen. Voor menigeen zal Nice ongetwijfeld effect hebben op de wijze waarop de Vierdaagse wordt beleefd.’ Bruls zegt geen concrete aanwijzing te hebben dat er iets te gebeuren staat tijdens het grootste wandelevenement ter wereld. Er lopen vanaf dinsdag circa 50.000 mensen mee. De Vierdaagsefeesten, die zaterdag al beginnen, trokken vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
De beveiliging moet compleet anders. En elk weldenkend mens wéét dat in haar/zijn hart ook. Maar ja, 't zal Politiek niet Correct zijn- en een Taboe Onderwerp. Dus blijven we doorsukkelen.
Jeannette
Misschien moeten we toch eens naar de niet politiek correcte oplossing kijken om mensen die bekend zijn bij de politie vast te zetten. Helaas voor hen, maar ze worden waarschijnlijk niet voor niets in de gaten houden. Er wordt je 1 keer een keus voor gelegd. Vertrekken ri land van herkomst of vastzitten. Niet wachten tot het weer gruwelijk mis gaat. Want wat is nu belangrijker. Het leven van een onschuldige burger of dat van een terrorist in spe. Nee, misschien niet politiek correct, maar ik ben daar ook wel een beetje klaar mee moet ik zeggen. Want dat zijn die aanslagplegers ook niet.
veestapel
Nix kijken, ondergaan, dit zijn de zegeningen van jullie multicultureel fiasco.
Rendert R. de Rensch
Dick Schoof heeft bijna een jaar lang ontkend dat er IS-terroristen met de vluchtenlingenstroom meekwamen. En in zijn kielzog ook Klaas Dijkhoff. Die zak hooi is tegenwoordig staatssecretaris en luidt bejubelt door de linkse, politiek-correcte parlementaire pers. Hoewel zijn enige daad is dat hij zijn chauffeur opdracht gaf een vrouw omver te rijden met zijn dienstauto.



De incompetente Terrorristencoordinator Schoof gaf begin deze week toe dat terroristen van IS veelvuldig zijn meegereisd met de vluchtelingen. Toevallig, net nadat de Kamer met reces was gegaan. Komt dat even goed uit, hoeft de minister van BiZa voorlopig geen verantwoording af te leggen voor het jaar lang liegen en bedriegen van zijn topambtenaar.



Zie hier in een notedop de vunzigheid van Rutte 2.
doeterniettoe / -
Het is tekenend, zodra er hobbels op de weg zijn is er weer een groepje(!) mensen dat pleit voor keiharde maatregelen.

Liever verliezen we datgene waar we zelf zo graag prat op gaan in de illusie dat dat veiligheid oplevert. En daarmee niet alleen de terroristen laten winnen, maar percies hetzelfde doen: geen onderscheid maken, rücksichtlos bezig zijn, niets menselijks.



Vanzelfsprekend moet er goed worden opgetreden, maar niet door wetten aan de kant te schuiven of fout bezig te zijn.

Misschien dat een keer met het verstand stemmen ook zal helpen, in plaats van op een partij die 'veiligheid' krijst maar allesbehalve dat heeft gedaan.
Post
Als men in Nice had geweten wat er zou gaan gebeuren, had men het niet zo ver laten komen. In principe is geen enkel evenement te beveiligen, want zoals Akerboom ook zegt, alles kan je als wapen gebruiken.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Begin eerst eens met het volgende:

1. stel iedereen, die nog steeds zonder vergunning wapens in bezit hebben, in de gelegenheid om deze binnen een bepaalde termijn in te leveren.

2. maak strengere wetgeving voor enkel het zonder vergunning in opslag of het in bezit hebben van wapens (bijv. afhankelijk van de zwaarte van het wapen 0 - 10 jaar).

3. doe er nog een schepje bovenop bij het daadwerkelijk gebruik van wapens.

Als we daar eens mee beginnen wordt het waarschijnlijk al een stuk veiliger.
Advertentie