Advertentie

Kabinet: gemeenten moeten meegaan met digitalisering

Het kabinet gaat fors investeren in digitalisering van het openbaar bestuur, dat staat in het regeerakkoord. Gemeenten en provincies moeten meegaan met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, er wordt daarom fors geïnvesteerd in digitalisering van dienstverlening. Ook voor cybersecurity en bescherming van privacy wordt extra geld vrijgemaakt.

10 oktober 2017

Het kabinet gaat fors investeren in digitalisering van het openbaar bestuur, dat staat in het regeerakkoord. Gemeenten en provincies moeten meegaan met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Er wordt daarom fors geïnvesteerd in digitalisering van dienstverlening. Ook voor cybersecurity en bescherming van de privacy van burgers wordt extra geld vrijgemaakt.

Digitale dienstverlening verbeteren

Gemeenten en provincies worden steeds belangrijker in de uitvoering van belangrijke overheidstaken, zo schrijft het kabinet. Een goed functionerend openbaar bestuur moet zich aanpassen aan maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Het kabinet ziet hierbij kansen voor betere dienstverlening. Overheidscommunicatie vindt nu nog vooral fysiek plaats, maar moet in de toekomst digitaal kunnen op een veilige, snelle en goedkope manier. De website mijnoverheid.nl wordt daarom verbeterd. Er komt een machtigingsfunctie en de website kan straks burgers ook proactief waarschuwen voor berichten met pushberichten. Het Rijk moet in de toekomst ‘voortvarender dan voorheen’ beslissen welke producten en diensten zelf worden gebouwd en welke door marktpartijen ontwikkeld worden, falende ICT-projecten moeten worden voorkomen. Het kabinet hoopt dat Het Bureau ICT-toetsing (BIT) hier aan kan bijdragen.

 

Regie op eigen gegevens
Burgers krijgen onder het nieuwe kabinet meer regie op hun gegevens. Dit gebeurt ter bevordering van de privacy. Er komt een mogelijkheid om zelf instanties en organisaties aan te wijzen waaraan door de overheid een beperkt aantal persoonsgegevens automatisch kan worden verstrekt. Voor kerken gaan er op dit gebied ook nieuwe regels gelden: wie nu geregistreerd staat kan kiezen voor een opt-out, waardoor kerken geen gegevens meer ontvangen en inzien. Nieuwe inschrijvingen vallen onder de nieuwe regels. De Basisregistraties Personen (BRP) wordt gemoderniseerd en gaat email-adressen van burgers bevatten. Privacygevoelige informatie wordt versleuteld opgeslagen en DigiD wordt veiliger gemaakt. De overheid blijft ondertussen werken aan het goed vindbaar en toegankelijk maken van open data.

 

Veel geld naar cybersecurity
Het kabinet maakte in de Miljoenennota al 26 miljoen extra vrij voor cybersecurity. Er wordt door het nieuwe kabinet nog eens structureel 95 miljoen euro gereserveerd voor dit thema. Het geld gaat voor een groot deel naar de personele capaciteit en ICT-voorzieningen van departementen. Er wordt ook geïnvesteerd in meer cybersecurity-onderzoek, campagnes en het versterken van het Nationaal Cyber Security Centrum (CCSC).

 

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Op zichzelf prima natuurlijk. Maar ik denk dat gemeenten en provincies in het digitaliseringsproces al verder zijn dan het Rijk zelf.
Norman Waalre
Veel ambtenaren zijn al dertig jaar bezig, om uit alle macht digitalisering van overheden te saboteren, uit angst voor baanverlies. Veel politici en ambtenaren moeten dringend wekelijks worden bijgeschoold, over de mogelijkheden van internet-communicatie. Geef die bijscholing kostenbesparend via e-learning. Coördineer ICT-beleid zo veel mogelijk landelijk, voor meer deskundigheid, uniformiteit en kostenbesparing. De overheid moet ICT in eigen hand nemen, omdat veel externe ICT-bedrijven de overheid jarenlang ernstig hebben opgelicht. Dat bleek in 2014 uit het "Parlementair onderzoek ICT-projecten bij de overheid".
Advertentie