Advertentie

Kamer wil regulering wietteelt

D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. ‘Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa.’

23 september 2016

De overheid moet toezicht gaan houden op de teelt van wiet. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voor regulering te porren, meldt oppostiepartij D66 vrijdag.

Muurvast
De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering.

Gidsland
D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. ‘Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa.’

Gedogen
Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Telers worden ook belastingplichtig. Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico´s moet beperken.

‘Achterdeur regelen’
Met het voorstel wil D66 ‘de achterdeur van de coffeeshop regelen’ en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. Bergkamp: ‘In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie.’ D66 wijst erop dat de gezondheidsrisico’s nu te groot zijn en dat het veel politiecapaciteit kost. Ook keren rechters zich tegen het huidige beleid. ‘Door ook de achterdeur eindelijk te regelen, lossen we dit op.’

Kabinet steeds tegen

'We zullen wel zien hoe het afloopt', reageerde minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het kabinet heeft zich steeds tegen legalisering gekeerd. De kwestie is nu aan de Tweede Kamer en het standpunt van het kabinet wordt tijdens dat proces bepaald, zei Van der Steur. 'Daar loop ik niet op vooruit.'

Productie blijft strafbaar

Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Telers worden ook belastingplichtig. Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico´s moet beperken. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem / AS
Hèhè, we komen in de buurt, al is het Kabinet, nota bene onder leiding van 'liberalen', nog steeds mordicus tegen. Onbegrijpelijk dat Nederland hier zo lang over doet. We zijn links en rechts ingehaald, zelfs door staten in de VS, de aanstichters van de War on Drugs. Reguleren, BTW en accijns heffen, werkgelegenheid creëren, justitie en politie ontzien. Het is een zo voor de hand liggende en veel opleverende oplossing, maar tot op heden nog steeds een brug te ver.
Post
D'66 hangt de vlag uit omdat de legalisering van wietteelt in de Tweede Kamer een meerderheid schijnt te krijgen. De gedachte dat hier de criminaliteit uit dit circuit zal afnemen en verdwijnen,is een drogreden. Integendeel, de aanzuigende werking van de criminaliteit van uit het buitenland zal toenemen die ongekend is. Nederland kan het internationaal niet waarmaken en worden beschouwd als een narcoticastaat. De gereguleerde contrrole en handhaving is een farce. Over de nog grotere bedreiging van onze volksgezondheid, wordt met geen woord over gerept. Als je kruistochten onderneemt tegen het roken, dan is de legalisering van wiet niet te rijmen. Het is te hopen, dat men tot bezinning komt en met betere oplossingen komt. Gelukkig hebben we nog een Eerste Kamer, die nog moet besluiten.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Hèhè, eindelijk wordt men wakker. Inderdaad de goeie kant op. Nu, de volgende stap is al logisch: tabak en alcohol kan gelegaliseerd worden verkocht. Nu de gereguleerde wiet aan de beurt.
Advertentie