Advertentie

Kieslijst VVD Heemskerk gemanipuleerd

De kieslijst van de VVD Heemskerk is gekaapt door nieuwe leden. Het zijn voornamelijk boze aannemers en sympathisanten die vinden dat de VVD-wethouder verantwoordelijk is voor het faillissement van

04 februari 2014

Voormalig lokaal partijvoorzitter Fred Beemer is ervan overtuigd dat de kandidatenlijst van de VVD in Heemskerk georkestreerd is.

Zakelijk belang

De landelijke VVD heeft volgens de teruggetreden preses terecht besloten voor de tweede keer in de partijgeschiedenis niet mee te doen aan lokale verkiezingen, ditmaal in Heemskerk. ,,Het zakelijk belang hoort niet op het podium van de VVD Heemskerk thuis'', oordeelt Beemer.

50 procent toename

De manipulatie van de kieslijst is volgens Beemer voor de hand liggend. ,,Ik ben niet voor niets afgetreden. Wanneer het ledental plotseling met 50 procent toeneemt en van grote invloed is op de kandidaatsstelling, dan is dat opvallend.''

Conflicten en incidenten

Beemer is een van de vele slachtoffers van de reeks conflicten en incidenten die de lokale politiek in Heemskerk ontsieren. Zo zijn VVD-wethouder Ellen van Tongeren en kandidaat-raadslid Thijs Jansen bedreigd.

Verenigingsdemocratie

Beoogd lijsttrekker en huidig fractievoorzitter Aalt Bruinekool trok zich in een vroeg stadium terug: ,,Een machtsgreep door nieuwe leden vind ik een zware term, want het is verenigingsdemocratie. Ik wilde echter niet op één lijst met de door de nieuwe meerderheid aangedragen kandidaten.''

Kieslijst driemaal vastgesteld

De VVD-kieslijst werd in de aanloop naar de raadsverkiezingen van 19 maart driemaal opnieuw vastgesteld en uiteindelijk ingetrokken. Wethouder Van Tongeren werd teruggezet naar een onverkiesbare elfde positie. Het zou meteen het einde betekenen van haar politieke loopbaan. En daar ligt de kiem van het conflict binnen de VVD.

Faillisement

De wethouder zou - zo zeggen haar tegenstanders - te weinig oog hebben voor de belangen van plaatselijke ondernemers. Het faillissement van de Kennemer Bouw Groep (KBG), een samenwerkingsverband van lokale aannemers, zou te wijten zijn aan een zakelijke opstelling van Van Tongeren. De teloorgang van KBG kostte ondernemers hun bedrijf en werknemers hun baan.

Toch bestrijdt de failliete ondernemer en VVD-lid Jos Beerse dat het oproer binnen de partij te maken heeft met die bouwbelangen. ,,Ik wil minister Plasterk, als hij in Heemskerk op bezoek komt, graag in het bijzijn van wethouder Van Tongeren uitleggen hoe het precies zit.''

Coup

Beerse ontkent dat de bouwondernemers een coup hebben gepleegd in de lokale VVD. Wel stelt hij de retorische vraag: ,,De VVD is toch een club voor ondernemers?''

Gecompliceerd

Kandidaat-lijsttrekker Erwin de Groot, een van de vier die door de lokale VVD is overwogen, zegt vergeefs te hebben geprobeerd alle stromingen op één lijn te krijgen. ,,Maar het ligt gecompliceerd, vooral tussen de bouwondernemers en de wethouder. Ik snap de wethouder die geen staatssteun aan lokale bedrijven wil geven, maar begrijp eveneens ondernemers die hun bedrijf kwijt raken. De hele VVD is aangeslagen door de gebeurtenissen.''


Onderzoek integriteitscommissie

De integriteitscommissie van de VVD onder voorzitterschap van staatsraad Jan-Kees Wiebenga onderzoekt ondertussen de conflicten bij de plaatselijke partijafdeling in Heemskerk.

Het is volgens het hoofdbestuur van de VVD nog niet zeker of Wiebenga, lid van de Raad van State, zelf de mogelijke belangenverstrengelingen in de Noord-Hollandse gemeente onder de loep neemt. Dat kan eventueel ook een ander lid van dezelfde commissie zijn, aldus het hoofdbestuur.


Plasterk.

De VVD zegt het toe te juichen dat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken contact opneemt met de burgemeester van Heemskerk. ,,Heel goed dat de minister er naar gaat kijken'', aldus een woordvoerder van de landelijke partijorganisatie. Plasterk noemde de bedreigingen in de plaatselijke VVD maandag ,,afschuwelijk''. De politie doet onderzoek.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stoffel
Heemskerk, dat is toch Noord Holland ? Zo te lezen waart in die gemeente nog de geest van Ton Hooijmaijers rond ? Bouwondernemers maken de dienst uit in de VVD, onderwijl flinke sommen gelds onder tafel doorgevend. De integriteitscommissie gaat daar nog een harde dobber aan krijgen !
Advertentie