Advertentie

Kiezers hebben buik vol van bezuinigingen

Kiezers zijn bezuinigingen beu. Zeker op de zorg en voorzieningen voor ouderen en jongeren. Dat blijkt uit verkiezingsonderzoek I&O Research.

02 maart 2014

Nieuwe gemeentebesturen krijgen het na 19 maart moeilijk, want kiezers zijn bezuinigingen beu. Zeker op de zorg en voorzieningen voor ouderen en jongeren.

Geen ontkomen aan

Het nieuwe gemeentebestuur heeft straks behoorlijk wat overtuigingskracht nodig om tekst en uitleg te geven over nut en noodzaak van een nieuwe bezuinigingsronde, want gemeenten ontkomen er simpelweg niet aan. Niet in de laatste plaats omdat gemeenten vanaf 2015 flink wat extra (zorg)taken van rijk en provincie op hun bordje krijgen, maar daarvoor wel veel minder budget krijgen dan er nu aan wordt besteed.


Snijden in kunst en cultuur

Bezuinigingen op zorgvoorzieningen, onderhoud van wegen, gemeentelijke voorzieningen en dienstverlening liggen veel kiezers zwaar op de maag. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research over de gemeenteraadsverkiezingen onder 10.500 kiezers. Maar liefst 85 procent geeft aan dat absoluut niet mag worden bezuinigd op zorg en voorzieningen voor jongeren en ouderen. Ook fel gekant (82 procent) zijn kiezers tegen bezuinigingen op het onderhoud van wegen en fietspaden. Handen af van zwembaden, bibliotheken en wijkcentra, stelt 77 procent van de kiezers. Als de broekriem dan toch moet worden aangehaald, dan is snijden op de gemeentelijke budgetten voor kunst en cultuur en op subsidies voor gemeentelijke instellingen en verenigingen acceptabel.


Verkiezingsthema’s

Het financieel huishoudboekje van de gemeente is voor bijna zes op de tien kiezers een van de belangrijkste verkiezingsthema’s. Met stip op nummer één staat veiligheid, criminaliteit en openbare orde. Grote verschillen zijn er wel tussen kiezers die ‘landelijk’ of juist ‘lokaal’ stemmen. Voor die laatste groep zijn thema’s als inspraak en burgerparticipatie belangrijker dan kiezers die op landelijke partijen stemmen.

Lees meer over het verkiezingsonderzoek in Binnenlands Bestuur nr. 4 van 28 februari.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Voor ieder die zich met deze materie bezighoudt: lees de column 'Rotklusje in de Gemeente' van Rosanne Hertzberger in de NRC van zaterdag 1 maart.
Recht voor z'n raap ! / nvt.
Gemeenten delven het onderspit !

In veel gemeenten is het op dit moment een gigantische puinhoop. Deze puinhopen zijn veroorzaakt door onze eigen bewindslieden! Bestuurders die de bevolking links laten liggen, arrogantie en vriendjespolitiek , corruptie en zelfs criminaliteit ! De bevolking heeft de buik vol van deze walgelijke praktijken. Miljoenen aan gemeenschap gelden worden willens en wetens verkwanselt alsof het niet op kon ! De bevolking leeft onder het juk van het grote gevaar. Een overheid die haar eigen boefjes beschermd ! Foute bestuurders konden jarenlang hun gang gaan. Hoe lang houd de bevolking deze terreur nog uit, wanneer bast de bom! Steeds meer mensen zijn ontevreden en bijten van zich af. de politiek is in ontbindende fase. Er omheen draaien heeft geen zin,vooral nu langzamerhand duidelijk word wie hier voor de verantwoordelijke zijn ! Daar we al jaren voor gewaarschuwd hebben. Corruptie fraude misbruik praktijken vriendjes politiek het voert de boventoon, het heeft de overhand,( overheid !! We leven in een rijk land, waar de miljarden worden verkwanseld, daar de bevolking de dupe word van een asociaal politiek beleid, bestuurders die zich verschuilen achter de gigantische blunders, deuren en ramen sluiten, de bevolking een rad voor ogen draaien Langzamerhand is het feesten voorbij en komen er op alle hoeken foute bestuurders in de schijnwerpers! Zolang de gevestigde orde , onze politieke leiders haar eigen wil uitvoert, zal de bevolking in opstand komen. De overheid kweekt de oorlog ! De bevolking voelt zich minacht ,onderdrukt en gebruikt . De grootste rampen komen nog ! Massa ontslagen executie verkopen zullen dramatisch toenemen. Steeds meer burgers komen in de problemen door oplopende kosten, lasten die door de bevolking niet meer te dragen zijn ! Deze lasten worden veroorzaakt door arrogant en corrupt belijd dat beschermd word. Een overheid hoort z'n volk te beschermen, maar niet op dubieuze wijze uit te roeien ! Weg met foute bestuurders, corruptie en fraude. Bescherm de slachtoffers, en zij die het verdienen achter de tralies ! Uw stem is goed waard ! Reken af met dit wanbeleid ! Vriendelijke groet, klokkenluider misbruik corruptie praktijken, gehandicapten Alescon Hoogeveen Assen provincie Drenthe. Henri Okken.
Sjoerd Visser
Zolang de regeringen (én gemeenten) niet komen met een fatsoenlijk eerlijk mensvriendelijk beleid...raken we tot onze grote spijt steeds meer van het mens-zijn en het nog overgebleven vertrouwen kwijt.
Marcel
We glijden steeds meer af naar het amerikaanse model. Groot verschil tussen arm en rijk. De rijken bepalen de koers van de politiek en de armen moeten dit slikken. We krijgen een maatschappij waar het "ieder voor zich" is en de lokale gemeenschapszin bepaalt de sociale omstandigheden. Een terugtredende overheid die haar verantwoordelijkheden afwimpelt op de burgers. Tijd voor een compleet andere politiek die begaan is met de inwoners van Nederland.
Flip Zolderman
Het worden de krankzinnigste verkiezingen sinds ik (veertig jaar geleden) voor het eerst mocht kiezen - altijd links gestemd, en nu zal ik noodgedwongen in mijn Groninger gemeente voor het eerst rechts gaan stemmen (D66), omdat dat de enige partij is die een fatsoenlijk plan heeft voor de herindeling en andere zaken. Links laat het geheel afweten. PvdA, GroenLinks, het is een en al treurigheid, en de SP doet niet mee hier. Vreemder zal het niet snel worden.
jig50
Ook ik heb mijn buik van bezuinigen. Maar ik moet wel reëel blijven: er zit niet anders op of je moet kiezen voor belasting- en/of tariefverhogingen. Dat schiet ook niet op!

Mij lijkt dat er genoeg personeel bij de gemeentes en andere overheidsinstellingen wegbezuinigd is. Er moeten toch nog mensen dienst verlenen aan de burgers, zonder dat deze lang moeten wachten op hun gevraagde diensten? En a.u.b. geen flauwe opmerkingen, dat de ambtenaren lui zijn of niet werken. Die mensen werken harder dan jij en ik!.
faber
Dan kan de kiezer zijn borst natmaken want de grote bezuinigingen op en de hervorming van de ouderenzorg, jeugdhulp en bijstand/Wajong/wsw zijn nog niet eens begonnen.
g van der Plaats / verzorgende thuiszorg
We zijn niet ver meer af van de jaren 30, eten ,drinken, kleding, uitgaan, goede zorg, boeken, reizen. Alles voor de rijken. Armoede en ellende voor de armen. Maar zolang men uit protest thuis blijft bij verkiezingen ipv. Blanco te gaan stemmen verandert er niks. De armoede wordt niet gezien en niet gehoord. Rijken zijn horende doof en zie de blind. VVD en PvdA voorop.
Annemarie / Handhaver
Kiezers zijn wel meer zat. Ze zijn vooral de arrogantie van de gevestigde politiek zat. De plaatselijke afdelingen van de landelijke partijen denken dat zij heerser zijn en geen rekening moeten houden met de burger. Ik voorzie dat met name dit jaar veel gestemd gaat worden op de lokale partijen.
K. de Beer / organisatie adviseur
Veel politieke partijen denken de kiezer te kennen, maar helaas. De werkelijkheid is anders en dat merk je als ambtenaar in de dagelijkse praktijk. De burger is nauwelijks geinteresseerd in gemeentepolitiek maar vooral in wat hem raakt. De bedoelingen die achter een transitie zitten, of een nieuwbouwwijk of efficient groenbeheer, zullen de burger een worst zijn. Hij wil dat zijn bijdrage voor huishoudelijke hulp op peil blijft, geen verstoring in zijn omgeving en af en toe een mooie boom in het plantsoen in plaats van hondepoepgras. Om iets te doen aan de huidige stemprocedure, zou het zo moeten zijn dat je drie stemmen pro kan uitbrengen maar ook één contra. Dat zal het allemaal een stuk levendiger maken met de verkiezingen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Veel publieke voorzieningen zijn de afgelopen jaren veel te royaal geworden en volledig uit de hand gelopen vooral in de zorgsector, kinderopvang e.d. Tegen het inleveren van oud beleid voor nieuw beleid en tegen efficiencykortingen in die sectoren kan derhalve nauwelijks bezwaar bestaan. Deze uit de hand gelopen publieke lasten zijn eenvoudig niet meer op te brengen door de private sector. Verder moeten ook de zgn. lagere Overheden de tering naar de nering zetten, stoppen met het realiseren van statussymbolen en hun investeringsniveaus eens tot normale proporties terug brengen. De Rijk kan o.a. bezuinigen op de aankoop van veel te dure auto's en op politionele en militaire acties in het buitenland. Nederland hoeft helemaal geen politieagentje te spelen in bijna alle delen van de wereld en steeds maar met het belerende vingertje naar andere landen te wijzen. Dat maakt ons land echt niet populair en bevordert zeker niet de handel met andere landen.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Laat alle landen maar naar evenredigheid bijdragen.
Advertentie