Advertentie

Jaar voorwaardelijk voor Van Rey

Oud-VVD-politicus Jos van Rey is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat de Limburger zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

20 december 2017

Oud-VVD-politicus Jos van Rey is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat de Limburger zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

Twee jaar geëist
Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel tegen Van Rey (72) geëist, naast drie jaar ontzetting uit het recht van een bestuurlijk ambt bij de overheid. Het hof beperkte die extra maatregel tot twee jaar.

Van Rey heeft de beschuldigingen categorisch ontkend. Hij heeft altijd open en transparant gehandeld, vindt hij.

Giften

Een deel van de corruptieverdenkingen ging over de giften die Van Rey heeft aangenomen van zijn vriend en medeverdachte Piet van Pol. Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond, zakenman Van Pol realiseerde projecten in die gemeente. Van Pol stond samen met Van Rey terecht. Het hof legde hem negen maanden voorwaardelijke celstraf op en een geldboete van 40.000 euro.

Vertrouwen ondermijnd

Volgens het hof raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Leeftijd

Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, maar het hof hield rekening met onder meer de hoge leeftijd van beiden. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hendrik
Milde straf voor corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Een doorsnee Nederlander zou voor zulke vergrijpen veel zwaarder worden gestraft. Ondanks de heldere uitspraak dat Van Rey driedubbel en dwars schuldig is toch een beetje de indruk van klassenjustitie (de man heeft zoveel goeds gedaan voor zijn gemeente).
Karel van Klaveren
De ene politicus (van Rey/VVD) wordt gestraft voor 'gratis' vakanties ter waarde van ca. 10.000 euro.

De andere (Pechtold/D66) loopt fluitend rond met een 'schenking' ter waarde van 135.000 euro.
Norman Waalre
BESTRIJD CORRUPTIE

Waarom is 72 jaar te oud om gestraft te worden? Langdurige corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen, in een publieke functie. En er resulteert géén tastbare straf. Daarmee geef je als overheid het signaal, dat corruptie loont. Onbegrijpelijk. Ik stel voor, dat we de rechters vervangen.



Ik stem links.
Advertentie