Advertentie

Kiezers blijven twijfelen

16 procent van de kiezers weet nog niet waar op hij op 21 maart gaat stemmen en 52 procent twijfelt nog tussen een aantal partijen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research.

16 maart 2018

Slechts een op de drie kiezers weet al waarop hij woensdag gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.16 procent weet het nog helemaal niet en 52 procent twijfelt nog tussen een aantal partijen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research. Lokale partijen staan nog steeds op winst. De verwachte opkomst zal tussen de 47 en 51 procent liggen; lager dan in 2014 toen er een opkomstpercentage 54 procent werd genoteerd.

Winst

De lokale partijen komen uit op 34 procent van de stemmen, zo blijkt verder uit het onderzoek. Vier jaar geleden wisten de lokale partijen 28 procent van de stemmen binnen te halen. Op afstand volgen de landelijke partijen VVD (11 procent) en CDA (10 procent). D66, dat bij de vorige verkiezingen een flinke klapper maakte, lijkt in te gaan leveren. In 2014 wist de partij 12 procent van de stemmen te halen, nu staan ze virtueel op 7 procent. GroenLinks staat op winst: van 5 procent naar 9 procent.

Lokale thema’s

Ruim de helft van de kiezers bepaalt zijn partijkeuze op basis van lokale thema’s. Dat is meer dan vier jaar geleden én meer dan uit het vorige verkiezingsonderzoek van I&O Research naar voren kwam, dat van 2 tot en met 6 februari werd gehouden. Toen gaven vier op de tien stemmers aan vooral een lokale afweging te maken. 28 procent van de kiezers zegt nu zowel af te gaan op de gemeentelijke als landelijke politiek; 16 procent zegt zich vooral te laten leiden door de landelijke politiek.

Lagere opkomst

De verwachte opkomst zal lager zijn dan in 2014, toen 54 procent van de kiezers hun stem uitbracht. Nu zegt weliswaar 71 procent van de deelnemers aan het onderzoek ‘zeker te gaan stemmen’, maar de ervaring leert dat de daadwerkelijke opkomst lager uitkomt, aldus I&O Research in zijn rapportage. ‘Bij de peiling voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 zei – eveneens een week van te voren – 72 procent zeker te gaan stemmen, de opkomst werd toen 48 procent. Aangezien de gemeenteraadsverkiezingen qua beleving vergelijkbaar zijn met de Provinciale Statenverkiezingen, verwachten we dat de opkomst zal liggen tussen 47 en 51 procent.’

Aan het representatieve onderzoek van I&O Research deden 4.413 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. Het onderzoek is uitgevoerd van 8 tot en met 12 maart.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De massale twijfel bij de kiezers kan ik me heel goed voorstellen gezien de beroerde bestuurlijke kwaliteit van Brussel en Den Haag.
R. Hesseling / Docent VO
Een slechte opkomst is niet zo gek.

Het maakt in deze schijndemocratie geen bal uit op wie je stemt.

Partijen kunnen voorstellen wat ze willen, want ze komen er mee weg dat zij dit moesten opgeven aan de onderhandelingstafel.

Zie het sociale gezicht van de PvdA in de afgelopen regering en D66 met het referendum in de huidige regering. Op gemeentelijk niveau ligt het niet anders.

Hoog tijd voor een nieuw politiek bestel waar de burger werkelijk het laatste woord heeft.

Dan zal de betrokkenheid van burgers ook toenemen, want dan worden zaken serieus genomen.

(zie referendum systeem Zwitserland).

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het volk is radeloos, redeloos en reddeloos, net zoals in het rampjaar 1672 zo vernam ik van mijn over-over-over grootvader.
Advertentie