Advertentie

Klimaat voor wethouders harder

150 wethouders zijn in 2013 afgetreden. Bij 79 van hen ging het om verstoorde verhoudingen en andere politieke redenen.

09 januari 2014

150 wethouders haalden in 2013 het einde van het jaar niet in hun functie. 79 van hen kwamen om politieke redenen ten val. Belangrijkste oorzaken zijn verstoorde verhoudingen, integriteitskwesties, herindelingen, benoeming tot burgemeester of de keuze voor een andere baan buiten de politiek.

Geen uitschieter

Dit blijkt uit het wethoudersonderzoek van VNG Magazine. Het klimaat voor wethouders wordt steeds harder, zo blijkt uit het onderzoek. Getalsmatig laat het afgelopen jaar geen uitschieter naar boven of naar beneden zien ten opzichte van voorgaande jaren. Wel is het klimaat ten aanzien van wethouders harder geworden. Ze komen vaker buitenspel te staan door verstoorde verhoudingen.
 

Onnodig hoog
Ruim 20 procent van het totaal aantal wethouders in Nederland sneuvelt tijdens de collegeperiode. Nog eens 20 procent vertrekt om andere redenen. Te veel, meent de Wethoudersvereniging. Dat het wethouderschap politiek riskant is en de mogelijkheid van aftreden in zich draagt, dat hoort nu eenmaal bij de functie. Maar de huidige aantallen afgetreden wethouders zijn onnodig hoog, zo stelt de Wethoudersvereniging in VNG-Magazine. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Dat er uitzonderlijk veel wethouders aftreden, mag een constatering zijn.



Om daar de conclusie uit te trekken dat 'het klimaat voor wethouders verhardt' vind ik wel wat ver gaan.



Evengoed zou je, oud- en tijdelijk- burgemeester Mans parafraserend, kunnen constateren dat het niveau van de moderne wethouder te wensen overlaat. Ik memoreer een mevrouw van D66 die drie maanden in een dorp zat, vervolgens een stad interessanter vond, en ook daar na een maand of drie de pijp aan maarten gaf omdat het allemaal zo veel en zo zwaar was. Of een wethouderette uit Ede, die ook na een paar maanden uitgeput het klusje opgaf, wegens 'het viel toch wat tegen'.



Het plankgas toenemen van een contingent aan lokale sufferdjes in d gemeentelijke politiek draagt er ook aan bij dat deze 'carnavalsverenigingen van het politieke leven' wethouders moeten leveren. Dat is wat anders dan een stomdronken buutreedner aanstellen.



Naarmate het niveau van de raadsleden daalt, zal het niveau van de daaruit voorgedragen wethouders niet veel beter zijn.



Om Ede ook maar weer als voorbeeld te nemen: een ervaren rot-in-het-vak wethouder belast met bouwzaken werd door zijn partij van een opvolger voorzien in de vorm van een totaal onervaren schoolverlater, die nu miljoenenprojecten moet beschermen tegen de misstappen van projectontwikkelaars. Het meiske kan nog geen kinderboerderij runnen.



Dus of het nou allemaal echt aan dat klimaat lig.... Ik geloof dat niet zo.
Nieuwenhuis
@R.oeptoeter. Het artikel over 150 wethouders in 2013 (1 jaar) en 2x 20% over een collegeperiode (4 jaar). Het klopt dus wel degelijk.
R.oeptoeter / ambtenaar bd
Dit artikel suggereer dat 20 % van de wethouders om politiieke redenen sneuvelt. NL heeft 400 gemeenten met gemiddeld 3 wethouders (voorzichtig) = 1200 wethouders, dan zouden dus 240 hebben moeten aftreden
Het artikel rept van 150 vertrokken werhiuders waarvan 79 als gevolg van politieke redenen, maar dat is inclusief burgemeester benoeming en andere baan. Dus.. het werkelijke aantal ligt nog veel lager, mijn voorzichtige inschatting: 40 = 3 %.. Weer een fraai staaltje fact free reporting van BB!
Henk Bongers / burger
Houdt dit nu eens in het achterhoofd met de komende gemeenteraadverkiezingen in aantocht.



We hebben toch wel genoeg ervaring met graaicultuur en "zwendelpraktijken" van de overheid zou ik denken.
Advertentie