Advertentie

Kamervragen over leegloop BZK

Het Tweede Kamerlid Manon Fokke (PvdA) heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over de leegloop van zijn departement als gevolg van de lopende reorganisatie. Dit naar aanleiding van een gemaakte reconstructie van de reorganisatie door Binnenlands Bestuur.

30 maart 2016

Het Tweede Kamerlid Manon Fokke (PvdA) heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over de leegloop van zijn departement als gevolg van de lopende reorganisatie.

Onderbezetting directies

Binnenlands Bestuur maakte een reconstructie van de reorganisatie, die volgende week moet zijn afgerond. Diverse betrokkenen meldden dat er sprake is van een personele slachting op diverse afdelingen. Tientallen ambtenaren, vooral van het zwaardere kaliber, hebben het departement inmiddels verlaten. Zo veel dat de taakstelling die nog in het huidige regeerakkoord staat – ook een motief voor de reorganisatie – in een paar maanden tijd is gehaald. Naar verluidt hebben inmiddels zo veel medewerkers het departement verlaten, dat er vele tientallen vacatures zijn. Fokke wil nu van de minister weten hoeveel ambtenaren het ministerie sinds medio 2015 hebben verlaten vanwege de reorganisatie en bij welke directies er door de afname van de bezetting sprake is van feitelijke onderbezetting.

Lokale Democratie getroffen

De reconstructie leert dat er met name binnen de directie Democratie en Burgerschap (D&B) zodanig in het personeelsbestand is gesneden, dat de directe band met actuele vraagstukken in de samenleving feitelijk wordt doorgesneden. De Agenda Lokale Democratie zou er flink door zijn getroffen, en dat terwijl volgens Fokke ‘netwerken in de samenleving tussen overheden, burgers en bedrijven steeds belangrijker worden?’ Als dat klopt, wil ze van Plasterk weten welke consequenties hij daaruit trekt.

Verontruste ambtenaren vertelden Binnenlands Bestuur dat BZK, door de manier waarop secretaris-generaal Richard van Zwol de reorganisatie heeft vormgegeven, straks de aansluiting mist bij ontwikkelingen in de samenleving die innoverend zijn en die van belang zijn voor de ambitie om bij te dragen aan de vitaliteit van de democratie. Fokke wil van de minister horen of de ingrepen gevolgen hebben voor het voorgenomen beleid.

Oordeel minister

Volgens de slotconclusie van een interne commissie bij BZK, is er bij het capaciteitsplan sprake van ‘een politieke keuze die dus ook politiek moet worden afgestemd, omdat hij niet op alle punten in lijn is met het kabinetsbeleid dat tot op heden is gevoerd en uitgedragen.’ Tweede Kamerlid Fokke is benieuwd naar de reactie van de minister op dat oordeel.

Volgens een na het artikel in Binnenlands Bestuur intern verspreidde mail onder BZK-medewerkers door Eric Stokkink, MT-lid van de directie Burgerschap en Informatiebeleid, wordt ontkend dat er sprake is van een ‘personele slachting die de directe band met vraagstukken in de samenleving doorsnijdt.’ Hij ontkent ook dat ambtenaren van de sg de deur niet meer uit mogen, zoals verontruste ambtenaren Binnenlands Bestuur meldden. De Agenda Lokale Democratie is volgens Stokking ‘live and kicking.’

Interne mail

‘En terwijl we onszelf nu vol energie positioneren voor de start van nieuw BZK per 4 april, gaan we straks gewoon aan de buitenwacht laten zien dat we maatschappelijk resultaten boeken die ertoe doen,’ schrijft Stokkink in een interne mail aan zijn medewerkers. ‘Of dat nou gaat om de maatschappelijke bank, burgerschap/ de motie Van Dam, het experimentenprogramma ‘ruim op die regels’ van initiatiefnemers en gemeenten, het Participatiehandvest/ buurtrechten of met de Democratic Challenge waarvan we de uitvoering inmiddels overdroegen aan de VNG met veel geld erbij.’

Binnenlands Bestuur sprak tussen mei 2015 en maart 2016 met circa twintig BZK-ambtenaren, op alle niveaus. Daarnaast is gebruikgemaakt van een groot aantal documenten, in bezit van Binnenlands Bestuur.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Hoe minder regelmakers die de burger dwars zitten, hoe beter. Schep een paar kaders en stel enkele randvoorwaarden en alles loopt veel soepeler.
Karel van Klaveren
Hoe minder ambtenaren op BZK, hoe minder last provincies en gemeenten van dit overbodige departement hebben. Dus: go Plasterk met het slopen van die toren!
mark
Inderdaad. Als gemeenteambtenaar kan ik zeggen dat we alleen last van dit departement hebben en kost dit departement door steeds meer regeltjes (dat heet ideeën bij het appartement) heel veel onnodig tijd voor gemeenteambtenaren. De samenleving mist hier echt helemaal niets mee. Sterker nog, het geeft de gemeenteambtenaren de ruimte om met de burgers in contact te treden i.p.v. het rijksbeleid bezig te zijn.
Advertentie