Advertentie

Kamer tegen fusie in 't Gooi

Tijdens een hoofdelijke stemming in de Kamer stemden 67 Kamerleden voor, 77 stemden tegen het voorstel van de Gooische fusie Bussum, Naarden, Muiden en Weesp.

22 mei 2012

De Tweede Kamer heeft zich dinsdag gekeerd tegen het samengaan van Bussum, Naarden, Muiden en Weesp in een gemeente. Tijdens een hoofdelijke stemming stemden 67 Kamerleden voor, 77 stemden tegen het voorstel.

Draagvlak gepeild

Eerder tijdens een debat over de gemeentelijke herindeling bleek al dat de Kamer flink verdeeld was. Op verzoek van het parlement is het draagvlak in de gemeenten voor de fusie nog gepeild, maar ook daar kwam geen duidelijk beeld uit naar voren. Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) heeft eerder gewaarschuwd dat de herindeling moest doorgaan.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Keijzer
Argument voor de fusie was: de gemeenten hebben afzonderlijk onvoldoende bestuurskracht. Na twintig jaar fusiediscussie, waarin allerlei varianten besproken zijn, heeft de Tweede Kamer meer dan 3 jaar nodig om tot dit besluit te komen. Ik heb zojuist na lezing van dit bericht besloten om op 12 september NIET naar de stembus te gaan. Uit dit besluit blijkt, dat De Tweede Kamer volstrekt onvoldoende bestuurskracht heeft. Waarom dan nog stemmen???
Hans Zonneveld
Eindelijk een eind aan dit onzinnige gedoe. Bussum wilde terecht niet. Grotere gemeenten maken de sfstand tussen de burger en zijn/haar bestuurder alleen maar groter. Het is een drogreden, dat kleine gemeente niet alleen verder kunnen. Iedereen praat op dit punt iedereen maar na. Hulde voor tweede kamer. Ik ga zeker stemmen!
S, Reijsenbach de Haan / beleidsmedewerker
Het is zo langszamerhand echt dramatisch gesteld met de bestuurskracht van dit land. Hoewel een kleine gemeente op zich goed kan functioneren, wijzen veel rapporten en bestuurskrachtmonitoren er op dat een grotere gemeente efficiënter en daardoor goedkoper kan werken. Het is toch te gek voor woorden dat er gemeenten zijn van 10-15000 inwoners met een heuse burgemeester, wethouders, ambtenaren en een gemeentehuis. Dat is niet meer van deze tijd! De goede niet te na gesproken maar bij deze kleine gemeenten is vaak sprake van onvoldoende professionaliteit, kwaliteit en zeker ook capaciteit. Dit wordt in deze tijd alleen nog maar erger omdat er overal ambtenaren ontslagen worden. Schaalvergroting, mits goed vormgegeven, levert geld op en dat is broodnodig in deze tijd. Kleine gemeenten werken ook clientisme in de hand (hoezo dichter bij de burger....!). Daar moeten we echt vanaf. Wat de optimale grote van een gemeente kan niet eenduidig worden vastgesteld maar dat de Tweede kamer elke keer terug wil naar de oertijd door kleine gemeenten maar te laten door rotszooien geeft mij weinig vertrouwen in de landelijke politiek. Ga nou toch eens echt besturen daar in Den Haag of ga een andere baan zoeken!
Frank van den Hoven / Redacteur
- Wil dit zeggen dat de fusie dan dús ook niet doorgaat? Of kan de minister deze kameruitslag naast zich neerleggen, is dit 'slechts' een advies aan de minister?

- Jammer dat men met dit soort zaken kennelijk alleen ja of nee mag zeggen. En geen alternatieve keuzes zijn aangedragen (in dit beslismoment dus, eerder is dat natuurlijk al wel aan de orde geweest). Want zo nee, wat dan wél? Is er alleen maar alles of niets? Laat men een Muiden met 6.500 inwoners nu toch maar zelfstandig? Viel er niet iets te zeggen voor Muiden en Naarden en Bussum, en dan zou Weesp zelfstandig blijven mits zij het Muidense deel van de Bloemendalerpolder plus woningbouwcontingent aldaar erbij zouden krijgen? Is dat nu ook van tafel?
Advertentie