of 59232 LinkedIn

Kamerleden in trek als informateur

Op een na hebben alle provincies een informateur ‘van buiten’ aangetrokken om verkennende gesprekken te voeren om tot een nieuwe coalitie te komen. Twee provincies wisten Kamerleden te strikken.  Dat blijkt uit een inventarisatie door Binnenlands Bestuur van de coalitievorming in alle provincies.

Op een na hebben alle provincies een informateur ‘van buiten’ aangetrokken om verkennende gesprekken te voeren om tot een nieuwe coalitie te komen. Twee provincies wisten Kamerleden te strikken.

Aan de wieg

In Friesland en Utrecht hebben Kamerleden als informateur aan de wieg gestaan van nieuwe colleges van GS. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe is Friesland aan de slag gegaan, samen met oud-politicus en partijgenoot Geart Benedictus. Die was tussen 2003-2009 lid van de Friese Staten, en van 2009 tot 2011 senator. Het D66-Kamerlid Gerard Schouw was informateur in Utrecht, samen met burgemeester Arjen Gerritsen (VVD) van De Bilt. Oud-Kamerlid (sinds 2014 gedeputeerde) Ger Koopmans (CDA) nam in Limburg het voortouw. Dat blijkt uit een inventarisatie door Binnenlands Bestuur van de coalitievorming in alle provincies.


Provinciale ervaring

Veel van de informateurs hebben ervaring in of met het provinciale bestuur. In Gelderland hebben oud-commissaris van de koningin in Overijssel Geert Jansen (CDA) en de Lingewaardse burgemeester Marianne Schuurmans (VVD) het voortouw voor een nieuwe coalitievorming genomen. In Drenthe heeft de Hardenbergse burgemeester Peter Snijders (VVD), voormalig kabinetschef van de commissaris van de koningin in Overijssel, de eerste verkenningen gedaan. Dijkgraaf en oud-gedeputeerde in Drenthe Tanja Klip (VVD) is voor Flevoland aan de slag gegaan.


Lokale bestuurders

Actieve of voormalige lokale bestuurders zijn na de verkiezingen met enige regelmaat gevraagd voor de verkenningen. Eddy van Hijum, die enkele maanden geleden als Kamerlid de overstap maakte naar het Overijsselse provinciebestuur, wist René Paas – voorzitter van Divosa – voor het informateurschap te strikken. Paas was van 1996 tot 2005 voor het CDA wethouder in Groningen. Daar heeft nu Peter Verschuren (SP, wethouder Hoogezand-Sappemeer, oud-wethouder Groningen) zowel de informatie als de formatie ter hand genomen. In Zuid-Holland is Ewald van Vliet (VVD) (oud-burgemeester Lansingerland, voormalig wethouder Westland) aan de slag. Zeeland heeft voor de Alkmaarse burgemeester en geboren Zeeuw Piet Bruinoge gekozen.


Ondernemer

Noord-Brabant heeft met Gerrit Jan Swinkels (VVD) weliswaar een ondernemer in de arm genomen, maar Swinkels in geen onbekende in het Brabantse bestuur. Hij was tussen 1982 en 1998 wethouder in Best. In 2010 leidde hij de formatie in Den Bosch. Swinkels was voorzitter van de Expertgroep Krachtig Bestuur in Brabant. Noord-Holland heeft met VVD-fractievoorzitter Elisabeth Post als enige provincie niet gekozen voor een informateur ‘van buiten’.

 

Lees het hele artikel over coalitievorming in de twaalf provincies in Binnenlands Bestuur (nr 9) van deze week.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wilma van Andel op
Volgens mij heeft ook Limburg met Ger Koopmans niet gekozen voor een informateur van buiten. Hij was daar gedeputeerde en lijsttrekker van de partij die weer het grootst geworden is. En inderdaad Tweede Kamerlid geweest. Dus Noord-Holland is niet de enige provincie die niet heeft gekozen voor een informateur van buiten.