of 59100 LinkedIn

Juriste eist miljoenen van gemeentebestuur Amersfoort

Het college en de gemeenteraad van Amersfoort hebben deze week een claim van respectievelijk 3 en 1 miljoen euro aan de broek gekregen van een juriste Caroline Raat wegens privacyschending. Het is de volgende stap in een al vier jaar durend juridisch gevecht waaraan de gemeente naar eigen zeggen al 650 duizend euro aan ambtelijke inzet en advocaten heeft besteed. Zelf eist de gemeente 114 duizend euro van Raat.

Al vier jaar duurt het juridische gevecht tussen de gemeente Amersfoort en bestuurswetenschapper en juriste Caroline Raat. Volgens de gemeente is al 6,5 ton aan ambtelijke inzet en advocaten aan de zaak besteed. Ze eist voorlopig 114 duizend euro van Raat. Zelf legde de juriste deze week een tegenclaim neer bij college en raad voor respectievelijk 3 en 1 miljoen euro wegens privacyschending.

Doodziek

‘Ik word hier letterlijk doodziek van’, aldus Raat op 8 november in een mail aan de raad. ‘Laat dit alstublieft ophouden. Dit gebeurt uit uw naam.’ Het liefst had ze geschikt en dat heeft ze al een paar keer voorgesteld, maar de gemeente procedeert maar door, vertelt ze. ‘De gemeente heeft hierin een trackrecord. Ze hebben al diverse ondernemers het leven zuur gemaakt. De gemeente heeft een zogeheten lijst met Zwarte Raven, zoals Queens. Als je iets tegen de gemeente hebt, moet je kennelijk "doodgeprocedeerd".’


Te succesvol

Het begon allemaal in 2012 toen de gemeente wilde dat Raat van een zaak werd gehaald waarin ze een bijstandsgerechtigde buurman bijstond die tegen het UWV procedeerde. ‘Ik was gemachtigde van deze man die mij later heeft gestalkt. De gemeente vond kennelijk dat ik te succesvol was en wilde mij van de zaak halen.’ Dat wilde zij niet en een slepend juridisch gevecht volgde. Tijdens dat proces heeft het college volgens Raat haar privacy vaak geschonden. Duizenden interne mails over haar zouden zijn gedeeld met ambtenaren, raadsleden en externe betrokkenen. Het ging om privacygevoelige informatie en zij werd alleen selectief erover ingelicht, aldus Raat.

 

Schadevergoeding

Zij beroept zich nu op artikel 49 van de Wet bescherming persoonsgegevens: recht op schadevergoeding bij onrechtmatige verwerkingen van persoonsgegevens. Volgens de juriste was het college voortdurend in overtreding en is ook de raad niet zorgvuldig omgesprongen met vertrouwelijke informatie over haar. Zo is in 2013 informatie naar een huis-aan-huisblad gelekt. Sommige raadsleden steunen haar, maar krijgen niks voor elkaar, vertelt ze. ‘De Amersfoortse politiek functioneert niet. Dat blijkt ook uit de vele datalekken en het onthullen van het adres van pedofiel Sytze van der V. De rechter heeft Bolsius daarvoor veroordeeld. Ze zouden moeten denken: waar zijn we mee bezig? ’

 

Inkomensschade

De miljoenenclaim is een schatting van haar materiële en immateriële schade, zegt ze. ‘Ze procederen tegen mij. Dat maakt het ingewikkeld, want ik kan er niet mee stoppen. Mijn uurtarief is 200 euro. Ik loop inkomensschade op, want ik werk alleen nog maar aan het weerleggen van de enorme beschuldigingen.’ De claim van de gemeente op haar is overdreven, vindt ze. ‘De rechtbank Den Haag heeft de claim afgewezen en er is geen enkel bewijs van bijvoorbeeld het aantal uren overgelegd. En waarom komen ze steeds met grote delegaties naar de rechtszaal en met allerlei externe advocaten? Ze hebben toch zelf advocaten?’

 

Geheime stukken

Het college zegt geen inhoudelijke reactie te kunnen geven op de zaak. Fractievoorzitter Bart Huijdts van grootste coalitiepartij (D66) zegt niet voldoende in de zaak te zitten om een zinnige reactie te kunnen geven. Fractievoorzitter Ad Meijer van oppositiepartij SP heeft geheime stukken over de zaak ingezien en mag daar niks over zeggen, hoe jammer hij dat ook vindt. ‘Vaak kunnen we in dit soort gevallen wel iets eromheen vertellen, maar hier raken zoveel zaken aan de gemeente dat dit nu onmogelijk kan.’

 

Paranoïde gedachten

Simone Kennedy, fractievoorzitter van coalitiepartij ChristenUnie, wijst erop dat Raat het college ervan beschuldigt de gemeenteraad verkeerd voor te lichten over de zaak. 'Maar zij is niet rationeel. Als fractie beantwoorden we haar mails niet langer.’ Zelf heeft Kennedy Raat nooit gesproken, maar ze maakt uit de inhoud van haar mails op dat Raat paranoïde gedachten heeft. ‘Daarom hebben wij de zaak bij het college neergelegd en die zou het afhandelen.’ Toch vindt ze een juridisch gevecht nooit goed. ‘Dat is altijd jammer. Voorkomen is beter. Ik weet niet of er goede gesprekken zijn gevoerd of mediation is ingezet. De gemeente komt wel vaak in dit soort juridische procedures terecht. De rechter moet straks beslissen en dan kan ook blijken dat de gemeente Amersfoort het niet goed heeft gedaan. Dan moet de gemeente bakzeil halen.’

 

Bos bloemen

Raat vindt het al verschrikkelijk dat de gemeente haar een rechtsmisbruiker noemt en nu krijgt ze ook nog het stempel “paranoïde”. ‘Ik ben helemaal niet paranoïde en heb een mooie internationale loopbaan als gepromoveerd expert, juist op het gebied van de rechtsstaat en misbruik van macht. De gemeente verzint dingen en die wisselen ook nog eens per dag. Ze procederen op een smerige manier. Ik ben bang dat de rechters daar nog intrappen ook. Zolang zij die claim op mij hebben, kan ik mijn claim helaas niet intrekken. Kon de gemeente haar ongelijk maar eens erkennen. Een bos bloemen was genoeg geweest: sorry voor de vergissing.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Dit kabinet moet eens een beetje voorzichtiger zijn.
De meeste cursussen in de bemoeizorg zijn vrij toegankelijk ook voor vrijwilligers,boa's,politie,brandweer,werkgevers,zorgpersoneel,wijkteams,ggz, alle gemeente ambtenaren zelfs wijkbewoners krijgen tips van de hulpverleners en niet te vergeten burgernetters waar het grootste risico zit.
Je wordt daar echt opgeleid tot crimineel.
Als je hier niet op tijd ingrijpt dan worden deze problemen onoplosbaar.De trucjes (de leugens de vallen die je mag zetten voor iemand) die je daar leert zijn overal voor te gebruiken.je mag aanhoudelijk contact zoeken.Dit is echt supergevaarlijk en onveilig.Het motto van bemoeizorg is alles mag improviseer maar en die boodschap moet je natuurlijk nooit uitdragen.
En inderdaad niemand hoeft iets te melden want wij hebben permissie voor hetgeen wij doen we doen niets verkeerd wij doen nooit iets verkeerd het mag toch ?
Door Edgar op
ZO VEEL BURGERS
Door Edgar op
De grootste geestelijke stoornis die we hier nu kennen en die toegevoegd moet worden aan de dsm is de wegkijk afwijking.Een zeer ernstige aandoening.Het is echt schandalig dat er zo weinig burgers en gemeenten toekijken en gewoon weglopen.Je ziet dat het gedrag van de teams verkeerd en strafbaar is.Deze groepsaanpak en grove privacyschending openbaar toelaten levert hele grote nadelen op voor de gehele zorg in Nederland.
Alles verslechtert er door.Mevr. raat heeft een mooie opening gemaakt die verandering zou moeten opleveren.Het overkomt velen ze hebben de volledige macht over de inwoners in Nederland in handen gekregen en het personeel wordt er aan de binnekant echt niet mooier door.
Door Jan-Willem op
Klokkenluiders hebben positieve lef ,kracht en doorzettingsvermogen daar heb je tenminste echt wat aan.Zij verdienen zeer zeker een betere behandeling en respect. Want zij hebben het bij het rechte eind en zijn wel te vertrouwen.Beste mevr. Raat we zijn je dankbaar voor het feit wat u onthult heeft en eindelijk de waarheid over onze gemeente naar buiten heeft gebracht.Onze complimenten voor uw standvastigheid u helpt hier heel veel mensen mee. U heeft de strijd al gewonnen hoor.
Door Jaap K. op
De gemeenten staan nu boven de overheid dat zijn pas zorgen.
Door wij houden van klokkenluiders (grote fans) op
De overheid dacht echt iets goeds te doen daar ben ik nog steeds van overtuigd maar ze zijn zwaar opgelicht door de gemeenten de sociale werkers en de natuurlijk de ergste variant met de meeste jarenlange ervaring hierin de ggz het ging meteen mis met de vrijheid die ze kregen ze waren meteen niet te vertrouwen. De overheid heeft nu zelf de grootste bende van heel Nederland zeer rijkelijk gefinancierd en ze trekken alle en dan ook alle partijen mee los dat maar eens op want hoe gaat zoiets verder.Er zijn duizenden slachtoffers zoals Caroline. Je/U krijgt van ons alle steun maak maar een website waar we op kunnen reageren.Hou vol !
Wij pikken dit ook niet langer.Dit kan gewoon echt niet door de beugel.
Door Gerard Bruins op
Dit is nu de dreigende mentaliteit van de gemeenten met hun met zijn allen er op af methodes.
Hier moeten we het mee doen voorlopig.
En net als in een oorlog wachten op het vrijheidsmoment het kabinet kan ons verlossen maar vooralsnog moeten we deze kwellingen blijven ondergaan en ze hebben er heel wat geld voor over.
De gemeenten en hun steeds grotere netwerk kunnen hun lol niet op in het criminele pest,geld,gegevens en machtsparadijs.De overheid blijft maar miljoenen schenken en ziet nergens problemen ze weten niet eens wie er in de meelopers keten meewerken.
Door Govert Apol (Mediator en Conflictbemiddelaar) op
Ik werk al jaren uitermate prettig samen met Caroline in de bezwaarschriftencommissies waarin wij zitting hebben. Daardoor heb ik haar goed leren kennen, zowel als scherpzinnig en kundig juriste, als wat haar persoon betreft. Ook haar strijd met de gemeente Amersfoort volg ik al enige jaren op een afstandje.
Ik sta volledig in voor haar integriteit. Om haar nu te betitelen als paranoide is rondweg schandalig. Hier werkt het mechanisme om een burger die als lastig wordt ervaren te labelen als querulant en te voorzien van allerhande psychiatrische kwalificaties. Deze mevrouw Kennedy moet zich diep schamen!
Ik heb jaren geleden al mijn diensten als mediator/bemiddelaar aangeboden, doch de gemeente heeft daarop niet gereageerd.
Deze strijd moet stoppen, want Caroline gaat er aan onderdoor.
Door Peter Klaas op
Mevr . Raat mag van ons ook best de plaats innemen van minister Rutte zodat de gemeenten in het hele land worden aangepakt en de criminaliteit die ontstaan is in de wijkteams het machtsmisbruik de onverklaarbare diagnoses en de grove privacyschendingen gestopt worden.Rutte of Schippers zorgen niet meer voor orde maar laten de gemeenten gewoon crimineel groeien. Die denken echt dat alles prima gaat en gemeenten steken hun kop in het zand.Wat dit personeel presteert samen met het gemeentebestuur en de keten is pure misdaad. Met de hele omgeving zorgen ze voor hetzes door hun leugens valsheid in geschrifte en ze hebben maling aan wat voor regel ook meelopen is makkelijk en wegkijken ook. Leer dit personeel maar eens hoe het moet Caroline hoe je echt in respect met anderen omgaat zonder ze te schaden en zonder aan ze te zitten.Het lijkt ons geweldig als een klokkenluider die dit verdient op die plek komt te zitten van ons mag je. Pleur op uit onze wijken ggz en durf nog eens 1 keer iemand hier paranoide te noemen ! Gemeenten gebruiken deze teams tegen bewoners dit vindt niet alleen plaats in Amersfoort maar overal want ze weten heel erg goed hoe het dan afloopt met iemand.Top ggz criminaliteit.We hebben het gehad met deze mentaliteit. De gevolgen van dit alles zijn nu al niet meer te overzien. De teams hebben echt misbruik gemaakt van hun makkelijke positie. Het woord zorg is een nieuw synoniem voor misdaad. We bedoelden het zo goed dat begrijpen jullie toch wel overheid ? Ons land en het vertrouwen is naar de mallemoer.
Door boos (--) op
dat krijg je met een slap D66 college en een CDA burgemeester die de juridische top plus de D66 gemeentesecretaris en D66 directeur maar hun gaan laten gaan