Advertentie

'Kleur bekennen over weigerambtenaren'

GroenLinks heeft tijdens de Gay Pride van afgelopen zaterdag het kabinet opgeroepen om kleur te bekennen over de zogenoemde weigerambtenaren.

07 augustus 2011

Motie
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent dreigde zaterdag haar aangehouden motie in stemming te brengen over ambtenaren van de burgerlijke stand die niet meer mogen weigeren een homohuwelijk te voltrekken, als het kabinet niet na de zomer met een wettelijke regeling daartoe komt.

Uit de kast

GroenLinks voer net als andere politieke partijen mee in de botenparade door de Amsterdamse grachten. Volgens Van Gent moet het kabinet nu eindelijk ,,uit de kast'' komen met het wetsvoorstel, omdat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) daarover al in 2008 adviseerde.

Het voorstel van GroenLinks zou een Kamermeerderheid kunnen halen als ook de VVD instemt. Van Gent zegt haar motie voor de zomer te hebben aangehouden, omdat de liberale regeringspartij aangaf eerst de reactie van het kabinet op de CGB te willen afwachten. De ministers Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) hebben toegezegd voor eind oktober met een reactie te komen.

Jubileum

De GroenLinkspolitica wees erop dat het inmiddels het 10-jarig jubileum is van het homohuwelijk. Zij vindt het niet kunnen dat er ,,nog steeds ambtenaren zijn die de wet niet uitvoeren''. In haar ogen accepteren steeds meer gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en deze week Groningen, dit niet langer. ,,Maar er zijn ook gemeenten die dat nog wel doen.''

Tolerantie

Van Bijsterveldt voer ook mee met Gay Pride om het belang van homo-acceptatie en -emancipatie te onderstrepen, aldus haar woordvoerster. Zij stelt dat de minister altijd heeft aangegeven te hechten aan ,,de Nederlandse traditie van tolerantie'' en dat deze beide kanten uitwerkt. ,,Het gaat erom dat homo's in elke gemeente kunnen trouwen, maar dat er ook ruimte is voor andersdenkenden.'' Daarom wordt nu aan gemeenten de ruimte gegeven hun eigen personeelsbeleid te voeren.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F.W. den Boef / consultant
Kleur bekennen? Ik erger me groen en geel aan dit gedram. De uitvoering van de wet komt nergens in de knel. Je denkt toch zeker niet dat je op zo'n manier de acceptatie van homo's bevordert?
Pieterse
Alleen al de term 'weigerambtenaren'. De term getuigt van weinig respect voor de gewetensvolle afweging, misschien wel worsteling, die aan de opstelling (overigens niet de mijne!) van betrokkenen ten grondslag ligt . Tolerantie is een groot goed. Het ontslaan of op een andere functie plaatsen van de weinige (!) ambtenaren die het voltrekken van een huwelijk tussen homoseksuelen niet met hun geloof kunnen verenigen, past bij een totalitaire staat, en hoort niet bij een democratische rechtstaat waarin de uitoefening van ALLE grondrechten op waarde wordt geschat. Het recht van homo's om te trouwen komt immers - dat spreekt niemand tegen - niet in het geding. Over symboolpolitiek gesproken...
Leo / beleidsmedewerker
Wat is dat toch voor gezeur. Prima maatregel dat gemeenten moeten zorgen dat homo´s kunnen trouwen. Dan heb je ook geen last meer van die weigerambtenaren. Hoeveel zullen er dat overigens zijn? Ik denk een kleine minderheid. Het begint nu wel erg te lijken op biblebelt bullying door de politiek zeer correcten.
Ieniemienie
Biblebelt bullying denkt de lading exact. Scherp van Leon. Hou eens op met dat gezeur zeg.
gerrie
Het wordt eens tijd voor een Hetero Pride. Die trekt veel meer bezoekers. Altijd dat overdreven gedoe
Advertentie